Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των αμμοθινικών οικοτόπων στο Δάσος Μαυραλή (Πόλις-Γιαλιά), στην περιοχή όπου εκριζώθηκαν προ εβδομάδων οι ακακίες, μέσα στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τα Τμήματα Δασών, Περιβάλλοντος και Αλιείας. Μετά την απομάκρυνση της ακακίας και μετά από διαβουλεύσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση του τεχνητού φωτοφράκτη στην περιοχή, έτσι ώστε να μην ενοχλούνται οι χελώνες και να χάνουν τον προσανατολισμό τους όταν κατευθύνονται προς τη θάλασσα μετά την ωοτοκία. Επίσης, προχώρησαν και με τη φύτευση βλάστησης κατά μήκος του δρόμου, για αποτροπή της φωτορύπανσης. Παράλληλα, έχουν αποκοπεί οι προσβάσεις προς την παραλία με την τοποθέτηση ογκολίθων. Θα γίνει προσπάθεια ρύθμισης των προσβάσεων μηχανοκίνητων οχημάτων στον χώρο και με άμεση εγκατάσταση κιγκλιδώματος ασφαλείας στον δρόμο, όπου αυτό χρειάζεται αλλά και χρήση μεταλλικών πασσάλων και βράχων για αποκοπή παράνομων προσβάσεων. Το Τμήμα Δασών θα διενεργεί και καθημερινές περιπολίες, τουλάχιστον στην αρχή, για παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων και αποτροπή τυχόν βανδαλισμών.
Ανάμεσα στις εργασίες που πρόκειται να κάνει το Τμήμα Δασών είναι:
- Η επαναφορά του ανάγλυφου, στον χώρο που καταλάμβαναν οι ακακίες, σε μια επιθυμητή κατάσταση, με πρώτιστο στόχο τη δυνατότητα αποκατάστασης των αμμοθινών
- Η εγκατάσταση της παρόδιας βλάστησης με πρώτιστο στόχο να ενισχυθεί η αποτροπή της φωτορύπανσης. Η παρόδια βλάστηση θα επεκταθεί και στις δύο πλευρές του δρόμου, όπου είναι αναγκαίο, για να αποφευχθεί και η φωτορύπανση που προκαλείται από τον δρόμο
- Η εγκατάσταση των βασικών ειδών για σταθεροποίηση των αμμοθινών σε όσους χώρους αυτό θα είναι επιθυμητό
- Η εγκατάσταση όλων των άλλων διαθέσιμων φυτών που απαντούν φυσικά στην περιοχή με τη χρήση φυτών ή και σποράς. Η διαδικασία αυτή θα αφεθεί στο μέλλον να εξελιχθεί φυσικά.
Η δεύτερη φάση θα έχει ως πρώτιστο στόχο την εξυγίανση της περιοχής μέσα από την απομάκρυνση των μεταλλευτικών αποβλήτων και ως δεύτερο την εγκατάσταση της αμμοθινικής βλάστησης. Στη δεύτερη φάση περιλαμβάνεται η απομάκρυνση από τον χώρο όλων των μεταλλευτικών αποβλήτων. Η δράση αυτή χρειάζεται εξειδικευμένο σχεδιασμό με τη συμμετοχή της αρμόδιας Υπηρεσίας Μεταλλείων. Ακόμα στόχος είναι η καλλιέργεια ιθαγενούς βλάστησης, με έμφαση στα σπάνια και απειλούμενα είδη. Με την υλοποίηση των μέτρων, η προσδοκία είναι πως θα αποκατασταθεί πλήρως ο οικότοπος, χωρίς άλλες αρνητικές επιπτώσεις στα σημαντικά είδη που φιλοξενεί.