Πρώτη φορά βγήκε αυτή η κουβέντα από το στόμα του Ταγίπ Ερντογάν. «Η Αγγλία προσπαθεί να μας βάλει τρικλοποδιά στην Κύπρο», λέει. Το λέει αυτό στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Ρωσία. Δηλαδή, μετά από την τρίωρη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν. Ως γνωστόν, είναι διασαλευμένο το κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Αγγλίας. Μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Αγγλία είναι πολύ σκληρή έναντι της Ρωσίας, όπως και ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος. Συνεχίζονται οι κυρώσεις. Συνεχίζεται και ο πόλεμος. Η Δύση ακόμα δεν μπόρεσε να πάρει αποτελέσματα από την πολύ μεγάλη οικονομική βοήθεια και τα όπλα που δίνει στην Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός ακόμα αντιστέκεται, όμως δεν κατάφερε την αναμενόμενη επιτυχία. Και η Ρωσία δεν επηρεάστηκε πολύ από τις κυρώσεις της Δύσης. Μάταιη είναι και η αναμονή της κατάρρευσής της ή της ανατροπής του Πούτιν. Η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη. Είναι το ένα τέταρτο του κόσμου. Οι φυσικοί της πόροι είναι πολύ πλούσιοι. Ο Πούτιν είναι πολύ αμείλικτος έναντι των αντιπολιτευόμενων. Κρατάει σφικτά τα λουριά στα χέρια του. Είναι ένας δικτάτορας πιο σκληρός ακόμα και από τον Ταγίπ Ερντογάν. Οπωσδήποτε αναφέρθηκε και η Αγγλία στη συνομιλία αυτών των δύο δικτατόρων στο Σότσι. Και κατά πάσα πιθανότητα εκείνος το ψιθύρισε στον Ερντογάν. «Πρόσεχε, η Αγγλία προσπαθεί να σου βάλει τρικλοποδιά στην Κύπρο», του είπε. Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στο μυαλό του Ερντογάν μέχρι να πάει στο Σότσι. Δεν είχε παραπονεθεί καθόλου για την Αγγλία. Δηλαδή, αυτό το τραγούδι τώρα βγήκε.
Μήπως η Αγγλία θα θυμώσει για τις καλές σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πούτιν και θα κάνει κάτι εναντίον του στην Κύπρο;
Ουσιαστικά, η Δύση ενοχλείται πολύ για την εγκάρδια, φιλική σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν. Δεν μπορούν να χωνέψουν αυτές τις καλές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι έχουν όλοι συνασπιστεί σε ένα τέτοιο μέτωπο κατά της Ρωσίας. Δεν τους αρέσει να βλέπουν τον Ερντογάν δίπλα από τη Ρωσία, η οποία αφέθηκε μόνη στον κόσμο. Όμως, δεν μπορούν να κάνουν πολύ προχωρημένα βήματα κατά του Ερντογάν για να μην τον αφήσουν να τον αρπάξει εντελώς η Ρωσία. Μήπως γι’ αυτό προτάσσουν την Κύπρο, που είναι το ευαίσθητο σημείο της Τουρκίας; Το είδαμε και στο πρόσφατο επεισόδιο στην Πύλα. Η Αμερική τήρησε μια πολύ σκληρή, αναπάντεχη στάση κατά της Τουρκίας. Παράλληλα με την καταδίκη του επεισοδίου με σκληρή γλώσσα, κάλεσε και τους πολίτες της λέγοντας «μην πηγαίνετε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου». Η «τρικλοποδιά της Αγγλίας» είναι ένα προϊόν του ταξιδιού του Ερντογάν στη Ρωσία. Μπορεί να υπάρχει ή μπορεί να μην υπάρχει προειδοποίηση του Πούτιν προς τον Ερντογάν. Όμως, είναι φανερό πως είναι εσκεμμένο. Όπως η Δύση δεν μπορεί να χωνέψει τις καλές σχέσεις του Ερντογάν με τη Ρωσία, έτσι και η Ρωσία δεν μπορεί να χωνέψει τις σχέσεις του Ερντογάν με τη Δύση. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο τοποθετείται στο παιχνίδι η Κύπρος μας για άλλη μια φορά. Ποτέ δεν είχε συζητηθεί τόσο η Κύπρος στις μέχρι σήμερα διμερείς επαφές του Ερντογάν με τον Πούτιν. Δεν είχε τεθεί καν στην ημερήσια διάταξη. Η Συρία ήταν αυτή που συζητείτο πιο πολύ.
Ας έρθουμε σε τούτο το ζήτημα της τρικλοποδιάς. Εμείς οι Κύπριοι το λέμε «βάζω κλάππα» αυτό. Γιατί να θέλει η Αγγλία να βάλει τρικλοποδιά στον Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο; Μήπως υπάρχει κάποιος λόγος; Αν βάλει τρικλοποδιά, τι είδους τρικλοποδιά θα είναι αυτή; Μήπως θα είναι «επέστρεψε το Βαρώσι στους νόμιμους κατοίκους του»; Μήπως θα της πει «εγκατέλειψε τα δύο κράτη, κάθισε στο τραπέζι για ομοσπονδία»; Μήπως θα της πει «εμπόδισε την πώληση περισσότερων περιουσιών σε Ρώσους στον βορρά»; Καθόλου δεν το νομίζω. Μέχρι σήμερα η Αγγλία πάντα στεκόταν στο πλευρό της Τουρκίας στην Κύπρο. Η Αγγλία βλέπει την Τουρκία ως τη μεγαλύτερη εγγύηση των δικών της συμφερόντων σε αυτό το νησί. Και ξέρει ότι η Τουρκία είναι η πλευρά που ουσιαστικά προστατεύει το στάτους κβο από το 1974, όπως ακριβώς θέλει η Αγγλία. Η Αγγλία αποφεύγει κάθε είδους αποφάσεις που στριμώχνουν την Τουρκία διεθνώς. Όμως, τώρα μπορεί να υπάρχουν δύο πράγμα που την έχουν ενοχλήσει. Το πρώτο είναι ο ρωσικός πληθυσμός που έφυγε με τα χρήματά του από τον νότο και μαζεύτηκε στον βορρά. Και το δεύτερο είναι οι «πάρε - δώσε» σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τον Πούτιν. Μήπως φοβάται την τρικλοποδιά των Άγγλων ο Ταγίπ, ο οποίος ανακήρυξε τον εαυτό του «παγκόσμιο ηγέτη»; Φυσικά αν θέλουν οι Άγγλοι, μπορούν να του βάλουν τρικλοποδιά ακόμα και πάνω στο άλογο, όμως ο Ταγίπ δεν μπορεί να ανέβει στο άλογο…