Αρχίζουμε να ονειρευόμαστε τις καλοκαιρινές διακοπές και ήδη σκαρώνουμε τα πρώτα τριήμερα στην εξοχή; Όλα αυτά, τώρα που μπήκαμε στον τελευταίο μήνα πριν καλωσορίσουμε το καλοκαίρι, είναι από λογικά έως υπέροχα. Όμως ποιος θα ήθελε επιστρέφοντας από μια εκδρομή, από ένα θερινό σινεμά ή από ένα χαλαρό σουαρέ με τους φίλους σε κάποια ειδυλλιακή ταράτσα, να βρει το σπιτικό του άνω-κάτω; Κι όμως, είναι κάτι που έχει συμβεί κατά καιρούς, ίσως και σε εμάς τους ίδιους.
Όμως, πώς μπορεί κάποιος να κατορθώσει να τρυπώσει στο σπίτι μας αν έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα; Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες στα ζητήματα ασφάλειας του σπιτιού, αυτό που θα περιορίσει τον κίνδυνο διάρρηξης είναι το να γνωρίζουμε από πού είναι πιο πιθανό να εισβάλει κανείς στο σπίτι μας. Και για αυτό οι ίδιοι παρακάτω μας αποκαλύπτουν ποιο είναι το πιο επίφοβο σημείο του σπιτιού και μοιράζονται και μερικά tips για να κρατήσουμε τους διαρρήκτες μακριά από το νοικοκυριό μας.
Ο Νο. 1 σημείο στο σπίτι μας που πάει ένας διαρρήκτης
Ίσως μας φανεί περίεργο, αλλά ίσως κι όχι: Το πρώτο μέρος που σκέφτεται «να χτυπήσει» ένας επιτήδειος για να διαρρήξει το σπίτι μας είναι η εξώπορτα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Πιστοποιημένων Επιθεωρητών Κατοικίας, το 34% των διαρρήξεων συμβαίνουν με αυτόν τον τόσο «συμβατικό» τρόπο. Γιατί; Γιατί αυτή είναι η πιο εύκολη πρακτική.
«Οι εξώπορτες είναι συνήθως τα πιο άμεσα σημεία εισόδου σε ένα σπίτι, δηλαδή τα πιο βολικά σε ό,τι αφορά την πρόσβαση. Και υπάρχει και κάτι που είναι ακόμα καλύτερο για τους επίδοξους διαρρήκτες: Πολύς κόσμος αφήνει την εξώπορτα ξεκλείδωτη, επιτρέποντας στους εισβολείς να εισέλθουν χωρίς πολλά-πολλά εμπόδια», προειδοποιεί ο Ρικ Σίτς, πρόεδρος εταιρείας παρακολούθησης εσωτερικών χώρων.
Στην πραγματικότητα, περίπου το 42% των ανθρώπων αφήνουμε τις πόρτες και τα παράθυρά μας ξεκλείδωτα όταν βρισκόμαστε στο σπίτι. Και στο 28% των διαρρήξεων, οι κάτοικοι του σπιτιού ή έστω και ένας από αυτούς είναι παρόντες. Απίστευτο; Κι όμως, πέρα για πέρα αληθινό.
«Και εκτός αυτού, ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σκορπάμε εφεδρικά κλειδιά σε διάφορα κοινά σημεία του σπιτιού - ή και σε σημεία εκτός σπιτού -, όπως κάτω από το χαλάκι της εξώπορτας, σαν να λέμε στους κλέφτες “καλώς μας ήρθατε”», προσθέτει ο Ρομπ Γκάμπριελ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας.
Η αμέσως επόμενη επιλογή μετά την εξώπορτα είναι φυσικά τα παράθυρα. Ιδίως αν μένουμε στο ισόγειο. Και αν τα αφήνουμε και ανοιχτά χωρίς κουρτίνες, τα παράθυρα είναι και ιδιαίτερα «προκλητικά» αφού αφήνουν να φανούν όλες μας οι συσκευές και τυχόν κειμήλια.
Tips για την ασφάλεια του σπιτιού που πρέπει να θυμόμαστε
1. Αποφεύγουμε να κρύβουμε εφεδρικά κλειδιά εδώ κι εκεί
Οι διαρρήκτες γνωρίζουν πάνω-κάτω που κρύβουν οι νοικοκύρηδες τα κλειδιά-ρεζέρβα. Ας μην τους τα σερβίρουμε στο πιάτο.
2. Μετακινούμε τα πολύτιμα αντικείμενα μακριά από τα παράθυρα και σε όσο το δυνατόν πιο πάνω όροφο
Αν μένουμε σε διώροφη μονοκατοικία για παράδειγμα, φροντίζουμε αρχικά τα πολύτιμα αντικείμενα να βρίσκονται στον δεύτερο όροφο. Και αν υπάρχουν δωμάτια χωρίς παράθυρα, όπως αποθήκες, τα πολύτιμα και τα κειμήλια καλύτερα να φυλάσσονται εκεί.
3. Δίνουμε την εντύπωση ότι στο σπίτι υπάρχει πάντα κόσμος
Οι διαρρήκτες είναι λιγότερο πιθανό να διαρρήξουν το σπίτι μας αν νομίζουν ότι κάποιος είναι μέσα. Έτσι, ακόμα κι αν δεν είμαστε σπίτι, χρησιμοποιούμε έξυπνες οικιακές συσκευές, όπως φώτα που να μπορούμε να τα ελέγχουμε μέσα από το κινητό. Και ανάβουμε εναλλάξ τα φώτα του σπιτιού. Αυτή η στρατηγική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης απουσίας, όπως οι διακοπές.
4. Τοποθετούμε αισθητήρες και συστήματα ασφαλείας
Στην εξώπορτα, στα παράθυρα, στις μπαλκονόπορτες: Οι αισθητήρες θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους κρατώντας μας ενήμερους σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να εισβάλει στο σπίτι μας. Και δεν κοστίζουν καν πολύ ακριβά. Το ίδιο και οι κάμερες 24ωρης παρακολούθησης.