Δικαίωση μπορεί να επέλθει μόνο με τερματισμό της κατοχής, είπε ο Στέφανος Στεφάνου

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στην επόμενη ημέρα της πολυμερούς άτυπης συνάντησης υπό το ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση επιπρόσθετων μέτρων οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, καθώς και την ανάγκη να επιμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην εξεύρεση λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που προνοείται, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Δικαίωση για τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο μπορεί να επέλθει μόνο με τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της, είπε την Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Τύμβου Μακεδονίτισσας, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στην επόμενη ημέρα της πολυμερούς άτυπης συνάντησης υπό το ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση επιπρόσθετων μέτρων οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, καθώς και την ανάγκη να επιμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην εξεύρεση λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που προνοείται, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Καταθέσαμε και φέτος τα δάφνινα στεφάνια της τιμής και τα λουλούδια της αγάπης και της ευγνωμοσύνης μας προς τους πεσόντες ήρωες που προσπάθησαν έστω προδομένοι και με πενιχρά μέσα να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα της εισβολής της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Στεφάνου. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «το πραξικόπημα δεν έδωσε απλά την αφορμή και το πρόσχημα στην Τουρκία για να εισβάλει παράνομα στην Κύπρο, αλλά την ίδια ώρα, μέσα στο πλαίσιο της προδοσίας και των νατοϊκών σχεδιασμών, διευκόλυνε την εισβολή της Τουρκίας. Και είναι αυτό που καθιστά το πραξικόπημα, πράξη εσχάτης προδοσίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι τραυματίες, οι ανάπηροι, οι παθόντες, οι βιασθείσες γυναίκες, οι πρόσφυγες, ολόκληρος ο λαός μας αναμένουν δικαίωση, η οποία «μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας».

Σημείωσε ότι δικαίωση θα συνιστά η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, όπως αυτή «προβλέπεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που προνοούν για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Και στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε, με το παρατεταμένο αδιέξοδο να συνεχίζει να προβάλλει εμπόδια στην προσπάθεια της επίτευξης λύσης, το καθήκον είναι να διαρρήξουμε το αδιέξοδο, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, να διαπραγματευτούμε στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, τα εκκρεμούντα ζητήματα που έχουν απομείνει και ασφαλώς διαφυλάσσοντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο, το οποίο είναι σημαντικό και το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή βάση για να μπορέσουμε, αν και εφόσον συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση, να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό», συνέχισε ο κ. Στεφάνου.

Σημείωσε, δε, ότι «σε αυτή την κατεύθυνση το ΑΚΕΛ και ολόκληρο το λαϊκό κίνημα συνεχίζουν την προσπάθειά τους και ανεξαρτήτως της απαισιοδοξίας που υπάρχει, εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι υπάρχει προοπτική, ότι υπάρχει δυνατότητα και για να καλλιεργήσουμε αυτή τη δυνατότητα όσο περνά από το δικό μας χέρι ως ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

«Απολύτως αναμενόμενο» αυτό που έγινε στη Νέα Υόρκη, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Απαντώντας σχετικά με την επόμενη μέρα από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είπε ότι αυτό που έγινε ήταν «απολύτως αναμενόμενο» και εξήγησε ότι «από τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διακρίνει ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο κοινό έδαφος αφού η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία επίσημα πλέον έχουν μετακινηθεί στη λύση δύο κρατών, αυτό που είχε σχεδιάσει ο Γενικός Γραμματέας ήταν να συντηρήσει την κινητικότητα στο Κυπριακό και να κάνει κάποια μικρά βήματα προς τα μπροστά όπως και έκανε στη Νέα Υόρκη».

Σημείωσε, επίσης, ότι «ολόκληρος ο διεθνής παράγοντας πλέον κοιτάζει προς την κατεύθυνση της εκλογικής διαδικασίας που υπάρχει τον Οκτώβριο στα κατεχόμενα για να δουν κατά πόσο θα υπάρχει αλλαγή του Τουρκοκύπριου ηγέτη».

Ανέφερε, ακόμα, ότι είναι καθήκον της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, μέχρι τον Οκτώβριο, στη βάση αυτών που συζητήθηκαν στην συνάντηση να επιχειρήσει στην Κύπρο να προχωρήσει την υλοποίηση επιπρόσθετων μέτρων οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, με κεντρικό στοιχείο να είναι η διάνοιξη περισσότερων οδοφραγμάτων.

Ερωτηθείς ποιες πρωτοβουλίες αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με  τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι μια ομάδα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι αυτά τα οποία συζητήθηκαν στην Νέα Υόρκη και στη συζήτηση που προηγήθηκε στην Γενεύη.

«Εμείς ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι απολύτως ξεκάθαρη σε σχέση με τους επιδιωκόμενους στόχους», συνέχισε, υπογραμμίζοντας το αίτημα λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που προνοείται σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ. «Με αυτή την επιμονή μας και τη συνέπεια μας στη συμφωνημένη βάση λύσης, εκτίθεται η τουρκική πλευρά η οποία έχει μετακινηθεί από αυτό που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε. 

«Και θέλουμε η δική μας πλευρά να είναι επίσης απολύτως ξεκάθαρη στο πώς προσεγγίζουμε το θέμα της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Ότι για εμάς η αφετηρία είναι ο συγκεκριμένος χώρος στον οποίο έχει διακοπεί η διαπραγμάτευση. Ότι θέλουμε να συνεχίσουμε. Ότι διαφυλάσσουμε και συμφωνούμε με τις επιτευχθείσεις συγκλίσεις. Και ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε επί των εκκρεμούντων ζητημάτων του πλαισίου Γκουτέρες», πρόσθεσε.

Κατέληξε, πάντως, ότι «τούτη δεν είναι η στιγμή, δεν είναι έτοιμα τα δεδομένα, γι' αυτό και εμείς πρέπει να παρουσιαζόμαστε πάντοτε έτοιμοι για συζήτηση τόσο για υλοποίηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και ό,τι άλλο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ήθελε να γίνει με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για διάρρηξη του άδεια εξόδου».

ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play