Το επόμενο διάστημα επιστρέφει στην Κύπρο η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία συνεχίζει τις προσπάθειές της, στη βάση των όρων εντολής της, για εξεύρεση κοινού εδάφους με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Η νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, που χαρακτηρίζεται από εχθροπραξίες στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, και που υπενθυμίζει καθημερινά ότι δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις ή ότι οι κρίσεις, όπως και οι πληγές, εάν δεν εκτονωθούν και επουλωθούν, κάποια στιγμή θα «ξυπνήσουν» με καταστροφικά αποτελέσματα.
Διπλωμάτες, ένθεν και ένθεν της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, εκτιμούν ότι η όποια εξέλιξη δύναται να προκύψει στο Κυπριακό, θα συνδέεται κυρίως με τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις που αφορούν τους στόχους της Άγκυρας, η οποία θα υπαναχωρήσει από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις, μόνο εάν διασφαλίζονται ή κινδυνεύουν, κάποια από τα δικά της βασικά συμφέροντα.
Παρόλο που η Τουρκία φαίνεται να επιδίδεται στις μέρες μας σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεών της με κράτη της περιοχής, ωστόσο, στο Κυπριακό επιλέγει να μην ανοίγει δημόσια τα διπλωματικά της χαρτιά, την ώρα που στα κατεχόμενα, ο τουρκικός κλοιός συνεχίζει να σφίγγει επικίνδυνα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίες οι έντονες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην τ/κ κοινότητα, εναντίον του Ερσίν Τατάρ, τον οποίο κατηγορούν, σε πολλές περιπτώσεις, ότι ως «διορισμένος» λεγόμενος πρόεδρος ενδιαφέρεται μόνο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τουρκίας και παράλληλα τον επικρίνουν ότι τα περί «δύο κρατών» και «κυριαρχικής ισότητας», αποτελούν συνθήματα άνευ περιεχομένου. Σε κάθε περίπτωση, το φίδι από την τρύπα καλείται να βγάλει η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ, την ώρα που διπλωμάτες εφιστούν την προσοχή της ε/κ πλευράς, την οποία καλούν να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την όποια ευκαιρία ενδέχεται να προκύψει μέσα από τις ζυμώσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Το στίγμα, πάντως, της κατάστασης στο Κυπριακό έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διεμήνυσε για άλλη μια φορά ότι «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι βιώσιμη και ασφαλώς δεν μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός σταθερού και ασφαλούς αύριο για μας και τα παιδιά μας». Μια σημαντική παραδοχή, που δείχνει αφενός την κρισιμότητα των στιγμών και αφετέρου υπενθυμίζει σε όσους έχουν επαναπαυθεί αφού «όπως είμαστε, είμαστε καλά», ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον κυπριακό ελληνισμό, και για τους Τ/Κ και ευρύτερα για όλους τους Κύπριους πολίτες.