Φτιάχνουμε παραδοσιακούς κυπριακούς λουκουμάδες με μαγιά (βίντεο)

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Μια από τις πιο γνωστές παραδόσεις που επικρατεί στην Κύπρο, είναι να ψήνονται λουκουμάδες την παραμονή των Θεοφανίων.

Η λέξη λουκουμάς, προέρχεται από προέρχεται από την αραβική (και τούρκικη) λέξη lokma που σημαίνει μπουκιά. 

Μια από τις πιο γνωστές παραδόσεις που επικρατεί στην Κύπρο, είναι να ψήνονται λουκουμάδες την παραμονή των Θεοφανίων.

Γι' αυτά και σε κάθε νοικοκυριό την ημέρα των Φώτων θα βρεις λουκουμάδες, που είτε τις έφτιαξε η νοικοκυρά του σπιτιού είτε τους αγόρασε από τους ειδικούς! 

Υλικά

2,5 φλιτζάνια χωριάτικο αλεύρι 300g

1 κουταλιά ζάχαρη 20g

1 φακελάκι μαγιά ξηρή 7g

1 πρέζα αλάτι 2-3 g

1 φακελάκι βανίλια 5g

½ κουταλάκι κανέλα

2 κουταλιές ανθόνερο 20 ml

2 φλιτζάνια χλιαρό νερό 500 ml

Επιπλέον, από πάνω: μέλι, ζάχαρη, κανέλα

Εκτέλεση:

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για να γίνουν χυλός. 
  • Σκεπάζουμε το μείγμα με πετσέτες για να φουσκώσει. Χρειάζεται δύο ώρες. 
  • Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το λάδι.
  • Τοποθετούμε δίπλα μας ένα ποτήρι με νερό και μέσα σ’ αυτό ένα κουτάλι. Παίρνουμε με το αριστερό μας χέρι ένα κομμάτι ζύμης και κλείνουμε το χέρι μας σε γροθιά. Με το υγρό κουτάλι κόβουμε το κομμάτι της ζύμης που εξέχει σε μέγεθος καρυδιού και ρίχνουμε στο καυτό λάδι. 
  • Κάθε τρία ξεροτήανα που κόβουμε, βουτάμε το κουτάλι στο ποτήρι με το νερό. 
  • Όταν φουσκώσουν και ψηθούν από τη μια μεριά, τα γυρίζουμε από την άλλη. Τα αφήνουμε να τηγανισθούν καλά. 
  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή μέλι και τα σερβίρουμε. Μπορούμε, επίσης, να τα ρίξουμε σε σιρόπι και να τα στραγγίξουμε (Κυθραιώτου 2013, 72).
  •  

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα