Ο Πούτιν ξύπνησε το Δόγμα Μπρέζνιεφ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Header Image

 

Ούτε το ΝΑΤΟ, μα ούτε ο δυτικός παράγοντας μπορούν να εξηγήσουν πλήρως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Για να κατανοήσει κάποιος το ουκρανικό ζήτημα πρέπει να ανοίξει τα ντουλάπια της ιστορίας και να βγάλει από μέσα το Δόγμα Μπρέζνιεφ. Βέβαια οι αριστεροί δεν θέλουν να θυμούνται τέτοιες ιστορίες. Για αυτό τα ρίχνουν όλα στους δυτικούς.

Στην κομμουνιστική αριστερά υπάρχει αμνησία σε ό,τι αφορά αρνητικά γεγονότα της ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης, όπως για παράδειγμα η εισβολή δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στη Τσεχοσλοβακία τη νύχτα της 20-21 Αυγούστου του 1968. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούν να κάνουν μια σωστή ανάγνωση των σημερινών γεγονότων στην Ουκρανία.

Για όσους δεν θυμούνται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας αποτελούσε τον αντίστοιχο του ΝΑΤΟ στρατιωτικό οργανισμό στο Ανατολικό Μπλόκ. Ήταν η άμεση απάντηση της Σοβιετικής Ένωσης στην απόφαση των δυτικών να ιδρύσουν το ΝΑΤΟ το 1955. Δεκατρία χρόνια μετά την ίδρυση του, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας θα πραγματοποιήσει εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, με στόχο να σταματήσει την προσπάθεια του τότε ηγέτη της Τσεχοσλοβακίας, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, να μεταρρυθμίσει το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του. Προσπάθεια μεταρρυθμίσεων που έμεινε γνωστή ως Άνοιξη της Πράγας.

Ούτε το ΝΑΤΟ είχε εμπλακεί τότε στα εσωτερικά της Τσεχοσλοβακίας, ούτε η Πράγα εξέφρασε οποιαδήποτε επιθυμία για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία των δυτικών κρατών. Απλώς η νέα γενιά των Τσεχοσλοβάκων κομμουνιστών ανέπτυξε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης από τους προηγούμενους και επιδίωξε να μεταρρυθμίσει το πολιτικό σύστημα της χώρας τους. Γεγονός που προκάλεσε την οργή της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία αποφάσισε να επέμβει στρατιωτικά για να επαναφέρει την «κομμουνιστική τάξη».

Στην ουσία τέθηκε σε εφαρμογή το Δόγμα Μπρέζνιεφ. Μια νέα σοβιετική εξωτερική πολιτική που ζητούσε τη χρήση στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας για στρατιωτική επέμβαση σε οποιοδήποτε έθνος του Ανατολικού Μπλοκ αμφισβητούσε τη σοβιετική κυριαρχία. Εισβολή δηλαδή σε οποιοδήποτε έθνος επιχειρούσε να εγκαταλείψει τη σοβιετική σφαίρα επιρροής και να βγει εκτός του πλαισίου που καθόριζε η Σοβιετική Ένωση.

Μάλιστα σε μια ιστορική ομιλία του ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ είχε πει για την περίπτωση της Τσεχοσλοβακίας ότι "...κάθε κομμουνιστικό κόμμα είναι υπεύθυνο όχι μόνο απέναντι στον λαό του, αλλά και σε όλες τις σοσιαλιστικές χώρες, σε ολόκληρο το κομμουνιστικό κίνημα. Όποιος το ξεχνά αυτό, τονίζοντας μόνο την ανεξαρτησία του Κομμουνιστικού Κόμματος, γίνεται μονόπλευρος. Αποκλίνει από το διεθνές του καθήκον… Εκτελώντας το διεθνιστικό τους καθήκον απέναντι στους αδελφούς λαούς της Τσεχοσλοβακίας και υπερασπίζοντας τα δικά τους σοσιαλιστικά κέρδη, η ΕΣΣΔ και τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη έπρεπε να δράσουν αποφασιστικά και όντως έδρασαν ενάντια στις αντισοσιαλιστικές δυνάμεις στην Τσεχοσλοβακία». Μια ομιλία που περιγράφει ακριβώς το Δόγμα Μπρέζνιεφ, όπως το ονόμασαν τα δυτικά ΜΜΕ.

Να θυμίσουμε ότι η Σοβιετική Ένωση προς το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου απελυθερώσε αρκετά έθνη της Ανατολικής Ευρώπης στα οποία εγκατέστησε κομμουνιστικές κυβερνήσεις. Με αυτό τον τρόπο διασφάλισε ότι αυτά τα έθνη θα ακολουθούσαν την σοβιετική πολιτική. Απόκτησε δηλαδή κράτη-δορυφόρους και μια μεγάλη σφαίρα επιρροής. Στην πορεία του χρόνου κάποια κράτη-δορυφόροι άρχισαν να εξελίσσονται και παράγουν νέες ιδέες, χάνοντας τον ενδιαφέρον τους για τη σοβιετική ένωση. Άρχισαν να ζητούν περισσότερη ανεξαρτησία. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η Τσεχοσλοβακία.

Όπως η Τσεχοσλοβακία τότε με τη Σοβιετική Ένωση, έτσι και η Ουκρανία σήμερα θα υποστεί τις συνέπειες της προσπάθειας της να ξεφύγει από την σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος εφάρμοσε το Δόγμα Μπρέζνιεφ και εισέβαλε στη χώρα των Ουκρανών για να επαναφέρει την ρωσόφιλη τάξη. Για αυτό ο ρωσικός στρατός δεν σταμάτησε στις περιοχές που ελέγχουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές, αλλά προχώρησε μέχρι το Κίεβο.

Εκείνο που μας διδάσκει το παράδειγμα της Τσεχοσλοβακίας είναι ότι δεν χρειάζεται το ΝΑΤΟ ούτε ο δυτικός παράγοντας για να εισβάλει κάποιο ισχυρό κράτος σε άλλο εξαρτημένο κράτος-δορυφόρος. Και μόνο η απόφαση του κράτους-δορυφόρου να ξεφύγει από την σφαίρα επιρροής είναι αρκετή για να ξυπνήσει το Δόγμα Μπρέζνιεφ από τον ύπνο του.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play