Εντός των επόμενων μηνών εκτιμάται ότι θα αρχίσει το κράτος να δωρίζει σε δήμους και κοινότητες τα ακίνητα του πρώην συνεργατισμού τα οποία συμφωνήθηκε ότι θα περιέλθουν στην κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πριν την πανδημία αναμενόταν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, ωστόσο υπήρξε μία καθυστέρηση μερικών μηνών λόγω του lockdown.
Όπως ενημέρωσε τον «Π» ο ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών Διονύσης Διονυσίου, είναι πολύ πιθανόν μέχρι τον Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων και να συμφωνηθεί η τελική τιμή για το 80% των 400 συνολικά ακινήτων που θα περάσουν στην κυριότητα της ΚΔ και ακολούθως θα γίνουν δωρεά σε δήμους και κοινότητες.
Δεν θα κινηθούν χρήματα
Κατά τη μεταβίβαση από την ΚΕΔΙΠΕΣ δεν θα κινηθούν χρήματα. Τα ακίνητα θα δοθούν έναντι της κρατικής ενίσχυσης των 3,5 δισ. ευρώ που παραχωρήθηκε στη Συνεργατική.
Από τα 400 ακίνητα τα 25 θα παραμείνουν ιδιοκτησία του κεντρικού κράτους, ενώ τα υπόλοιπα θα παραχωρηθούν σε 190 δήμους και κοινότητες, είτε για εκμίσθωσή τους είτε για χρήση τους από τις ίδιες τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με βάση τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, την τιμή της αξίας των ακινήτων θα καθορίσουν οι δύο εκτιμήσεις, μία του Κτηματολογίου (εκ μέρους του κράτους) και μία εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ και εάν η διαφορά της τιμής είναι κάτω από το 20% τότε η τιμή αγοράς θα κλείσει στο μέσο όρο. Αν η διαφορά είναι πάνω από 20% τότε θα ληφθεί νέα, ανεξάρτητη εκτίμηση. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται προς το τέλος της τουλάχιστον για το 80% των 400 ακινήτων, όπως απορρέει από τα λεγόμενα του κ. Διονυσίου.
Μεταφέρονται κρατικές υπηρεσίες
Τα κυριότερα κτήρια από τα 25 τα οποία αξιολογούνται για τη μεταφορά κρατικών υπηρεσιών, ή τη συνέχιση της στέγασης κρατικών υπηρεσιών, όταν περιέλθουν στην κυριότητα της ΚΔ, είναι τα εξής:
- Το 10ώροφο κτήριο στην οδό Προδρόμου όπου ενοικιάζεται ήδη από το
Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. - Κτήριο στο Καϊμακλί όπου στεγάζονται ήδη λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
- Κτήριο στην Κωστή Παλαμά στο κέντρο Λευκωσίας πλησίον του ΥΠΟΙΚ όπου έχει ήδη εγκατασταθεί το Διοικητικό Δικαστήριο που θα εξετάζει τις προσφυγές για το άσυλο.
- Κτήριο στην Αγλαντζιά της πρώην ΣΠΕ Λήδρας, το οποίο ήταν υποκατάστημα της Ελληνικής και θα παραχωρηθεί για στέγαση του Δήμου Μόρφου και των εκτοπισμένων κοινοτήτων Λευκωσίας.
- Κτήριο στα Λατσιά το οποίο θα στεγάσει νέο ΚΕΠ.
- Το κτήριο το οποίο στέγαζε παλαιότερα το Υπουργείο Υγείας και βρίσκεται στην Παλλουριώτισσα. Ήδη ξεκίνησε η προσωρινή μεταφορά των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Επίτροπου του ΓεΣΥ και κάποιων λειτουργών της Στατιστικής Υπηρεσίας.
- Κτήριο στη Δασούπολη κοντά στα κεντρικά της Cyta το οποίο θα στεγάσει τα γραφεία της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
- Κτήριο στη λεωφόρο Αγλαντζιάς όπου θα στεγάσει τη ΔΕΦΑ.
Στις άλλες πόλεις
Πέραν των πιο πάνω κτηρίων τα οποία βρίσκονται στη Λευκωσία, στη Λεμεσό στα πρώην επαρχιακά γραφεία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στη λεωφ. Γλάσθωνος, θα δημιουργηθεί ΚΕΠ, ενώ στους πάνω ορόφους θα μεταφερθούν τα επαρχιακά γραφεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Επίσης, κτήριο στα Πολεμίδια θα στεγάσει το Ταμείο Θήρας. Στην Πάφο, κτήριο στη Γεροσκήπου από το οποίο θα αποχωρήσει η Ελληνική Τράπεζα θα παραχωρηθεί για τη δημιουργία ΚΕΠ. Στη Λάρνακα αξιολογείται κτήριο στη Δρομολαξιά όπου θα στεγαστούν υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας.
Με την ιδιοκατοίκηση το κράτος θα ρίξει σημαντικά το ετήσιο κόστος των ενοικίων που πληρώνει το Δημόσιο και το οποίο ετησίως ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.