Στις 11 π.μ. της 21ης Δεκεμβρίου 1963 ήταν η τελευταία φορά που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος του 1960.
Έκτοτε η διαχείριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αφέθηκε στα χέρια της Ελληνοκυπριακής κοινότητας μετά από προσφυγή του Ηνωμένου Βασιλείου στις 15 Φεβρουαρίου 1964 στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 186 της 4ης Μαρτίου 1964, με τα ολέθρια αποτελέσματα τηςτραγωδίας του 1974 που έφερε την Τουρκία να κατέχει μέχρι σήμερα το 37%του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σήμερα και οι δύο πλευρές θέλουν να ξεφύγουν από το συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας την ευκαιρία σε τρίτους να θέτουν νέες ιδέες και το χειρότερο να παραχωρούν διπλωματικό έδαφος στην Τουρκία να προσπαθεί να ανατρέψει κορυφαία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θωρακίζουν την ύπαρξη του Κυπριακού κράτους και απομακρύνουν τη λύση του κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων, των συγκλίσεων που συμφωνήθηκαν και των Συμφωνιών Κορυφής του 1977 και 1979.
Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, που όπως έχει αναφερθεί από μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και του Εθνικού Συμβουλίου δεν είναι καθόλου σχήμα λόγου, καθιστά μια τέτοια πρόταση εκ μέρους μας ως την αρχή της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της παρθενογένεσης διαφορετικού μορφώματος και /ή μορφωμάτων στο έδαφος της Κύπρου.
Η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο» φρονεί ότι, ούτε η αφαίρεση διαβατηρίων, ούτε το κλείσιμο οδοφραγμάτων, ούτε μια νέα διακρατική προσφυγή στο ΕΔΑΔ, κυρίως μετά την απόφαση Δημόπουλος, θα έχει τίποτα το θετικό να προσφέρει στη πλευρά μας και σίγουρα η Τουρκία δεν θα έχει να υποστεί κανένα απολύτως κόστος. Αντίθετα το κόστος για την Ελληνοκυπριακή κοινότητα θα είναι βαρύ.
Επομένως, η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο», σταθερή στις θέσεις της για το κυπριακό, καλεί και συμβουλεύει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επανέλθει πειστικά στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, όπως αυτό έχει τεθεί από τον ΓΓ του Οργανισμού κ. Γκουτέρες στο Κράνς Μοντανά στις 30 Ιουνίου 2017, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για ρήξη του αδιεξόδου στις συνομιλίες, ανακόπτοντας την εισαγωγή «νέων ιδεών» από την Τουρκική πλευρά και από τρίτους, οι οποίες θα οδηγήσουν το πρόβλημα σε επίπεδα όπου η Ελληνοκυπριακή ηγεσία θα αδυνατεί να αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα η Τουρκία να γίνει ο κυρίαρχος του νησιού.
Αμμόχωστος για την Κύπρο: Η πρόταση για το '60 προωθεί την παρθενογένεση διαφορετικών μορφωμάτων στο νησί

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.