Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη «δεν γίνεται με μεγάλες προσδοκίες, εξαιτίας πρώτα απ' όλα της απαράδεκτης θέσης που έχει η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία για λύση δύο κρατών», είπε ο ΓΓ ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι «η λύση δύο κρατών δεν συζητείται, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ».
Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής όσων αντιστάθηκαν την 15η Ιουλίου του 1974 στους πραξικοπηματίες και υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία, που διοργάνωσε το κόμμα από κοινού με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε, επίσης, πως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια.
«Σε μια τέτοια συνάντηση χαμηλών προσδοκιών είναι φανερόν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα επιδιώξει κάποια μικρά βήματα, για να συντηρήσει την κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό, με την ευχή και την ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν με την αλλαγή που μπορεί να επιτευχθεί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις εκλογικές διαδικασίες που υπάρχουν στα κατεχόμενα το ερχόμενο Οκτώβριο», είπε.
«Εμείς», ανέφερε, «θα πρέπει να προσέλθουμε με καλή θέληση και ετοιμότητα για διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη. Εμείς πάντοτε θα πρέπει να είμαστε θετικοί στη βάση μιας θετικής ατζέντας, γιατί είμαστε εμείς που αποτελούμε τα θύματα της εισβολής και της κατοχής μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και είναι γι' αυτό που μαζί με τους Τ/κ συμπατριώτες μας θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα και την προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό».
Ο κ. Στεφάνου είπε, ακόμα, ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, συζητώντας τα εκκρεμούντα ζητήματα που έχουν απομείνει και την ίδια ώρα, διαφυλάσσοντας ολόκληρο το διαπραγματευτικό κεκτημένο, που έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια των σκληρών, δύσκολων, επίμονων και επίπονων διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως το κόμμα του συνεχίσει τον αγώνα, ώστε να πετύχει λύση στο Κυπριακό.
Εστειλε ακόμα μηνύματα ενότητας ολόκληρου του λαού, τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αποτραπεί με κάθε θυσία η στόχευση για διχοτόμηση, ώστε να επανενωθεί ο τόπος.
Επίσης, συνεχάρη τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών, για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, αφού όπως είπε τέτοιες εκδηλώσεις «έχουν τον χαρακτήρα της τροφοδότησης της ιστορικής μνήμης και της υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας». Συνεχίζοντας είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τέτοιες εκδηλώσεις, γιατί εάν θέλουμε η ιστορία να χαράσσει σωστό δρόμο στους αγώνες μας, πρέπει αυτή την ιστορία να την μαθαίνουμε σωστά και να απομονώνουμε τους όποιους παραμορφωτικούς φακούς χρησιμοποιούν διάφοροι, για να αλλοιώσουν αυτή την ιστορία».
Συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς ακόμα και εκπρόσωποι της πολιτείας, Υπουργοί, κρατούν τέτοιους παραμορφωτικούς φακούς, προσπαθώντας να αλλοιώσουν την ιστορία», προσθέτοντας ότι «ένας τέτοιος παραμορφωτικός φακός είναι η θεώρηση, η προσέγγιση περί βίας και αντιβίας, που εξισώνει στην πραγματικότητα τους αγνούς αγωνιστές, τους ανθρώπους που καθηκόντως έτρεξαν να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα, με αυτούς που επιτέθηκαν, με αυτούς που παρανόμησαν, με αυτούς που δολοφόνησαν».
Και αυτή η προσέγγιση, πρόσθεσε, «πέραν από το γεγονός ότι αλλοιώνει, παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια, αποτελεί και προσβολή στην μνήμη όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους ή αγωνίστηκαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία, τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Εθνάρχη Μακάριο, αλλά και την ίδια ώρα αγωνίστηκαν για να αποσοβήσουν τα χειρότερα».
Συνέχισε λέγοντας ότι ήταν πολύ γνωστό ότι εάν γινόταν πραξικόπημα, η Τουρκία θα το χρησιμοποιούσε ως πρόσχημα, για να εισβάλει στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «είναι γι' αυτό που καταρρίπτεται και ο δεύτερος μύθος ότι το πραξικόπημα ήταν άφρον, ανόητο. Ούτε ανόητο ήταν, ούτε άφρον ήταν το πραξικόπημα. Ήταν μέρος ενός νατοϊκού σχεδιασμού, έτσι όπως αυτός ο σχεδιασμός εκπονήθηκε και συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα, με την παρουσία νατοϊκών αξιωματούχων εκπροσώπων της νατοϊκής Τουρκίας και της χουντικής Ελλάδας, για να απομακρυνθεί ο Μακάριος, να εισβάλλει η Τουρκία στην Κύπρο και να γίνει η διχοτόμηση που θα ικανοποιήσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία θυματοποιώντας ασφαλώς τον κυπριακό λαό στον βωμό των αγγλοαμερικανικών σχεδιασμών και νατοϊκών επιδιώξεων. Αυτά είναι μέρος της ιστορίας και πρέπει να τα γνωρίζουμε», τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του είπε ότι «ένας ρεαλιστικός τρόπος υπάρχει για να επανενωθεί ο τόπος και ο λαός, τερματίζοντας την τουρκική κατοχή και διαμορφώνοντας έναν κοινό κράτος, στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν ειρηνικά, αρμονικά και θα το συνδιαχειρίζονται».
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου «αυτή η προοπτική τροφοδοτείται από τη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και όπως έχει συμφωνηθεί, γιατί έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Αναφερόμενος περαιτέρω στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι για να μπορέσουμε να πετύχουμε λύση στον Κυπριακό πρέπει να επιμένουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017.
«Οι διαπραγματεύσεις να γίνουν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, συζητώντας τα εκκρεμούντα ζητήματα που έχουν απομείνει και αυτά δεν είναι πολλά και την ίδια ώρα διαφυλάσσοντας ολόκληρο το διαπραγματευτικό κεκτημένο, που έχει επιτευχθεί όλα αυτά τα χρόνια των σκληρών, δύσκολων, επίμονων και επίπονων διαπραγματεύσεων», είπε. Αυτή, συνέχισε, είναι η θέση του ΑΚΕΛ. «Αυτή θα πρέπει να είναι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και αυτό θα πρέπει να επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο αδελφός του ήρωα της Αντίστασης Αθανάση Γεωργίου και του αγνοούμενου αδελφού του Γιαννάκη Γεωργίου, Αντώνης Γεωργίου, ο οποίος τόνισε πως «επιμένουμε στις ίδιες ιστορικές αλήθειες, κάποιοι όμως ακόμα και σήμερα ενοχλούνται και ναρκοθετούν την ιστορική μνήμη».
Είπε πως τα τελευταία χρόνια «εκπρόσωποι της πολιτείας ηθελημένα -και ίσως εσκεμμένα- αποφεύγουν να αναφέρονται στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου και του προδοτικού πραξικοπήματος και ούτε επισημαίνουν ότι το πραξικόπημα ήταν για να εισβάλει η Τουρκία στην Κύπρο».
«Η Χούντα, ο Γρίβας και η ΕΟΚΑ Β’ έκαναν πραξικόπημα, κατάργησαν και κατέλυσαν τη Δημοκρατία. Αυτή είναι η αλήθεια και χρόνο με τον χρόνο η ανάγκη υπεράσπισης της αλήθειας αυτής και των γεγονότων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη», είπε.
Πρόσθεσε ότι «αυτή την αλήθεια οι κυβερνώντες δεν μπορούν να τη διαγράψουν όσα δάφνινα στεφάνια και αν βάλουν στους τάφους των πραξικοπηματιών», σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί η πολιτεία να τιμά με δάφνινο στεφάνι αυτούς που υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και αυτούς που την κατέλυσαν, λαμβάνοντας μέρος στο πραξικόπημα».
Σημειώνεται ότι ο Αθανάσης Γεωργίου έπεσε την ημέρα του πραξικοπήματος στην Αρχιεπισκοπή υπερασπιζόμενος τη Δημοκρατία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μακαρίου, στη μνήμη των πεσόντων κατά τη διάρκεια της Αντίστασης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ