Η καλύτερη πίτα των ημερών είναι η γαλατόπιτα.
Η πίτα αυτή δεν έχει φύλλο και θα τη λατρέψουν όσοι αγαπούν τη μπεσαμέλ και τις κρεμώδεις γεύσεις. Το ιδανικό είναι να γίνει με κατσικίσιο γάλα.
Τη συνταγή βρήκαμε από το blog laxtaristessyntages
Υλικά
1) 4,5 ποτήρια του νερού γεμάτα ως επάνω, γάλα φρέσκο βιολογικό
2) μισό ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3) μισό ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
4) λίγα κρεμμυδόφυλλα ψιλοκομμένα, από φρέσκα κρεμμυδάκια (2 κουταλιές της σούπας περίπου, μόνο που πρέπει να προσέξουμε να είναι το πολύ τρυφερό εσωτερικό μέρος τους, χρειαζόμαστε μόνο την τρυφερή καρδιά τους!!!)
5) δυόσμο ψιλοκομμένο περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας (είναι άκρως απαραίτητος, είναι το υλικό "κλειδί" της συνταγής, η ποσότητα που δίνω είναι περίπου μια χούφτα φύλλα δυόσμου)
6) αλάτι
7) πιπέρι
8) 2 κοφτές κουταλιές της σούπας ζάχαρη (δεν θα βγει γλυκιά, μη φοβάστε)
9) λίγο λάδι για το άλειμμα του ταψιού
10) λίγο λάδι μέσα στην γαλατόπιτα (περίπου 1/3 του φλιτζανιού)
11) 3 αυγά χτυπημένα σε μπολ με ένα πιρούνι
12) μία γεμάτη χούφτα χυλοπίτες
13) μία γεμάτη χούφτα ρύζι γλασέ
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρύο, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το λάδι. Με αυγοδάρτη ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι και να μην είναι μεγάλοι σβώλοι. Κατόπιν ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και τα "δένουμε" ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνουν κρέμα σαν τη μπεσαμέλ, όχι πολύ πηχτή όμως. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά!!
Κατόπιν ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην βράσουν. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά (ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, κρεμμυδόφυλλα, χυλοπίτες, ρύζι) και ανακατεύουμε πάλι. Αν δούμε ότι η κρέμα μας είναι πολύ σφιχτή, τότε προσθέτουμε λίγο γάλα και την ανακατεύουμε να αραιώσει ελαφρά, καθώς οι χυλοπίτες και το ρύζι θα τραβήξουν τα παραπανίσια υγρά.
Αλείφουμε με λάδι ένα βαθύ ταψί ή ένα κλασσικό πιρέξ και ρίχνουμε την κρέμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο μέχρι να πάρει χρώμα και να σφίξει η κρέμα. Θέλει περίπου στο μισάωρο. Αν δούμε ωστόσο ότι αρχίζει να αρπάζει από πάνω περισσότερο από ότι πρέπει, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε κανονικά το ψήσιμο.
Αφού βγεί από τον φούρνο την αφήνουμε να σταθεί αρκετά, ίσως και κανά 2ωρο πριν την κόψουμε, ώστε να βγουν τα κομμάτια ατόφια, χωρίς να διαλυθούν.
Πηγή: thetoc.gr