Ως μια από τις πιο κρίσιμες ημέρες, σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντίδρασης των εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης, σε σχέση με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα, με πέραν των 6.500 εκπαιδευτικών, μέλη της ΟΕΛΜΕΚ, να αποφασίζουν μέσω δημοψηφίσματος κατά πόσο θα στηρίξουν ή όχι την πρόταση του υπουργείου. Το γεγονός ότι εδώ και μέρες η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ έχει βγει και έχει απορρίψει δημόσια την πρόταση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έχει γίνει αρκετός διάλογος και το ΥΠΑΝ δεν έχει υιοθετήσει σχεδόν καμία από τις εισηγήσεις τους, δεν λειτουργεί ενθαρρυντικά για το υπουργείο, το οποίο ευελπιστεί όμως ότι η βάση των εκπαιδευτικών θα εκφράσει τελικά διαφορετική άποψη από εκείνη της ηγεσίας της οργάνωσης.
ΟΕΛΜΕΚ vs Mιχαηλίδου
Η ΟΕΛΜΕΚ απηύθυνε εδώ και μέρες κάλεσμα στα μέλη της να εκφράσουν μέσω του δημοψηφίσματος την αντίθεσή τους με την πρόταση του υπουργείου, την ώρα που η Αθηνά Μιχαηλίδου επαναλάμβανε για πολλοστή φορά ότι η πρόταση του ΥΠΑΝ είναι ισορροπημένη, «η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και ο διάλογος δεν μπορεί να παρατείνεται επ’ αόριστον». «Οι αναφορές περί απουσίας διαλόγου προκαλούν εντύπωση, δεδομένου ότι ο διάλογος με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ξεκίνησε πριν από εννέα μήνες και είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το υπουργείο καλεί τους ενδιαφερόμενους να μελετήσουν την ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία είναι στη διάθεση όλων», συμπλήρωσε η υπουργός, η οποία χθες το απόγευμα βρέθηκε στη Λάρνακα όπου παρουσίασε την πρόταση του ΥΠΑΝ σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και άκουσε τις δικές τους σκέψεις και εισηγήσεις.
9-10 το πρωί
Όσον αφορά τα πρακτικά της σημερινής διαδικασίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΛΜΕΚ, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 10:00 π.μ. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε περισσότερα από ένα σχολεία θα πρέπει να ψηφίσουν στο σχολείο που θα βρίσκονται την ώρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ενώ ειδικές ρυθμίσεις έχουν γίνει για τους εκπαιδευτικούς των εσπερινών γυμνασίων και λυκείων, αποσπασμένους είτε στο Υπουργείο Παιδείας είτε στα επαρχιακά γραφεία, αλλά και για τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ που υπηρετούν στα ΚΙΕ, Μουσικά και Αθλητικά Σχολεία.