Πίστωση χρόνου μέχρι την Παρασκευή δίνουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, οι τρεις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημα που του απέστειλαν προ ημερών για να διευθετήσουν συνάντηση, και μάλιστα άμεσα.
Οι ηγεσίες των ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ πραγματοποίησαν χθες το πρωί έκτακτη συνάντηση στα γραφεία της ΠΟΕΔ, στο επίκεντρο της οποίας έθεσαν την αθέτηση συμφωνίας από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, σε σχέση με τις μόνιμες θέσεις που θα έπρεπε να εντάξει στον προϋπολογισμό του 2025 το υπουργείο προκειμένου να μειωθούν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί.
«Έχει γίνει μια συμφωνία από τον Νοέμβριο του 2023, για αύξηση των μόνιμων θέσεων διότι υπήρχε η από κοινού διαπίστωση με το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν μπορούμε να καλύπτουμε μόνιμες ανάγκες με έκτακτο προσωπικό», εξηγεί σε δηλώσεις της στον «Π» η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, προσθέτοντας ότι υλοποιήθηκε μόνο το πρώτο μέρος της συμφωνίας και ότι θα έπρεπε σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2025.
«Δεν μπήκαν οι θέσεις στον προϋπολογισμό του 2025 και όταν ρωτήσαμε γιατί μας είπαν ότι θα ενταχθούν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, και τώρα μαθαίνουμε ότι δεν θα υπάρξει συμπληρωματικός. Η απάντηση που λάβαμε από την ίδια την υπουργό για το πότε θα υλοποιηθεί το επόμενο στάδιο της συμφωνίας για εμάς δεν είναι ικανοποιητική, γι' αυτό ζητούμε συνάντηση με τον Πρόεδρο», δήλωσε η πρόεδρος της ΠΟΕΔ. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα προχωρήσουν με λήψη μέτρων αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι την Παρασκευή, μέρα κατά την οποία ανανέωσαν το ραντεβού τους οι οργανώσεις, είπε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό.
Η επιστολή Μιχαηλίδου
Σύμφωνα πάντως με τα όσα καταγράφονται σε πρόσφατη επιστολή που απέστειλε η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, προς τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, «στη βάση των στοιχείων που διαθέτει το ΥΠΑΝ η δημιουργία επιπλέον μόνιμων θέσεων με κατάργηση θέσεων εκτάκτων εκπαιδευτικών σε μόνιμες ανάγκες, εξυπηρετεί τον σκοπό για μείωση των συμβάσεων και των έκτακτων εκπαιδευτικών και δεδομένου ότι ο κοινός στόχος όλων είναι η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, 1.723 πρόσθετες μόνιμες θέσεις θα ενταχθούν στους αμέσως επόμενους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης για το 2026 και το 2027». Στην επιστολή, την οποία κατέχει ο «Π», αναφέρεται ότι το ΥΠΑΝ δίνει και ενδεικτικό αριθμό των μόνιμων θέσεων ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.
Με βάση τα όσα αναφέρονται στην επιστολή ο αριθμός των θέσεων που θα μπουν στους προϋπολογισμούς των ετών 2026-2027 είναι:
Για τη δημοτική εκπαίδευση συνολικά 889 εκπαιδευτικοί. Πρόκειται για 257 δάσκαλούς, 162 νηπιαγωγούς, 470 ειδικούς εκπαιδευτικούς.
Για τη μέση εκπαίδευση 679 καθηγητές.
Για τη μέση τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση 155 καθηγητές.