Jumbo: +8% οι πωλήσεις το εξάμηνο, εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος €68 εκατ.

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Στην Κύπρο, οι πωλήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2025 είναι αυξημένες κατά 7% περίπου

Με αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 82% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025, η ετήσια γενική συνέλευση μετόχων του ομίλου JUMBO.

Οι μέτοχοι ενέκριναν μεταξύ άλλων την πρόταση της διοίκησης για τη διανομή μερίσματος ύψους €68 εκατ., ή €0,50 ανά μετοχή, επί συνόλου 136.059.759 ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, από τα κέρδη της χρήσης 2024.

Υπενθυμίζεται ότι την 31η Μαρτίου 2025, η Jumbo προχώρησε στην καταβολή της έκτακτης χρηματικής διανομής ποσού €63,5 εκατ.

Κατά συνέπεια, μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2025, η Jumbo θα έχει καταβάλει στους μετόχους της συνολικό ποσό της τάξης των €131,5 εκατ.  που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση της τάξης του 3% περίπου.

Ενημέρωση για πορεία πωλήσεων

Κατά τη συζήτηση για την έγκριση και των υπολοίπων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε τους μετόχους για την πορεία των πωλήσεων του ομίλου.

Για τους έξι πρώτους μήνες του έτους (Ιανουάριος – Ιούνιος 2025), ο Όμιλος διατήρησε τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεών του στο +8% περίπου.

Ωστόσο, η διοίκηση επεσήμανε ότι η πορεία του Ιουνίου επηρεάστηκε άμεσα και έμμεσα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, και ειδικότερα από τον πόλεμο Ισραήλ- Ιράν, ο οποίος είχε επιπτώσεις στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση από το Ισραήλ προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Προφανώς και η λειτουργία των καταστημάτων του franchisee στο Ισραήλ επηρεάστηκε αρνητικά.

Η διοίκηση αναφέρθηκε επίσης σε ενδεχόμενες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις στη Ρουμανία, καθώς, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συγκρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να διατηρήσει την επενδυτική βαθμίδα, η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε αύξηση του ΦΠΑ με ισχύ από τον Αύγουστο του 2025. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής αυξάνεται στο 21% από 19%.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στο 21% από 5%, ειδικά σε βασικούς τομείς όπως η εστίαση και η φιλοξενία, αναμένεται να ασκήσει πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη και επηρεάζοντας την κατανάλωση τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Αναλυτικά η πορεία των πωλήσεων ανά χώρα

Ελλάδα

Τον Ιούνιο του 2025, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση 7,5% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. 

Συνολικά, για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2025, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας –χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές– παρουσίασαν αύξηση 9% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Κύπρος

Οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο, κατά τον Ιούνιο του 2025, ήταν αυξημένες κατά 4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικά οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο για το πρώτο εξάμηνο του 2025 είναι αυξημένες κατά 7% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Βουλγαρία

Οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Βουλγαρία, κατά τον Ιούνιο του 2025, ήταν αυξημένες κατά 1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Προς το τέλος Ιουνίου ξεκίνησε να λειτουργεί και το ηλεκτρονικό κατάστημα στη χώρα (https://www.e-jumbo.bg).

Συνολικά οι πωλήσεις του δικτύου στη Βουλγαρία για το πρώτο εξάμηνο του 2025 είναι αυξημένες κατά 2% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ρουμανία

Οι πωλήσεις του δικτύου καθώς και του ηλεκτρονικού καταστήματος (www.e-jumbo.ro) σημείωσαν αύξηση της τάξης του 7% περίπου τον Ιούνιο του 2025, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικά, οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το πρώτο εξάμηνο του 2025,  είναι αυξημένες κατά 7% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Δίκτυο καταστημάτων

Κατά την 30η Ιουνίου 2025,  ο Όμιλος JUMBO αριθμούσε 89 καταστήματα από τα οποία 53 στην Ελλάδα,  6 στην Κύπρο, 10 στη Βουλγαρία και 20 στη Ρουμανία.

Επιπλέον, ο Όμιλος διαθέτει ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ρουμανία και Βουλγαρία.

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play