Επιστημονική μελέτη σχετικά με το Φαράγγι του Άβακα που βρίσκεται εντός του κρατικού δάσους Πέγειας, στη Χερσόνησο Ακάμα παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Κύπρου τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με εξ ολοκλήρου ιδιωτική χρηματοδότηση από τον κ. Γιαννάκη Χριστοδούλου και την υποστήριξη του Τμήματος Δασονομίας από τη μεταπτυχιακή ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Βασιλική Αναστάση, υπό την εποπτεία του Αναπληρωτή Καθηγητή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κώστα Κορφιάτη, του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής.
Η εν λόγω μελέτη κάλυψε τα ακόλουθα σημεία:
• Καταγραφή ολόκληρου του φαραγγιού με αναφορά σε όλα τα κύριά του σημεία
• Χαρτογράφηση του φαραγγιού
• Καταγραφή και αναφορά της βιοποικιλότητας η οποία υπάρχει στο φαράγγι
• Πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο θα καλύπτει και τις τέσσερις εποχές του χρόνου
• Σηματοδότηση του μονοπατιού σε συνεργασία με το Δασονομείο
Κατά την παρουσίαση, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ανέφερε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πραγματικά αξιέπαινες και συμβάλλουν με το δικό τους σημαντικό τρόπο στη βιβλιογραφία του τόπου μας, συμπληρώνοντας κενά τα οποία παρατηρούνται.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τόνισε ότι με την απόφασή του να χρηματοδοτήσει το έργο, ο κ. Χριστοδούλου αναγνωρίζει ότι καθένας μας μπορεί με τις πράξεις και τα έργα του να προβάλει το νησί μας. «Αποτελεί λοιπόν» πρόσθεσε ο Πρύτανης «παράδειγμα ανθρώπου που αγαπά πραγματικά τον τόπο του. Όπως επίσης αποτελεί και ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, να το εμπιστευτεί για την εκπόνηση του συγκεκριμένου έργου».
Σημείωσε δε ότι το έργο αναγνωρίζει τη δυναμική της Κύπρου ως προορισμού για πεπαιδευμένους τουρίστες, ντόπιους και ξένους και στηρίζει την αειφόρο και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Ο δωρητής κύριος Γιαννάκης Χριστοδούλου, αφού ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες οι οποίοι είχαν ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του έργου, εξέφρασε την ευχή η χερσόνησος του Ακάμα να παραμείνει άθικτη από κάθε οικοδομική ανάπτυξη και το μονοπάτι του Άβακα να γίνει προορισμός για περισσότερους επισκέπτες.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μελέτης έχει δημιουργηθεί ειδική ενημερωτική έκδοση με τίτλο «Το Φαράγγι του Άβακα: Ένας περιπατητικός προορισμός», η οποία είναι διαθέσιμη προς το ευρύ κοινό.