Την ανάγκη αναθεώρησης του καθεστώτος και βαθμού αξιοποίησης των εθελοντών στις πυρκαγιές έφερε για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο η πρόσφατη πυρκαγιά στα κρασοχώρια της Λεμεσού. Όπως και σε προηγούμενες πυρκαγιές η συμμετοχή κατά την πυρόσβεση ήταν αισθητή, ωστόσο εκείνο που απουσίαζε ήταν ο συντονισμός, ο οποίος ενδεχομένως να συνέβαλε σε λιγότερες καταστροφές.
Αγρότες αυτόβουλα έσπευσαν να προστατεύσουν κοινότητες με τα γεωργικά τους μηχανήματα, δημιουργώντας αντιπυρικές λωρίδες. Επίσης, οργανωμένα σύνολα, όπως τα μέλη του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ βρέθηκαν επί τόπου στις πληγείσες περιοχές, συνδράμοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης ενεργών εστιών. Παράλληλα, συμμετείχαν ενεργά – σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα – στην εκκένωση κατοικημένων περιοχών και στην υποστήριξη πολιτών που χρειάζονταν άμεση βοήθεια.
Ενδεικτικά, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών της περιοχής στο να ανακόψουν την φωτιά, μίλησε στο ΣΙΓΜΑ ο κοινοτάρχης Σιλίκου, Νίκος Αρέστη. Περιγράφοντας εκείνες της πρώτες ώρες, ο κος Αρέστη αναφέρθηκε στην έλλειψη ενημέρωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την άμεση ανταπόκριση των εθελοντών. «Δυστυχώς καταφέραμε και καταστρέψαμε και την ορεινή Λεμεσό. Αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές θα καιγόταν όλη η κοινότητα. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες καταφέραμε και κατασβήσαμε τη φωτιά μόλις μπήκε στα πρώτα σπίτια του χωριού», περιέγραψε.
Στα χαρτιά οι κυβερνητικές αποφάσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το αυξημένο ενδιαφέρον ομάδων πολιτών, εκκρεμεί από το 2024, όταν το Υπουργικό έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις, η πλήρης υλοποίηση πρότασης που θα έπρεπε να υποβάλει το Υπουργείο Εσωτερικών για αξιοποίηση, εκπαίδευση και ασφάλιση των εθελοντών. Στην πραγματικότητα, υλοποιήθηκε μόνο ο τρίτος πυλώνας, ωστόσο καμία πρόοδος δεν έγινε για τους άλλους δύο. Από το 2024 μέχρι πρόσφατα, το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη είχε αναλάβει το έργο δημιουργίας μητρώου για παγκύπριο δίκτυο εθελοντών για φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, υπό την Πολιτική Άμυνα. Ωστόσο το θέμα βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά και προορίζεται να υλοποιηθεί από την Πολιτική Άμυνα μετά το 2026, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για τη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Οι ανάγκες των πυρόπληκτων
Για συγκινητική και άμεση ανταπόκριση των εθελοντών μετά το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς στην ορεινή Λεμεσό, μίλησε την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του ΠΟΛΙΤΗ ο Ηλίας Δημητρίου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ). Όπως σημείωσε, «υπάρχει πολλή διάθεση για προσφορά» και το ΠΣΣΕ είναι σε θέση να εξυπηρετήσει με δομημένο και αποτελεσματικό τρόπο όσους έχουν ανάγκη.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΣΣΕ κατέγραψε τις τρέχουσες ανάγκες των πυρόπληκτων:
Για παιδιά: Πάνες και βρεφικά γάλατα είναι σε προτεραιότητα και έχουν ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωσή τους.
Ρουχισμός: Οι ανάγκες έχουν ήδη καλυφθεί.
Οικοσκευές: Η διανομή τους θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και θα γίνει με διαφάνεια, μέσω των τοπικών κοινοτήτων.
Προσοχή στους παράνομους εράνους
Ο κ. Δημητρίου προειδοποίησε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σχετικά με τη νομιμότητα των εράνων. Τόνισε ότι μόνο το ΠΣΣΕ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν την εξουσιοδότηση να συντονίζουν και να διαχειρίζονται οικονομική βοήθεια.