Αν και δεν ανακοινώθηκε τι οπλικά συστήματα θα δοθούν και από ποιον, θεωρείται βέβαιο ότι ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι θα δει το αίτημά του για προμήθεια πυραύλων Patriot να ικανοποιείται και όχι μόνο. Η διαρροή για το ερώτημα Τραμπ στον Ζελένσκι εάν οι ουκρανικές δυνάμεις “μπορούν να χτυπήσουν τη Μόσχα”, με τον Ουκρανό πρόεδρο να απαντά “και τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, αν μας δώσετε τα κατάλληλα οπλικά συστήματα” καταδεικνύει ότι το Κίεβο θα λάβει και επιθετικά όπλα. Πυραύλους εδάφους- εδάφους αλλά και αέρος – εδάφους που θα μπορούν να εκτοξευθούν από τα F-16 που έχουν διατεθεί στους Ουκρανούς. Τι άλλα όπλα θα δοθούν λοιπόν στους Ουκρανούς; Κάθε τι έχει τη σημασία του και σύμφωνα με όσα διαρρέονται από την Ουάσινγκτον εξετάζεται ή έχει αποφασιστεί να δοθούν στο Κίεβο:
Patriot: Το πυραυλικό αμυντικό σύστημα είναι διακαής πόθος για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Ζελένσκι ζητά μετ’ επιτάσεως τους Patriot καθώς στο πεδίο της μάχης έχει αποδειχθεί ότι είναι το μοναδικό σύστημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τους πιο σύγχρονους, υπερηχητικούς βαλλιστικούς ρωσικούς πυραύλους που έχει ρίξει το Κρεμλίνο στο “παιχνίδι”. Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ένα πλήρες σύστημα με 17 Patriot είναι έτοιμο να μεταφερθεί στην Ουκρανία από ένα δυτικό κράτος. Παρότι δεν κατονομάστηκε, ο Τραμπ είπε ότι οι Patriot θα σταλούν από μια χώρα που “δεν θα τους χρειαστεί”. Κατά πολλούς, πρόκειται για μια έμμεση αναφορά στην Ελβετία, η οποία το 2020 είχε συμφωνήσει με την αμερικανική Raytheon (κατασκευάστρια του συστήματος) να αγοράσει 17 Patriot μαζί με τους εκτοξευτές και τα υπόλοιπα συστήματά τους. Ένα πλήρες σύστημα Patriot έχει εκτοξευτές, ραντάρ, κέντρο διοίκησης και ελέγχου, αλλά και τους πυραύλους αυτούς καθεαυτούς.

Τomahawk: Το πυραυλικό σύστημα Τόμαχοκ (Tomahawk) που διαθέτει το όνομα του θρυλικού ινδιάνικου πολεμικού τσεκουριού, θεωρείται “φαβορί” για να δοθεί στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι το έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές, με την αμερικανική διοίκηση να τον βάζει στον “πάγο”, μέχρι τώρα. Φαίνεται πως το πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς αυτό θα δοθεί στην Ουκρανία, με το πρώτο αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν διπλωμάτες, να “δικαιώνει” τον Τραμπ. “Αυτό το όπλο είναι ικανό να εξοργίσει τον Πούτιν”, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, εξηγώντας πως το επιθετικό πυραυλικό σύστημα είναι ένα από τα ελάχιστα οπλικά συστήματα που μπορούν να απειλήσουν αληθινά τη ρωσική πρωτεύουσα. Αν και το ερώτημα είναι, μιας και οι Τόμαχοκ εκτοξεύονται από αμερικανικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια ή βομβαρδιστικά αεροσκάφη (που η Ουκρανία δεν διαθέτει), από πού θα τα εκτοξεύουν οι Ουκρανοί και ποιος και πότε θα τους εκπαιδεύει στη χρήση ενός τόσο εξειδικευμένου (και εντελώς άγνωστου για τις δυνάμεις τους) συστήματος.

Atacams: Είναι γνωστοί ως Atacams ή ATACMS και προφέρονται “ατακέμς”. Είναι ακρωνύμιο των λέξεων Army Tactical Missile System. Για τους Ουκρανούς, ωστόσο, δεν έχει σημασία πώς προφέρονται, αλλά πώς χρησιμοποιούνται. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τέτοιους επιθετικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής, όμως αυτό που δεν διαθέτουν είναι την άδεια να χτυπήσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία, όπως θα μπορούσαν, παρά μόνο σε κατεχόμενες από τους Ρώσους ουκρανικές περιοχές.

JASSMs: Οι επιθετικοί πύραυλοι JASSMs (γνωστοί ως “τζάζεμς”) είναι ανάμεσα στα οπλικά συστήματα που η διοίκηση Τραμπ εξετάζει να διαθέσει στην Ουκρανία. Θεωρούνται “φαβορί” καθώς πρόκειται για πυραύλους που η Ουκρανία έχει ζητήσει πολλές φορές, όμως δεν έλαβε ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως αναφέρει και το όνομά τους (Joint Air-to-Surface Standoff Missiles), οι “τζαζ” είναι πύραυλοι αέρος- εδάφους που έχουν πολλά αβαντάζ για την Ουκρανία στο πεδίο. Όχι μόνο το μεγαλύτερο (σχεδόν διπλάσιο) βεληνεκές από τους Ατακέμς και ότι μπορούν να κάνουν την ίδια σχεδόν ζημιά. Αλλά και ότι μπορούν να εκτοξευθούν από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διέθεσαν στους Ουκρανούς. Το κόστος τους ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο δολάρια ανά πύραυλο.

Κυρίως, πάντως, ο βασικός στόχος των Ουκρανών είναι να προκαλέσουν μια (έστω και σχετική) άρνηση αεροπορικής κυριαρχίας στους Ρώσους, οι οποίοι έχουν πληθύνει τα πλήγματα με πρωτοφανείς αριθμούς drones και πυραύλων, καθώς η ουκρανική αντίσταση δείχνει κόπωση. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν παίξει το ρόλο τους σε αυτή τη μείωση των όπλων που διατίθενται στην Ουκρανία, εκφράζοντας επί μακρόν τις ανησυχίες τους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε θεωρητικά να “στερέψει” τα αποθέματα όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών, θέτοντας σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατεύματα και συμφέροντα εκτός ΗΠΑ. Γνώμονας τώρα του Πενταγώνου είναι να πουληθούν όπλα που θα αποτελέσουν game changers στον πόλεμο στην Ουκρανία, θα εξοργίσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ή θα τον πείσουν να επανεξετάσει μια ειρηνευτική συμφωνία και τη λήξη του πολέμου, όπως επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ταυτόχρονα δεν θα αδειάσουν το αμερικανικό οπλοστάσιο από “ό,τι είναι απαραίτητο για την άμυνα της χώρας”.