Γιατί οι ξενοδόχοι φέτος δεν σκέφτηκαν τους Κύπριους;

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ

Header Image

«Αναμέναμε από τους ξενοδόχους, οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια που ο τουρισμός πήγαινε απ' το καλό στο καλύτερο συσσώρευαν κέρδη, να επιστρέψουν περισσότερα πίσω στον Κύπριο πολίτη μέσα από καλύτερες προσφορές»

Πλήρης απογοήτευση επικρατεί στον ξενοδοχειακό τομέα από την είδηση που έλαβε η βιομηχανία εντός της εβδομάδας, ύστερα από σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη, ότι η Βρετανία παραμένει στη λίστα των χωρών της κατηγορίας β’, κι έτσι ο ταξιδιώτης υποχρεούται να προσκομίσει αρνητικό τεστ κορωνοϊού για να «κατέβει» στην Κύπρο για διακοπές. Όπως διεμήνυσαν στους ξενοδόχους τρεις υπουργοί, η χώρα δεν πρόκειται να ρισκάρει όσα έχει κτίσει μέχρι σήμερα για να μείνει «καθαρή» από την COVID-19. Όπως σταθμίστηκαν τα πράγματα, μια νέα γενικευμένη υγειονομική κρίση θα έχει μεγαλύτερο κόστος απ’ ό,τι η ζημιά στην οικονομία από τις απώλειες του τουρισμού.

Υπό τις συνθήκες, λοιπόν, οι Βρετανοί δεν έρχονται και ως εκ τούτου μετρημένα στα δάκτυλα θα είναι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν για τον Αύγουστο. Η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων, ένα ποσοστό που αγγίζει το 85% παγκύπρια, για φέτος θα παραμένει κλειστή.

Τους στηρίξαμε, δεν στήριξαν

Δεν είναι όμως μόνο οι ξενοδόχοι που είναι πικραμένοι από τη στάση της κυβέρνησης να βγάλει εκτός αγοράς τους Βρετανούς οι οποίοι ήταν η τελευταία ελπίδα για να μην χαθεί τελείως η φετινή χρονιά. Μέλη της κυβέρνησης αισθάνονται πως τα κίνητρα τα οποία δόθηκαν για στήριξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας δεν είχαν τον αντίκτυπο που θα έπρεπε να είχαν στις τιμές, με μια σημαντική πτώση ειδικά για τους ντόπιους, οι οποίοι φορολογούνται και πληρώνουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους.

«Τα μέτρα στηρίζουν την απασχόληση, αλλά είναι και προς το συμφέρον των ξενοδόχων διότι η εναλλακτική που είχαν χωρίς τα μέτρα θα ήταν οι απολύσεις διαλύοντας τις επιχειρήσεις τους. Μια εξέλιξη που δεν θα τους συνέφερε διότι το προσωπικό στα ξενοδοχεία αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο. Για να ξαναχτίσουν το προσωπικό τους θα χρειάζονταν τρία χρόνια και θα χάνονταν και οι επόμενες χρονιές. Για αυτό θεωρούμε ότι επωφελήθηκαν πάρα πολύ οι ξενοδόχοι από τα μέτρα», είπε στον «Π» κυβερνητική πηγή. «Υπάρχουν ξενοδόχοι οι οποίοι έκαναν καλές προσφορές για τον εσωτερικό τουρισμό. Οι περισσότεροι όμως όχι. Πήραν αρκετά κίνητρα, αλλά δεν είναι ευχαριστημένοι. Αναμέναμε από τους ξενοδόχους, οι οποίοι τα τελευταία πέντε χρόνια που ο τουρισμός πήγαινε απ’ το καλό στο καλύτερο συσσώρευαν κέρδη, να επιστρέψουν περισσότερα πίσω στον Κύπριο πολίτη μέσα από καλύτερες προσφορές για τον εσωτερικό τουρισμό». Όπως επίσης αναφέρει ο κ. Άκης Ιωαννίδης, μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων, "οι τιμές των ξενοδοχείων θα έπρεπε να χαμηλώσουν και άλλο για τους Κύπριους" αν και όπως λέει "ούτως ή άλλως η σεζόν έχει χαθεί και δεν μπορεί να σωθεί από τον εγχώριο τουρισμό".

Αυτοκριτική

Ένα άλλο «παράπονο» που εκφράζεται είναι πως δεν έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να φέρουν τουρισμό από άλλες χώρες από τις οποίες δεν χρειαζόταν μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό, όπως για παράδειγμα από τη Γερμανία. «Δεν ρίσκαραν, προτίμησαν να επαναπαυτούν, περιμένοντας να έρθουν οι Άγγλοι να μας σώσουν παρά να βρουν τουρίστες από τη λίστα των χωρών κατηγορίας α’, αφού έτσι κι αλλιώς το μεγαλύτερο μέρος του μισθολογίου το πληρώνουν το κράτος και ο Κύπριος φορολογούμενος». Μάλιστα η κυβέρνηση ανέμενε επίσης ότι θα άνοιγαν και περισσότερα ξενοδοχεία.

Κάνοντας εκ των υστέρων την αυτοκριτική της η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα κίνητρα που δόθηκαν για στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων ήταν περισσότερο για να παραμείνουν κλειστά τα ξενοδοχεία, μη ρισκάροντας να αυξήσουν και τις δαπάνες τους, παρά για να ανοίξουν. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες που λένε ότι ξενοδόχοι προσεγγίστηκαν από πράκτορες για να κάνουν πακέτα για τουρίστες από χώρες της κατηγορίας α’, αλλά προτίμησαν να παραμείνουν κλειστοί διότι δεν υπήρχαν επαρκείς δεσμεύσεις.

Δεν έχει άλλα κίνητρα

«Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να περιμένουν κι άλλα κίνητρα. Είναι απογοητευτική η στάση κάποιων ξενοδόχων, οι οποίοι έγιναν πιο κρατιστές κι από τις συντεχνίες», ανέφερε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα των ξενοδόχων, αλλά προς το παρόν η κυβέρνηση δεν το συζητά, είναι η αναστολή των δόσεων να μπορεί να συνεχίσει και για το 2021. Ξενοδόχοι οι οποίοι πήραν τα κίνητρα με τους αυξημένους συντελεστές και προέβησαν σε επενδύσεις εκατομμυρίων πέρσι, επομένως ανέμεναν να έχουν κάποια επιστροφή των επενδύσεών τους, πιθανότατα θα οδηγηθούν σε χρεωκοπία εάν δεν συνεχίσει να υπάρχει μορατόριουμ δόσεων και για του χρόνου, υποστηρίζει ο ΠΑΣΥΞΕ. Κάποιες τράπεζες εξ όσων γνωρίζουμε προβληματίζονται θετικά, κάποιες άλλες είναι εναντίον, ενώ η κυβέρνηση θα πει τον δικό της λόγο από Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ γίνονται και δεύτερες σκέψεις για τα πολεοδομικά κίνητρα που είχαν δοθεί μετά την οικονομική κρίση του 2013. Τα πολεοδομικά κίνητρα, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν πολλοί ξενοδόχοι αυξάνοντας τις κλίνες τους, είναι ακόμη σε ισχύ. Η κυβέρνηση αυτό που βλέπει είναι πως τα κίνητρα είχαν νόημα όταν δίνονταν, αλλά όχι σήμερα, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει υπερπροσφορά κλινών, η οποία μάλιστα λειτουργεί αρνητικά στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, πιέζει προς τα κάτω το κατά κεφαλή εισόδημα από τον τουρισμό.

Τι απαντούν οι ξενοδόχοι – Στον «Π» ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης

Τα κέρδη επανεπενδύονται, δεν τσεπώνονται

«Οι προθέσεις ήταν να ανοίξουν όσο περισσότερα ξενοδοχεία γινόταν. Υπολογίζαμε ότι θα ήταν πιο υψηλά τα νούμερα διαφόρων αγορών της κατηγορίας α’ όπως η Γερμανία και η Αυστρία και σίγουρα περιμέναμε πως ακόμα και με τη Βρετανία στην κατηγορία β’ θα γίνονταν διευθετήσεις μέσω των ταξιδιωτικών πρακτόρων και θα έστελναν έναν αριθμό τουριστών στην Κύπρο. Δυστυχώς λόγω της προϋπόθεσης του τεστ μας έβγαλαν εκτός πλάνων. Με τη Ρωσία, το Ισραήλ και τη Σουηδία εκτός, αντιλαμβάνεστε πως ένα τεράστιο μέρος της αγοράς είναι εκτός του ορίζοντα. Περιοριζόμαστε πλέον στα μικρά νούμερα που μπορεί να μας τροφοδοτήσει ο εσωτερικός τουρισμός», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης δίνοντάς μας τη γενική εικόνα. Τα απελπιστικά μικρά νούμερα, πρόσθεσε, θα παραμείνουν και για τον Αύγουστο. Μάλιστα οι ξενοδόχοι θεωρούν πως είναι καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι όσον αφορά τις προβλέψεις του Υφυπουργείου Τουρισμού που κάνει λόγο για 100 χιλ. ξένους τουρίστες τον Αύγουστο. Εκτιμά ότι πέραν του κόστους του τεστ, ειδικά για τους Βρετανούς που κυμαίνεται από 150 έως 200 στερλίνες, ο κόσμος φοβάται να ταξιδέψει και προτιμά να μην μπει στο αεροπλάνο, πηγαίνοντας κάπου πιο κοντά και οδικώς. Δεδομένου ότι η εικόνα δεν ανατρέπεται, εξήγησε, περί τα τέλη Ιουλίου θα ανοίξουν επιπλέον πολύ λίγα ξενοδοχεία, μετρημένα στα δάκτυλα.

Ελπίδα οι Κύπριοι

«Ακόμα και αυτά που είναι ανοικτά σήμερα προσφέρουν μεγαλύτερη πληρότητα από τη ζήτηση. Και δεν μπορούν να στηριχθούν στον εσωτερικό τουρισμό ο οποίος είναι και ολιγοήμερος. Ελπίζουμε ότι φέτος τον Αύγουστο με τα ελκυστικά πακέτα που δόθηκαν για τον εσωτερικό τουρισμό οι Κύπριοι θα τραβήξουν λίγο περισσότερο τις διακοπές τους».

Όπως εξήγησε υπάρχει μια διάθεση από Κύπριους να κάνουν διακοπές στα κυπριακά ξενοδοχεία, αλλά οι κρατήσεις παραμένουν χαμηλές. Κάθε χρόνο το 6%-7% των κρατήσεων αφορά Κύπριους. Εάν μιλάμε σε αυτή την περίπτωση για 280 χιλιάδες Κύπριους, φέτος οι εκτιμήσεις είναι για μισό εκατομμύριο.

Στο ερώτημα εάν υπήρχε η δυνατότητα να ανοίξουν περισσότερα ξενοδοχεία κι απλώς οι ξενοδόχοι εφησύχασαν, ο κ. Ρουσουνίδης απαντά πως δεν υπάρχει περιεχόμενο για να ανοίξει κάποιος. «Ο καθένας κάνει τον λογαριασμό του και βλέπει. Αν ανοίγοντας θα πολλαπλασίαζε τη ζημιά ίσως να προτιμά να μείνει κλειστός».

Πεντάστερο με 60 ευρώ

Όσον αφορά το εάν θα μπορούσαν να δώσουν καλύτερες τιμές, είναι κατηγορηματικός πως τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει έχουν αρκετά ελκυστικές τιμές, για όλες τις τσέπες, με εκπτώσεις από 15% έως 50%, λέγοντας πως φέτος βρίσκει κάποιος δωμάτιο σε πεντάστερο με 60 και 70 ευρώ. Όπως μας εξήγησε, όλα τα ξενοδοχεία που άνοιξαν περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΠΑΣΥΞΕ, τον οποίο μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του συνδέσμου. Σημείωσε μάλιστα πως οι ξενοδόχοι προσφέρουν ακόμη καλύτερες τιμές κι απ’ εκείνες του καταλόγου και προέτρεψε τους πολίτες να καλούν απευθείας στα ξενοδοχεία διότι μέσω πλατφορμών πληρώνουν ένα 20% περισσότερο.

Τα κέρδη επενδύονται ξανά

Καταλήγοντας, ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ τονίζει πως οι τουριστικές μονάδες που αποδίδουν 3 δις ετησίως στην κυπριακή οικονομία δεν κτίστηκαν από μόνες τους. «Κάποιοι επένδυσαν για να γίνουν τα ξενοδοχεία, κάποιοι ρίσκαραν, έβαλαν κάτω τις περιουσίες και τα λεφτά τους και κάθε χρόνο επενδύουν για να παραμένουν ανταγωνιστικές και ποιοτικές οι μονάδες τους ώστε να έρχεται ο τουρίστας, να περνά καλά και να ξανάρχεται. Χωρίς την ξενοδοχειακή βιομηχανία ούτε αυτοκίνητα ενοικιάσεως θα υπήρχαν, ούτε μπαρ, ούτε εστιατόρια. Η τουριστική βιομηχανία κτίστηκε βάσει της ξενοδοχειακής, η οποία εργοδοτεί 30 χιλιάδες συμπατριώτες μας. Και σαφώς και δόθηκαν κίνητρα, διότι πώς διαφορετικά θα επένδυε κάποιος; Και μην νομίζετε πως εάν ένα ξενοδοχείο βγάλει 1,5 εκατ. κέρδος μια χρονιά θα το βάλει στην τσέπη, θα γυρίσει την κλειδαριά και του χρόνου θα συνεχίσει απ’ εκεί που έμεινε. Εκείνο το ενάμισι εκατομμύριο μπορεί να μην αρκέσει για να γίνουν επιδιορθώσεις, ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις. Πρέπει να επανεπενδύσεις για να κρατήσεις ψηλά την ποιότητα», κατέληξε ο κ. Ρουσουνίδης.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play