Υπάρχει κάτι παράδοξο στον τρόπο με τον οποίον η ελληνοκυπριακή πλευρά διαχειρίζεται επικοινωνιακά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Τουφάν Έρχιουρμαν στις 26 Αυγούστου.
Μέσω «αρμόδιων πηγών» οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον από το Προεδρικό με μεταφορείς διάφορα ΜΜΕ, επιχειρείται να προσδιοριστεί όχι μόνο η ατζέντα της συνάντησης αλλά και ποιος θα πρέπει να δώσει τις απαντήσεις. Σύμφωνα με την κυβερνητική «ενημέρωση», το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχει «πρόθεση από την τ/κ πλευρά» για πρόοδο στα ΜΟΕ, ιδιαίτερα στα σημεία διέλευσης.
Αυτό, όμως, δεν είναι το μήνυμα που εκπέμπουν τα Ηνωμένα Έθνη. Ούτε και αυτό διαφάνηκε από τη συνέντευξη της Μαρία Άνχελα Ολγκίν στον «ΠΟΛΙΤΗ».
Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη συνάντησή του με τους δύο ηγέτες στις 29 Ιουλίου, μίλησε για εντατικοποίηση των προσπαθειών και από τους δύο. Η νέα «5+1», όπως είπε, θα προχωρήσει μετά από επαρκή προετοιμασία στους τρεις παράλληλους άξονες: οικοδόμηση εμπιστοσύνης, μεθοδολογία και ουσιαστικό περιεχόμενο, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες συγκλίσεις.
Ακόμη πιο σαφής είναι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Στη συνέντευξή της δεν περιγράφει μια διαδικασία κατά την οποία ο ένας ηγέτης εξετάζει τον άλλον. Ζητά από τους δύο ηγέτες να συναντώνται απευθείας και τακτικά και να υπάρξει πρόοδος ταυτόχρονα στα ΜΟΕ, στην ουσία και στη μεθοδολογία. Αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά. Δεν αφορά το λεκτικό της άποψης αλλά μια ρεαλιστικών προδιαγραφών πολιτική θέση.
Τα ΜΟΕ δεν είναι εξετάσεις που πρέπει να περάσει μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά για να αποδείξει την καλή της θέληση. Είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και εκ των πραγμάτων η όποια εμπιστοσύνη, εξ ορισμού, δεν οικοδομείται μονομερώς. Οι πλευρές έχουν μεν την ευχέρεια να αξιολογούν η μια τη στάση της άλλης. Δεν είναι ωστόσο ορθολογικό, εν μέσω μάλιστα και δήθεν ανώνυμων «αρμόδιων πηγών», οι πλευρές να αλλοιώνουν τα δεδομένα αποτυπώνοντας τη δική τους πολιτική ανάγνωση ως εάν να αποτελεί θέση των Ηνωμένων Εθνών. Γιατί έτσι δημιουργείται από πριν ένα επικίνδυνα βολικό αφήγημα ότι, αν στις 26 Αυγούστου ή τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει πρόοδος, θα φταίει η άλλη πλευρά.
Θυμίζουμε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες εστίασε στο γεγονός ότι οι δύο ηγέτες τον διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σοβαρά με τη Μαρία Ολγκίν. Ας αφεθούν, λοιπόν, οι δυο τους να συναντηθούν και να μιλήσουν πάνω στις πραγματικές παραμέτρους που έθεσε από την επίσκεψή του ο Γενικός Γραμματέας. Και κυρίως ας μην ψάχνουμε από τώρα το σχήμα της ενοχής της άλλης πλευράς.
Η νέα προσπάθεια χρειάζεται κοινές αποφάσεις. Όχι επικοινωνιακή προετοιμασία για την επόμενη επίρριψη ευθυνών.






