Δεν πρόλαβε να ανοίξει τις συνεδριάσεις της στους δημοσιογράφους η διερευνητική επιτροπή Νικολάτου και ξεκίνησαν τα όργανα. Πού και πώς θα κατανεμηθούν οι πολιτικές ευθύνες σε σχέση με το σκάνδαλο του ΚΕΠ;
Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Αναστασιάδη από το 2013-2019 και υποψήφιος για τις βουλευτικές του Μαΐου του 2021, ξεκαθάρισε ότι δεν είχε γνώση των τεράστιων προβλημάτων που είχε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και ότι για πρώτη φορά ενημερώθηκε για τις τεράστιες τρύπες που υπήρχαν μόλις ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης το 2018. Τότε ξεκινήσαμε με τον κ. Πετρίδη να κάνουμε τα πράγματα αυστηρότερα, φαίνεται να είπε ο κ. Γεωργιάδης, αφήνοντας όμως πίσω από αυτή τη θέση μια τεράστια αιχμή. Από το 2013 ως γνωστό υπουργός Εσωτερικών ήταν ο κ. Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, με βάση τα λεγόμενα του κ. Χάρη Γεωργιάδη, δεν ενημέρωσε κανέναν, δεν εντόπισε προβλήματα, απεναντίας άφησε το πρόγραμμα να λειτουργεί, "προς όφελος κάποιων απατεώνων", όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στον "Πολίτη" και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ας μην κολλήσουμε στα "ρε Χάρη" και "ρε Σωκράτη" που αντάλλαξαν οι δύο τέως υπουργοί στο twitter. Αν το ΚΕΠ ήταν προβληματικό και ευνοούσε απατεώνες, όπως διαπίστωσε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τότε και ο κ. Χάσικος ως υπουργός, υπό την εποπτεία του οποίου βρισκόταν η Υπηρεσία Έκδοσης Διαβατηρίων, και ο κ. Χάρης Γεωργιάδης, υπό την εποπτεία του οποίου βρισκόταν ο έλεγχος των επενδυτών που ζητούσαν διαβατήρια, φέρουν βαρύτατες ευθύνες. Είναι αλήθεια βέβαια ότι έγιναν και προσπάθειες βελτίωσης του προγράμματος, κυρίως επί υπουργίας Κωνσταντίνου Πετρίδη. Είναι αλήθεια ότι τόσο ο Χάρης Γεωργιάδης όσο και ο κ. Πετρίδης από το 2018 ζητούσαν κατάργηση του προγράμματος. Είναι αλήθεια ότι ο Σωκράτης Χάσικος ήθελε να φύγει από το υπουργείο γιατί είχε μπουχτίσει με τα λαμόγια που λυμαίνονταν το ΚΕΠ.
Τα δημοσιεύματα
Υπό το βάρος των αποκαλύψεων αρχικά του "Ρόιτερς" για τους Καμποτιανούς δικτάτορες που πολιτογράφησε η Κύπρος και αμέσως μετά του "Πολίτη" για την υπόθεση Τζο Λόου το 2019, με αποκορύφωμα το δώρο ύψους 310.000 ευρώ προς τον Αρχιεπίσκοπο, λήφθηκαν κάποια μέτρα. Μπήκε μια ποσόστωση στον αριθμό των διαβατηρίων κάθε χρόνο (700) και ανακοινώθηκε εν πρώτοις μια λίστα μερικών δεκάδων ατόμων για τα οποία ξεκίνησε διαδικασία αφαίρεσης της κυπριακής υπηκοότητας. Το 2020 ωστόσο η τηλεοπτική φάρσα του Al Jazeera στους Συλλούρη - Τζιοβάνη ξεγύμνωσε πλήρως το σύστημα. Η τηλεοπτική εικόνα (ίνα πληρωθεί το ρηθέν μία εικόνα χίλιες λέξεις) έφτασε σε κάθε σπίτι, ακούμπησε και τον τελευταίο απλό άνθρωπο αυτής της χώρας, που δεν διαβάζει εφημερίδες, και επιβεβαίωσε αυτό που γράφουν για χρόνια και οι Κύπριοι και ξένοι δημοσιογράφοι: Το σύστημα είναι σαθρό, η πώληση διαβατηρίων στήθηκε για να αποκτήσουν ρευστότητα κάποιες τράπεζες, για να σωθούν κάποιοι ντιβέλοπερ και για να κάνουν λεφτά κάποιοι λογιστές και δικηγόροι. Τα οφέλη για τους υπόλοιπους Κύπριους ήταν πενιχρά και κυρίως περιστασιακά. Οι παράπλευρες απώλειες δυσθεώρητες: Αύξηση της αξίας της γης, αύξηση ενοικίων, αύξηση της οικονομικής ανισότητας με τη δημιουργία μιας τάξης νεόπλουτων που προκαλούσαν βάναυσα το κοινωνικό αίσθημα.
Εν τέλει, μετά τις αποκαλύψεις, η εικόνα της Κύπρου ως οικονομικό κέντρο αμαυρώθηκε, με την ΕΕ να κινεί διαδικασία επί παραβάσει για την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπό το βάρος όλων αυτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε να διορίσει τη διερευνητική επιτροπή για τα διαβατήρια. Μια διερευνητική η οποία λειτουργεί εν μέσω σκιών που δημιουργεί η αντιπολίτευση αλλά και τρικλοποδιών που της βάζει η ίδια η κυβέρνηση, προτείνοντας π.χ. αύξηση της αντιμισθίας της.
Η ειλικρίνεια Χάσικου
Με αφορμή το twitter και τα "ρε" και ξεπερνώντας την εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΔΗΣΥ, αξίζει να επικεντρωθούμε στην ουσία. Το tweet του κ. Σωκράτη Χάσικου εμπεριέχει και μια μεγάλη αλήθεια, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι ο πρώην υπουργός δεν μασά τα λόγια του.
Είπε ο κ. Χάσικος: "Ρε @Georgiades_H τούτα τα 'εγώ εν τζιαι' στην επιτροπή για όλα φταίει ο Χάσικος... αλλού.
Τον καιρό που το κράτος δεν είχε 'μία' και ήταν στα πρόθυρα χρεωκοπίας και μνημονίου με μοναδικό έσοδο τις πολιτογραφήσεις μην τον ξεχνάς. Εγώ αναλαμβάνω τις όποιες ευθύνες μου αναλογούν".
Τι εννοεί με τα πιο πάνω ο κ. Χάσικος σε ελεύθερη μετάφραση; Πρώτον ότι το πρόγραμμα των διαβατηρίων κτίστηκε με στόχο να εξυπηρετήσει τη ρευστότητα του κράτους που βρισκόταν στα πρόθυρα χρεωκοπίας λόγω μνημονίου και κουρέματος. Με λίγα λόγια το ΚΕΠ δεν ήταν ποτέ ένα πρόγραμμα δομημένο με στόχο την προσέλκυση επενδυτών στην Κύπρο, αλλά ένα πρόγραμμα για εισροή εύκολου και γρήγορου χρήματος στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον για σκοπούς ευκολίας και πάλι διασυνδέθηκε με την οικοδομική βιομηχανία και τους καταχρεωμένους ντιβέλοπερ οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, υπήρξαν διαχρονικά και οι βασικοί αιμοδότες όλων σχεδόν των κυπριακών κομμάτων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες μετά τα κουρέματα είχε καταρτίσει το σχέδιό του, σε συνεργασία με τους εταίρους του στην κυβέρνηση. Από τη μια ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ είχαν ως στόχο να διασώσουν την παλαιά τάξη των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης η οποία ήταν καταχρεωμένη, με βάση δε τα ΜΕΔ που είχαν έπρεπε να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Από την άλλη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν εκτεθειμένος απέναντι σε δεκάδες Ρώσους πελάτες του δικηγορικού του γραφείου οπότε η βασική γραμμή που έβγαινε από το στενό του επιτελείο συμπυκνωνόταν σε μερικές γραμμές, με όχημα μια λαϊκίστικη αντιευρωπαϊκή ρητορική, η οποία παραγνώριζε ότι η ΕΕ ήταν η μόνη που ενδιαφέρθηκε να σώσει την κυπριακή οικονομία. Έλεγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε διάφορες συνάξεις: "Μας κούρεψαν 5 δις από τις καταθέσεις μας. Εγώ θα βγάλω τα διπλάσια από τα διαβατήρια". Όντως οι εισροές από τα διαβατήρια ήταν εκπληκτικές (σύνολο 9 δις) για το μέγεθος της οικονομίας της Κύπρου. Σε ελάχιστο χρόνο οι κυπριακές τράπεζες αποπλήρωσαν τον ELA και σε χρόνο ρεκόρ η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο και ξαναμπήκε στις αγορές.
Είναι αλήθεια ακόμα ότι η ΕΕ μέχρι την έξοδο από το μνημόνιο έκανε τα στραβά μάτια για την Κύπρο, ίσως και "λόγω τύψεων" όπως γραφόταν επανειλημμένα, γιατί με τα κουρέματα "η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο".
Μετά το 2016 ωστόσο, άρχισαν οι ψίθυροι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιχειρήθηκε μια πρώτη εγγραφή του θέματος στην ατζέντα. Τις προθέσεις και τους ψιθύρους μετέφερε τότε ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης στον Πρόεδρο: "Φτιάξτε το πρόγραμμα. Θα έχουμε προβλήματα. Πέρασε η περίοδος ανοχής". Όχι μόνον δεν εισακούστηκε ο επίτροπος, αλλά αντικαταστάθηκε διότι "πρόδωσε" την εμπιστοσύνη του Προέδρου.
Η απληστία
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σήμερα υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα καταστράφηκε λόγω της κατάχρησης κάποιων απατεώνων. Στην πραγματικότητα και ο ίδιος ο Πρόεδρος ήταν μέρος του παιχνιδιού αυτού. Το υπηρέτησε με πλήρη συνείδηση και με πλήρη επίγνωση ότι γίνονταν ασύγγνωστα λάθη.
Ο κ. Σωκράτης Χάσικος σε κλειστούς κύκλους ανέφερε δεκάδες φορές ότι «δεν πάει άλλο, πρέπει κάτι να κάνουμε». Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν πολύ πιο αποκαλυπτικός: "Θα πρέπει να φύγω από το υπουργείο διότι τούτοι θα με βάλουν φυλακή". Σε αρκετές περιπτώσεις ο κ. Χάσικος αρνήθηκε κατηγορηματικά να προχωρήσει σε πολιτογραφήσεις και άλλες ματσαράγκες, σε μία δε περίπτωση χρησιμοποίησε τη φράση "over my dead body". O διάδοχός του κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ως πρώην τεχνοκράτης της Κομισιόν, μόλις αντιλήφθηκε πού οδηγείται η κατάσταση ήταν σχεδόν τρομοκρατημένος. Ιδιαίτερα όταν του ζητούσαν την πολιτογράφηση εξώφθαλμα σκανδαλωδών περιπτώσεων. Για παράδειγμα, στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης, με ενθάρρυνση από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, του ζητούσε να πολιτογραφήσει Σερβοβόσνιο απατεώνα του οποίου ακόμα και το ψευδοκράτος του είχε αφαίρεσε το διαβατήριο. Αρνήθηκε κατηγορηματικά, ωστόσο σε κάποιες άλλες υποθέσεις και οι δυο υπουργοί υποχώρησαν σε πιέσεις. Στην υπόθεση του Τζο Λόου, πέρα από την επιστολή του Αρχιεπισκόπου, έπεσαν και τηλεφωνήματα και από το Προεδρικό αλλά και το γραφείο του προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες μας. Την ίδια στιγμή στο Υπουργείο Εσωτερικών είχε στηθεί ένας παραμηχανισμός ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις παρέκαμπτε και τους υπουργούς.
Το εργαλείο Αδαμίδου
Το Δικηγορικό Γραφείο Νίκος Αναστασιάδης ΔΕΠΕ κατά παραδοχή και του ίδιου του Προέδρου στη συνέντευξή του στον «Πολίτη» έκανε δεκάδες διαβατήρια. Στο γραφείο αυτό, από το οποίο ο κ. Πρόεδρος αποχώρησε το 2013, τον έλεγχο σε ποσοστό 50% (πάντα με βάση τη συνέντευξή του στον «Πολίτη») έχουν οι δύο κόρες του Ινώ και Έλσα. Εν ολίγοις το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του Προέδρου Αναστασιάδη, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, "υπέβαλλε αιτήσεις για κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις πελατών του στο Υπουργείο Εσωτερικών τις οποίες εξέταζε και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο του πατέρα τους". Την ίδια στιγμή η κατασκευαστική εταιρεία του γαμπρού του Γιάννη Μισιρλή πωλούσε επαύλεις και διαμερίσματα σε πύργους επωφελούμενη από το ΚΕΠ.
Τα βλέμματα αργά ή γρήγορα θα στραφούν όμως και αλλού: Σε μια ακόμα σύγκρουση συμφέροντος που επικεντρώνεται σε ένα όνομα: Μαρία Αδαμίδου. Όπως έγραψε ο «Φιλελεύθερος» στις 3 Δεκεμβρίου 2020, επικαλούμενος την κατάθεση του γενικού ελεγκτή ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής, η "υπεύθυνη για τις πολιτογραφήσεις στο γραφείο του ΥΠΕΣ, από το ’13 έως το ’19, ήταν η Μαρία Αδαμίδου, αδελφότεκνη της Άντρης Αναστασιάδη. Και ο ελεγκτής φέρεται να είπε στα μέλη της επιτροπής ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν θα εξετάζουν τις πολιτογραφήσεις που έγιναν από το (πρώην) γραφείο του θείου της, του Προέδρου της Δημοκρατίας, και νυν γραφείο των ξαδέλφων της, των θυγατέρων του Προέδρου. Η κ. Αδαμίδου ήταν υπάλληλος της Βουλής και αποσπάστηκε στο γραφείο του ΥΠΕΣ το 2013".
Η ενημέρωση του γενικού ελεγκτή ήταν μάλλον ελλιπής. Η δράση της κ. Αδαμίδου ήταν ευρύτερη και μάλλον κομβικής σημασίας.
Μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος της κ. Αδαμίδου, ο κ. Χάσικος ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής στις 11 Δεκεμβρίου 2020 ανέφερε ότι "η κ. Αδαμίδου δεν είχε σχέση με τα διαβατήρια και ήταν συνεργάτιδα στο γραφείο του". Η διάθεση του κ. Χάσικου να δώσει κάλυψη και να υποβαθμίσει το θέμα Αδαμίδου, η οποία μετακινήθηκε στο ΥΠΕΣ στις 10 Ιουνίου 2013, είναι σαφής. Σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Stockwatch τον Σεπτέμβριο του 2018, αλλά και σε άλλα ΜΜΕ την ίδια μέρα, φαίνεται, ωστόσο, ότι η κ. Αδαμίδου δεν ήταν απλώς μια συνεργάτιδα στο γραφείο του κ. Χάσικου, αλλά λειτουργούσε ως υπεύθυνη για τα διαβατήρια, εκπροσωπούσε μάλιστα και το Υπουργείο Εσωτερικών ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής. Συγκεκριμένα η κ. Αδαμίδου εμφανίστηκε ενώπιον της επιτροπής στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 κατά τη διάρκεια εξέτασης της πρότασης των Οικολόγων. Ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου Γιώργος Περδίκης υποστήριξε ότι η Βουλή πρέπει να έχει λόγο σε ό,τι αφορά τις πρόνοιες των κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεων και ζήτησε την ψήφιση κανονισμών. Αντίθετα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μαρία Αδαμίδου έκανε λόγο για «ανάγκη ευελιξίας σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα», υποστηρίζοντας ότι μέσω της διαδικασίας των κανονισμών αυτό το στοιχείο θα χαθεί. Όπως σημείωσε, έγιναν αλλαγές στο πρόγραμμα τον Μάιο του 2018 "που εντάσσονται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης", για να διευκρινίσει: «Η εκπόνηση του προγράμματος εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική για ενθάρρυνση και προσέλκυση επενδύσεων και το υφιστάμενο καθεστώς παρέχει την ευχέρεια στο πρόγραμμα να μεταβάλλεται». Πρόσθεσε τέλος ότι «πρέπει να υπάρχει η ευελιξία για να επικαιροποιείται ανάλογα το πρόγραμμα, σημειώνοντας πως εάν αυτή η ευελιξία θα χαθεί μέσω της εφαρμογής της διαδικασίας των κανονισμών, τότε το πρόγραμμα δεν θα συνεχίσει να αποτελεί εργαλείο του κράτους».
Με λίγα λόγια η κ. Μαρία Αδαμίδου όχι μόνον δεν ήταν μια απλή αποσπασμένη συνεργάτιδα από τη Βουλή, αλλά χωρίς να έχει καν οργανική θέση στο Υπουργείο Εσωτερικών μιλούσε εκ μέρους της κυβέρνησης για το ΚΕΠ και είχε μάλιστα την άποψη ότι δεν χρειάζεται κανέναν έλεγχο από τη Βουλή και ότι το πρόγραμμα έπρεπε να λειτουργεί όπως έκρινε και όταν έκρινε η κυβέρνηση!
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας η κ. Αδαμίδου, χωρίς ποτέ να είναι οργανικά υπάλληλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να της έχουν ανατεθεί επίσημα καθήκοντα στο Τμήμα Έκδοσης Διαβατηρίων, λειτουργούσε ως μια υπερδομή με ειδικά καθήκοντα και κυρίως πολιτικές πλάτες για τις κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις, συντονίζοντας τον ιδιωτικό τομέα, το Υπουργείο Εσωτερικών και βεβαίως τον θείο της Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την οικογένειά του. Ενδεικτική εδώ είναι η συμπεριφορά του γαμπρού του Προέδρου, του κ. Γιάννη Μισιρλή. Ο οποίος, προφανώς γιατί είχε ενημέρωση, σήκωνε το τηλέφωνο και καλούσε τους αρμοδίους στο ΥΠΕΣ για καθυστερήσεις στην έκδοση διαβατηρίων. Γνώριζε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ανά πάσα στιγμή και σε ποια φάση βρισκόταν η διαδικασία της έκδοσης. Αν για παράδειγμα είχε περάσει από την ΚΥΠ, αν η περίπτωση είχε εξετασθεί από τη ΜΟΚΑΣ, αν κάπου είχε σκαλώσει η διαδικασία σε κάποιο γραφείο.
Πέραν των πιο πάνω φαίνεται ότι η κ. Αδαμίδου λειτουργούσε σε όλα τα επίπεδα πολιτογραφήσεων, αφού της είχε ανατεθεί η ευθύνη για συντονισμό του προγράμματος υπερωριακής απασχόλησης για τα διαβατήρια (διά της κανονικής οδού) προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι χιλιάδες αιτήσεις που είχαν συσσωρευθεί τα προηγούμενα χρόνια. Το πρόγραμμα αυτό δικαίως είχε καταρτίσει ο Σωκράτης Χάσικος με βάση το κριτήριο της 7ετούς διαμονής, γιατί έβλεπε ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις γεννούσαν τεράστια διαφθορά, αφού έβλεπε ότι διάφοροι μεσάζοντες με το αζημίωτο προωθούσαν κάποιους έναντι άλλων. Από την άλλη το θέμα αυτό ήταν αρμοδιότητα του διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού. Γιατί λοιπόν ανατέθηκε στην κ. Μαρία Αδαμίδου; Συναφώς με την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, οφείλει κάποιος να διερευνήσει κατά πόσον μέσω της κανονικής ροής έκδοσης χιλιάδων διαβατηρίων απέκτησαν υπηκοότητα και κάποιοι άλλοι προβληματικοί ξένοι υπήκοοι, οι οποίοι δεν επέλεξαν την κατ' εξαίρεση πολιτογράφηση.
Νέα μετακίνηση
Όταν το ζήτημα των πολιτογραφήσεων άρχισε να λαμβάνει ευρύτατες πολιτικές διαστάσεις, η κ. Αδαμίδου με την ίδια ευκολία που βρέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών μετακινήθηκε το 2019 ως αναπληρώτρια διευθύντρια στην Υπηρεσία Μέριμνας. Και αυτό είναι θέμα προς εξέταση, αν πραγματικά κάποιος θέλει να ασχοληθεί με θέματα χρηστής διοίκησης. Υπό ποια έννοια; Όταν αποφασίστηκε η μετακίνησή της στην Υπηρεσία Μέριμνας στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019, στην κυριολεξία παραγράφηκε η εξάχρονη παρουσία της στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ιδού τι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: "Η κ. Μαρία Αδαμίδου μόνιμη λειτουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Α, Βουλή των Αντιπροσώπων, διορίζεται αναπληρώτρια διευθύντρια Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων, Υπουργείο Εσωτερικών, από 1η Ιουλίου 2019".
Σχόλιο
Τι αναμένουμε από τη διερευνητική επιτροπή;
Ο διορισμός της διερευνητικής επιτροπής έγινε εν μέσω σκιών που έριξε κυρίως η αντιπολίτευση. Ο χαμηλών τόνων δικαστής κ. Μύρων Νικολάτος ανέλαβε εν μέσω υπαινιγμών ότι ο Πρόεδρος "τον διέσωσε από τις καταγγελίες" του τέως γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και ως εκ τούτου θα ήταν "βολικός". Η τεχνοκράτισσα κ. Δήμητρα Καλογήρου ότι διορίστηκε αφού "εξετέλεσε με επιτυχία" την αποστολή της με το λεγόμενο πόρισμα Καλογήρου. Της δόθηκαν 42 άτομα να διερευνήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών, ξεκινώντας την έρευνα από κάποια διαβατήρια που εξέδωσε η κυβέρνηση Χριστόφια, για να υπάρξει έτσι και κάποια κατανομή ευθυνών και σε άλλες κυβερνήσεις. Με επιμονή του Προέδρου Αναστασιάδη μπήκε στον κατάλογο επίσης και το όνομα του Σαουδάραβα ιδιοκτήτη του τζετ για να απαντήσει στην έκθεση του γενικού ελεγκτή και να πανηγυρίσει μετά ο Πρόεδρος ότι "ορθά του δόθηκε το διαβατήριο, πλην κάποιων θεμάτων που προέκυψαν γιατί πολιτογράφησε και τη δεύτερη γυναίκα του". Το τρίτο πρόσωπο της επιτροπής, ο κ. Παύλος Ιωάννου, Χρηματοοικονομικός επίτροπος, "για μήνες περιφερόταν ως αριστίνδην υποψήφιος του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία". Το τέταρτο άτομο, ο βοηθός γενικός ελεγκτής κ. Κυριάκος Κυριάκου επιχειρήθηκε να απαξιωθεί την επομένη από τον γενικό ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος έδωσε το μήνυμα ότι "διορίστηκε χωρίς την έγκρισή του", παραγκωνίζοντας με αυτό τον τρόπο την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Τα πιο πάνω κυκλοφορούν και διαδίδονται μεταξύ άλλων, κυρίως από πλευράς ΔΗΚΟ, σε μια προσπάθεια να κτίσει ο πρόεδρός του κ. Νικόλας Παπαδόπουλος επικοινωνιακό υπόβαθρο για την προεκλογική του καμπάνια ενόψει βουλευτικών. Μη έχοντας ο ίδιος την απαραίτητη αξιοπιστία, αφού το οικογενειακό δικηγορικό του γραφείο έπεσε κι αυτό με τα μούτρα στην έκδοση διαβατηρίων, έκτισε την καμπάνια του πάνω στην όποια αξιοπιστία απέμεινε στον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη με σύνθημα "δώστε τους φακέλους των διαβατηρίων στον γενικό ελεγκτή", και για να είναι πειστικός καταψήφισε ακόμα και τον προϋπολογισμό.
Ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποδέχθηκε την πρόσδεση του ανεξάρτητου θεσμού τον οποίο υπηρετεί στις κομματικές ανάγκες του ΔΗΚΟ (του οποίου υπήρξε ενεργό μέλος), και υπό την επικοινωνιακή καθοδήγηση του κ. Χρύση Παντελίδη κτίστηκε μια ολόκληρη πολιτική με πλατφόρμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Θα μπορούσε κάποιος καλοπροαίρετα να πει: Γιατί να μην δοθούν οι φάκελοι στον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη; Το ερώτημα και εύλογο, είναι και λογικό. Όσο πιο πολλοί ασχοληθούν με το θέμα, τόσο περισσότερα θα βγουν στη φόρα. Από την άλλη βεβαίως το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα διαβατήρια ελέγχεται. Είναι στη θέση του ελεγκτή από το 2014. Είχε δίπλα του τον τέως γενικό εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη, τον οποίον κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι στην κυριολεξία "τραβούσε από τη μύτη". Γιατί από το 2014 φτάσαμε στο 2020 ώστε ο γενικός ελεγκτής να ξυπνήσει, να καταλάβει, και να ζητήσει να κάνει έρευνα για τα διαβατήρια; Έκανε έρευνα υποστηρίζει για τη Wargaming το 2016. Γιατί δεν τη δημοσιοποίησε το 2016 αλλά το 2020 όταν δηλαδή ξύπνησε και το ΔΗΚΟ και αποφάσισε ότι είναι πλέον το κόμμα της κάθαρσης; Έκανε και τρεις έρευνες κατά του Προέδρου Αναστασιάδη. Και στις τρεις έρευνες τον έβγαλε καθαρό και σε κάθε περίπτωση έχει να το λέει ο κ. Πρόεδρος. Από πού κι ώς πού εν ολίγοις η κοινή γνώμη πρέπει να επενδύσει στον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην επιχείρηση "κάθαρση" που είναι ζητούμενο για ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία; Κάθε Κύπριος πολίτης επίσης διερωτάται: Πώς ο διώκτης του εγκλήματος κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης καταδέχθηκε να διασυνδεθεί με ένα κόμμα, ο πρόεδρος του οποίου ήταν ιδιοκτήτης ενός δικηγορικού γραφείου το οποίο, σύμφωνα με τους Financial Times στις 25 Ιουλίου του 2002, είχε προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία οκτώ υπεράκτιων εταιρειών της Κύπρου, μέσω των οποίων αναζητούνταν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στο γνωστό σκάνδαλο Μιλόσεβιτς; Σε μια υπόθεση μάλιστα στην οποία ενεπλάκη και η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε.
Κλείνοντας με τη διερευνητική επιτροπή, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η αξιοπιστία της θα κριθεί στις 2 Φεβρουαρίου όταν θα έχει ενώπιόν της τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι ερωτήσεις ανοικτού τύπου που επιτρέπουν στον ερωτώμενο να λέει ό,τι του κατέβει δεν έχουν θέση σε μια τέτοια κατάθεση. Την ημέρα αυτή θα κριθεί κατά πόσο η επιτροπή έχει διάθεση και κυρίως την αποφασιστικότητα να εκδώσει ένα πόρισμα το οποίο θα αποτελεί τομή στα πολιτειακά πράγματα της Κύπρου. Η επιτροπή καλείται να καταγράψει, μέσα από τη διερεύνησή της, ποινικές, πολιτικές και ηθικές ευθύνες για την υλοποίηση του ΚΕΠ. Όχι μόνον του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος φαίνεται να ήταν ο ιθύνων νους, αλλά και όλων όσων συνέβαλαν στην υλοποίησή του, κατά τρόπο που οδήγησε στη γελοιοποίηση της χώρας μας και στην αποκαθήλωσή της ως επιχειρηματικού κέντρου.
Πολιτογραφήσεις/Χρυσά διαβατήρια: Ο ιθύνων νους και η Μαρία Αδαμίδου

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.