Ως ευκαιρία για προεκλογικό αγώνα εξέλαβαν τα κόμματα τη θεσμική κρίση που προκάλεσε η καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΔΑ για τον χειρισμό που έτυχαν από τη Νομική Υπηρεσία οι καταγγελίες για βιασμό, με το ΑΚΕΛ, το ΑΛΜΑ και τον ΔΗΣΥ να ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες που ευτελίζουν τον δημόσιο διάλογο και εκχυδαΐζουν την πολιτική ζωή.
Ο ανίερος προεκλογικός πόλεμος των κομμάτων ξέσπασε την Τρίτη μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν το ΑΚΕΛ και το ΑΛΜΑ κατά του ΔΗΣΥ, υπονοώντας ότι η Πινδάρου υποθάλπει και συγκαλύπτει περιστατικά βιασμού. Μάλιστα το κίνημα ΑΛΜΑ ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής ηθικής και παραβίασε το τεκμήριο της αθωότητας, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «το πρόσωπο το οποίο είχε κατηγορηθεί για βιασμό είχε συμπεριληφθεί σε ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ και είναι σήμερα εκλελεγμένο μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, το οποίο υποστήριξε ότι «ο εξευτελισμός της γυναίκας που κατήγγειλε τον βιασμό της και η συνακόλουθη καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΔΑ έγιναν προκειμένου να γλυτώσει τη δίωξη το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που καταγγέλθηκε για βιασμό». Σοβαρές αλλά ατεκμηρίωτες καταγγελίες που δημιουργούν κλίμα καχυποψίας και δείχνουν ότι ορισμένα κόμματα είναι έτοιμα να θυσιάσουν το τεκμήριο της αθωότητας στον βωμό της προεκλογικής εκστρατείας, χρησιμοποιώντας μάλιστα την ιδιότητα μέλους κάποιου ως απόδειξη ενοχής ολόκληρου κόμματος.
Ενέδωσε ο ΔΗΣΥ
Αν και αρχικά ο ΔΗΣΥ έδειξε ορισμένες αντιστάσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για τερματισμό του ανέλεγκτου της Νομικής Υπηρεσίας και διαχωρισμό του Νομικού Συμβούλου από τον Δημόσιο Κατήγορο, λέγοντας «όχι στην εργαλειοποίηση των γυναικών για πολιτικές σκοπιμότητες», ωστόσο παρασύρθηκε τελικά σε μια ανέξοδη και αντιπαραγωγική παρελθοντολογία που τίποτα δεν έχει να προσφέρει στον δημόσιο διάλογο.
Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ εξέδωσε χθες μια ανακοίνωση καταφεύγοντας σε μια άκρατη παρελθοντολογία, κάνοντας λόγο για «σκελετούς στη ντουλάπα του ΑΚΕΛ από μερικές από τις πιο τραυματικές στιγμές που πέρασε ο τόπος», όπως το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, την έκρηξη στο Μαρί και την οικονομική καταστροφή επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ. Κατηγόρησε μάλιστα το κόμμα της Αριστεράς για υποκρισία, λέγοντας ότι «είναι τόση η προσήλωσή του στη Δικαιοσύνη, που βράβευσε πανηγυρικά τους καταδικασμένους και φυλακισμένους ιθύνοντες του σκανδάλου στη Δρομολαξιά».
Ακολούθως υποστήριξε ότι «το ΑΚΕΛ, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και άλλοι μετέχοντες μιας παράδοξης και ανίερης παρέας, έχουν προσχωρήσει σε μια στρατηγική διάλυσης του τόπου και απαξίωσης κάθε θεσμού, ως όχημα για την αναρρίχηση στις πολυπόθητες καρέκλες». Βέβαια, οι πολίτες σήμερα δεν αναζητούν απαντήσεις για τα σκάνδαλα περασμένων δεκαετιών και ούτε πείθονται με παρελθοντολογίες.
Απογοήτευση
Την ίδια ώρα σοβαρά προβληματισμένα αλλά και απογοητευμένα σε σχέση με τα όσα υποστήριξε την Τρίτη στη διάσκεψή του ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας εμφανίστηκαν κόμματα της συγκυβέρνησης, με στελέχη του ΔΗΚΟ να ζητούν ακόμη και την παραίτηση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ ότι η παραίτηση του κ. Αγγελίδη δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως τιμωρητικό ή εκδικητικό μέτρο, αλλά ως πράξη ανάληψης της ευθύνης που ήδη ανέλαβε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας με δημόσιά του δήλωση. Σε δηλώσεις της στον Alpha, η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξέφρασε απογοήτευση για τα όσα ανέφερε στη διάσκεψη Τύπου ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι «αυτό που ζει η κοινωνία τις τελευταίες μέρες είναι πρωτόγνωρο».
Από την πλευρά της η ΔΗΠΑ ανέφερε ότι κατανοεί πλήρως την ανησυχία και τα έντονα συναισθήματα που προκάλεσε στην κοινωνία η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ. «Ως Δημοκρατική Παράταξη», πρόσθεσε, «επαναλαμβάνουμε ευθέως πως η σεξουαλική βία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» και εξέφρασε τη θέση ότι «μόνο μέσα από θεσμικό διάλογο, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα μπορούμε να ενισχύσουμε τους θεσμούς και να διορθώσουμε τα όποια σφάλματα του παρελθόντος». «Αντίθετα», σημείωσε, «λαϊκίστικές προσεγγίσεις που, με λύπη μας, βλέπουμε να επικρατούν στη δημόσια σφαίρα, καθώς και ένα αδυσώπητο κυνήγι μαγισσών, όχι μόνο δεν προσφέρουν λύσεις, αλλά αν δεν ανακοπούν, απειλούν να κλονίσουν θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατικής και συνταγματικής μας τάξης».
Επιμένει το ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ σε χθεσινή του ανακοίνωση επανέλαβε τη θέση ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να παραιτηθεί. «Η κοινωνία», πρόσθεσε, «αντιλαμβάνεται τι έγινε εδώ. Ο κ. Αγγελίδης εξυπηρέτησε το κόμμα του τερματίζοντας τη δίωξη για βιασμό που καταγγέλθηκε σε βάρος δημοτικού συμβούλου και μέλους του ΠΓ του ΔΗΣΥ. Αυτός είναι και ο λόγος που τον συγκαλύπτει η Πινδάρου και η πρόεδρος του Συναγερμού. Όπως τον προστατεύει και ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού η Εισαγγελία έχει ρόλο κλειδί στη συγκάλυψη των σκανδάλων της δεκαετίας Αναστασιάδη».
Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» και την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά», ανέφερε ότι παρά τις συνεχείς εκστρατείες και τις δημόσιες εκκλήσεις προς τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους, ο κρατικός μηχανισμός παραμένει δέσμιος στερεοτύπων και προκαταλήψεων, ιδίως εντός της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ υπέδειξε ότι «η απόφαση του ΕΔΔΑ έχει αμφισβητήσει την κρίση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα».