Τελικά είναι ή όχι υγιεινό το στήθος κοτόπουλου

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Τρεις ειδικοί εξηγούν αναλυτικά στους New York Times.

Όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου είναι εξαιρετικά για την υγεία μας, αλλά από πολλές απόψεις, το απλό στήθος κερδίζει το πρώτο βραβείο. Εκτός από το ότι περιέχει θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ιστών του σώματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αύξηση της ενέργειας, το στήθος κοτόπουλου έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τους μηρούς, τα πόδια και τα φτερά, καθιστώντας το μια έξυπνη επιλογή για άτομα που ενδιαφέρονται για την υγεία της καρδιάς τους.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους το στήθος κοτόπουλου ωφελεί τον οργανισμό μας. .

Είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης

Σε βάση θερμίδων, δεν υπάρχουν πολλά ολόκληρα τρόφιμα πλουσιότερα σε πρωτεΐνη από το στήθος κοτόπουλου. «Θα έπρεπε να δοκιμάσουμε πρωτεΐνη σε σκόνη για να λάβουμε περισσότερη πρωτεΐνη», σημειώνει ο Ντέιβ Μπρίτζες, βιοχημικός και αναπληρωτής καθηγητής διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Το στήθος κοτόπουλου δεν περιέχει υδατάνθρακες και έχει λίγα λιπαρά, ειδικά αν αφαιρέσουμε το δέρμα, αναφέρει με τη σειρά της η Χάιντι Σίλβερ, διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής, Σωματικής Σύνθεσης και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων στήθους κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και χωρίς δέρμα περιέχει περίπου 160 θερμίδες και 32 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αυτό είναι σχεδόν το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για έναν μέσο ενήλικα βάρους 84 κιλών. (Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα άτομα που κάνουν τακτική προπόνηση δύναμης ή αντοχής μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών την ημέρα). Συγκριτικά, μια παρόμοια μερίδα σολομού Ατλαντικού εκτροφής περιέχει περίπου 206 θερμίδες και 22 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Εκτός από την ανάπτυξη των μυών, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπλαση κυττάρων, την παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τις ασθένειες και την παραγωγή ενζύμων που διατηρούν τα συστήματα σε λειτουργία. «Ολόκληρο το σώμα είναι κατασκευασμένο από πρωτεΐνες», δηλώνει η δρ Σίλβερ.

Είναι καλύτερο για την καρδιά μας

Το στήθος κοτόπουλου έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά — τα οποία συνδέονται με υψηλή χοληστερόλη και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, λέει επίσης ο δρ Μπρίτζες. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει μόνο ένα γραμμάριο. Το κοτόπουλο περιέχει επίσης μια μέτρια δόση ελαϊκού και λινολεϊκού οξέος, δύο είδη λιπαρών που έχουν αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, προσθέτει.

Η απλή προσθήκη περισσότερου κοτόπουλου στη διατροφή μας δεν θα μειώσει απαραίτητα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ξεκαθαρίζει ο δρ Μπρίτζες, αλλά η αντικατάσταση του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος (όπως το μπέικον ή τα χοτ ντογκ) με κοτόπουλο μπορεί να το κάνει.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β

Το στήθος κοτόπουλου περιέχει περισσότερο από το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Β3, γνωστής και ως νιασίνη, και περισσότερο από το 70% της συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Β6.

«Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες», αναφέρει η δρ Σίλβερ. Καταρχάς, είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου. Χωρίς αυτά, δεν θα μπορούσαμε να παράγουμε ντοπαμίνη, σεροτονίνη ή μελατονίνη — τις χημικές ουσίες που ρυθμίζουν τη διάθεσή μας, τον ύπνο, την προσοχή μας και άλλα. «Τα χρειαζόμαστε για τη μνήμη, τη μάθηση, την επεξεργασία λέξεων και πληροφοριών», λέει ακόμα.

Οι βιταμίνες Β είναι επίσης απαραίτητες για την παραγωγή DNA και βοηθούν στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λι Μέρφι, καθηγητή διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, στο Νόξβιλ.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καταναλωθεί;

Αν είναι δυνατόν, ο δρ Μπρίτζες συνιστά να αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα. Για να λάβουν βιολογική πιστοποίηση, το Υπουργείο Γεωργίας απαιτεί από τις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις να παρέχουν στα κοτόπουλα πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους και χώρο για να κινούνται, καθώς και βιολογική τροφή. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτά τα είδη κοτόπουλων περιέχουν ελαφρώς περισσότερα ωφέλιμα λίπη και λιγότερα κορεσμένα, όπως μας πληροφορεί ο ίδιος.

Το στήθος δεν είναι το μόνο μέρος του κοτόπουλου που αξίζει να φάμε, προσθέτει η δρ Σίλβερ. Τα κομμάτια σκούρου κρέατος, όπως οι μηροί και οι κνήμες, είναι πιο λιπαρά, αλλά τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη Β12, σίδηρο και ψευδάργυρο.

huffingtonpost.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play