Παραδοσιακά, οι κινητήρες που διέθεταν έναν υπερσυμπιεστή ήταν οι κινητήρες που εξόπλιζαν τα πιο σπορ και δυναμικά οχήματα.
Ωστόσο, οι αλλαγές στο τοπίο της κινητικότητας και η ανάγκη για μια πιο «πράσινη» αυτοκινητοβιομηχανία που περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και είναι συνετή προς τους κανονισμούς Euro6, ανάγκασε πολλές μάρκες να βρουν «έξυπνες λύσεις» για τα νέα τους μοντέλα.
Έτσι, τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τους μεγαλύτερους κινητήρες για τα συμβατικά μοντέλα πόλης και να τους αντικαταστήσουν με μικρότερους, συνήθως 1000άρηδες, οι όποιοι εξοπλίζονταν με τούρμπο, προσφέροντας την ταχύτητα και την ροπή που χρειάζονται για να κινούνται αποδοτικά.
Οι υπερσυμπιεστές, όπως μαρτυρά τα όνομα τους, λειτουργούν σε ένα πλαίσιο έντονης πίεσης και υψηλών θερμοκρασιών αφού «σπινιάρουν» σε τρομερά υψηλές ταχύτητες, για αυτό χρειάζονται και την κατάλληλη φροντίδα άλλα και την αναγκαία πρόληψη για να συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικοί.
Πολλές φορές, όμως, οι οδηγοί δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να εξασφαλίσουν την καλή λειτουργία τους, ενώ υποπίπτουν και σε μερικά λάθη που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή φθορά στο εξάρτημα.

Αρχικά, ένα πολύ βασικό στοιχείο είναι η ποιότητα του λαδιού κινητήρα. Η καλή λειτουργία των τούρμπο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το λάδι, καθώς αυτό είναι που του επιτρέπει να κρατάει χαμηλά την θερμοκρασία και να το λιπαίνει. Για αυτό το λόγο πρέπει οι αλλαγές να γίνονται τακτικά και το λάδι να είναι πάντα καθαρό και χωρίς υπολείμματα, σκουπίδια, μεταλλικά ρινίσματα κ.ο.κ..
Σκεφτείτε ότι οι υπερσυμπιεστές φτάνουν μέχρι και τις 220.000 στροφές και το μόνο στοιχείο που προστατεύει τα κινούμενα μέρη του είναι το λάδι του κινητήρα.
Αυτό το λάδι ρέει μέσα από πολύ μικρά κανάλια στο εσωτερικό του τούρμπο. Αν αυτά τα κανάλια φράξουν, το τούρμπο δεν θα λάβει την απαραίτητη λίπανση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των ρουλεμάν του τούρμπο, στη συσσώρευση θερμότητας και τελικά στην πλήρη αστοχία του μηχανισμού.

Ακόμη ένα στοιχείο που πρέπει να προσέχουν όλοι όσοι οδηγούν αυτοκίνητο με υπερσυμπιεστή είναι οι εκκινήσεις. Και συγκεκριμένα οι γρήγορες και απότομες εκκινήσεις σε κρύο περιβάλλον όταν μόλις έχεις βάλει μπρος και το μοτέρ δεν έχει προλάβει να ζεσταθεί. Σε αυτή την περίπτωση, το λάδι δεν θα προλάβει να φτάσει στο ιδανικό εύρος θερμοκρασίας, άλλα ούτε να κινηθεί προς όλα τα μέρη του κινητήρα, με αποτέλεσμα να οδηγείς με μη επαρκή λίπανση και προστασία στα σημαντικά εξαρτήματα.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, το τούρμπο αρχίζει να ανεβάζει στροφές, πρώτου το λάδι πάει στα μεταλλικά μέρη και έτσι αυτά τρίβονται μεταξύ τους, οδηγώντας σε πρόωρη φθορά.
Η ιδανική λύση για μια κρύα εκκίνηση είναι η αναμονή (περίπου 30 με 60 δευτερόλεπτα), πριν την οδήγηση.

Εκτός από το λάδι, και το νοθευμένο ή χαμηλής ποιότητας καύσιμο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο αυτοκίνητο.Λόγω της θερμοκρασίας, αν το καύσιμο που χρησιμοποιείται δεν είναι κατάλληλο, μπορεί να αναφλέγει πρόωρα, προκαλώντας πειράκια.
Γενικά, η premium βενζίνη (98 ή 100 οκτάνια) αντιστέκεται καλύτερα και διατηρεί την καύση ομαλή και ελεγχόμενη. Σε κάθε περίπτωση,βέβαια, η σωστή λογική είναι η χρήση του καύσιμο που συνιστά ο κατασκευαστής.
Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται πρατήρια αμφιβόλου ποιότητας, καθώς φθηνά ή βρώμικα καύσιμα μπορεί να βουλώσουν τα μπεκ, να αφήσουν επικαθίσεις άνθρακα και να μειώσουν τη διάρκεια ζωής του κινητήρα.

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέχουν οι Έλληνες οδηγοί είναι η συχνή(ή σπορ) οδήγηση αυτοκινήτου τούρμπο σε συνθήκες έντονης ζέστης. Όπως αναφέραμε ήδη, τα τούρμπο λειτουργούν σε ιδιαίτερα υψηλό εύρος θερμοκρασίας.
Συγκεκριμένα, λειτουργούν χρησιμοποιώντας τα καυσαέρια του κινητήρα για να περιστρέψουν μία τουρμπίνα, η οποία με τη σειρά της συμπιέζει και διοχετεύει περισσότερο αέρα στον κινητήρα.
Με απλά λόγια, το τούρμπο «αναγκάζει» τον κινητήρα να «αναπνέει» περισσότερο, αποδίδοντας μεγαλύτερη δύναμη με τον ίδιο όγκο.

Σε μια ημέρα με έντονη ζέστη, ο θερμός αέρας που έρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον αναμειγνύεται με αυτά τα καυσαέρια και αυξάνει ακόμη περισσότερο την θερμοκρασία.
Παράλληλα, η ανεβασμένη θερμοκρασία του κινητήρα τον κάνει να νιώθει πιο αργό και δύσκολο στην κίνηση, ενώ η έντονη θερμοκρασία ρίχνει τις λιπαντικές ικανότητες του λαδιού και βάζει έντονο φόρτο στο σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου.
Για οδήγηση σε έντονη ζέστη, συνιστάται η χρήση συνθετικού λαδιού(πιο αξιόπιστο, βέλτιστη απόδοση σε υψηλές θερμοκρασίες), άλλα και οι τακτικές αλλαγές του ψυκτικού υγρού.
Τέλος, μοιραίο λάθος είναι και το σβήσιμο του κινητήρα, αμέσως μετά την οδήγηση. Και αυτό γιατί όσο ο κινητήρας παραμένει σε λειτουργία, το λιπαντικό και το ψυκτικό υγρό συνεχίζει να ρέει στο χώρο του τούρμπο.

Όταν, όμως, το αυτοκίνητο σβήσει αμέσως μετά την οδήγηση, τότε η ροή αυτή κόβεται απότομα, με αποτέλεσμα το τούρμπο να διατηρήσει την υψηλή θερμοκρασία που έχει αναπτύξει κατά την οδήγηση και το λάδι που ήδη είναι μέσα του να αρχίζει να καίγεται.
Το καμένο αυτό λάδι αφήνει αποθέσεις άνθρακα που μπλοκάρουν τα κανάλια λίπανσηςκαι μπορεί να προκαλέσουν φθορά στα ρουλεμάν του τούρμπο.
Για αυτό το λόγο, προτείνεται η λειτουργία του κινητήρα ακόμα και αν το όχημα είναι ακινητοποιημένο για περίπου 30 με 60 δευτερόλεπτα, αν έχει προηγηθεί έντονη ή δυναμική οδήγηση.
Πηγή: carandmotor.gr