Ο Δήμαρχος Πάφου καταγγέλλει παρέμβαση Χριστοδουλίδη για Ελληνικό Ταμιευτήριο Πάφου

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Λανθασμένη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το Υπουργείο Οικονομικών για να αποκλειστεί ο Δήμος Πάφου από την παραχώρηση του πρώην καταστήματος του Ελληνικού Ταμιευτηρίου Πάφου

Λόγο για λανθασμένη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη προς το Υπουργείο Οικονομικών για να αποκλειστεί ο Δήμος Πάφου από την παραχώρηση του πρώην καταστήματος του Ελληνικού Ταμιευτηρίου Πάφου, κάνει ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος.

«Ενώ υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να παραχωρηθούν τα κτήρια του Συνεργατισμού στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή να χρησιμοποιηθούν για στέγαση κρατικών υπηρεσιών, πράγμα και το οποίο έγινε με δεκάδες Δήμους και Κοινότητες (στη Λεμεσό, Λάρνακα, Λευκωσία), στην περίπτωση του Δήμου Πάφου, για ένα περίεργο λόγο, δεν παραχωρήθηκε το εν λόγω ακίνητο με μακροχρόνια εκμίσθωση στον Δήμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του δημάρχου

Όπως προσθέτει, στις 29 Ιανουαρίου 2025, «αφού αυτό έγινε αντιληπτό από τον Δήμο Πάφου και γνωρίζοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στείλαμε ως Δήμος επιστολή με αίτημα την εν λόγω εκμίσθωση, καθ’ υπόδειξη αρμοδίων. Με έκπληξη πήραμε αρνητική απαντητική επιστολή στις 10 Φεβρουαρίου 2025, δηλαδή μόλις οκτώ εργάσιμες μέρες μετά την επιστολή μας. Αυτό μας δημιούργησε εύλογο προβληματισμό αφού είμαστε ασυνήθιστοι να λαμβάνουμε γρήγορες απαντήσεις. Η απάντηση έλεγε ότι στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να ενοικιαστεί στον Δήμο το εν λόγω ακίνητο αφού σε αυτό στεγάζονται υπάλληλοι της διαχειρίστριας εταιρείας των ακινήτων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (DoValue), ότι η σύμβαση ενοικίασης λήγει το 2027 και ότι το αίτημά μας θα επανεξεταστεί μετά το 2027».

«Από απόλυτα έγκυρη πληροφόρηση που έλαβα», προσθέτει, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμβηκε για να παραχωρηθεί το εν λόγω ακίνητο στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου για να στεγάσει τα Γραφεία του».

«Θα είναι η πρώτη φορά που κτήριο του πρώην Συνεργατισμού δεν θα μισθωθεί σε Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή να χρησιμοποιηθεί από το κράτος αλλά να παραχωρηθεί σε νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό κόσμο, μεταξύ άλλων και τις Τράπεζες και δεν περιλαμβάνεται στην απόφαση πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου», τονίζει.

«Η δυσφορία μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ και δυόμιση περίπου χρόνια εκκρεμεί η υλοποίηση αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για να εκμισθωθούν στον Δήμο Πάφου δύο τεμάχια κρατικής γης, το ένα με σκοπό να παραχωρηθεί στο American University of Beirut για να ανεγερθεί Πολυτεχνική Σχολή (Τμήματα πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων κ.ά.)και το άλλο για να διατεθεί για την ανέγερση των εγκαταστάσεων Ιατρικής Σχολής από κατάλληλο ίδρυμα», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου, ως λόγος της χρονίζουσας εκκρεμότητας προβάλλεται το γεγονός ότι οι ισχύοντες κανονισμοί για τη διάθεση κρατικής γης δεν προβλέπουν τη διάθεσή της για την ανάπτυξη πανεπιστημιακών υποδομών. «Να παραχωρούν όμως περιουσία που μοναδικός ιδιοκτήτης της είναι το κράτος, σε οργανισμούς που δεν θεωρούνται ευρύτερος δημόσιος τομέας, δεν υπάρχει πρόβλημα», υποδεικνύει.

Και συνεχίζει: “Είναι άξιο αναφοράς ότι ο Δήμος διέθεσε για την ανέγερση του Κτηρίου της Σχολής του ΤΕ.ΠΑ.Κ. στην Πάφο, δηλαδή για καθαρά κοινωφελή σκοπό, το ημιτελές κτίσμα του νέου Δημοτικού Μεγάρου και εδικαιούτο, πιστεύουμε, να αναμένει αναγνώριση της στάσης του αυτής”.

Εξηγεί ότι «το σκεπτικό με το οποίο ο Δήμος αιτήθηκε τη μακροχρόνια εκμίσθωση του κτηρίου στην Πλατεία Κέννεντυ είναι η στέγαση όλων των Τμημάτων του Δήμου στη μικρή περίμετρο του Δημοτικού Μεγάρου και η ένταξή του στο σύμπλεγμα κτηρίων και χρήσεων που δημιουργεί ο Δήμος στην περιοχή με στόχο την αναζωογόνησή της».

«Είναι στο πλαίσιο αυτό που ο Δήμος απέκτησε πρόσφατα το κτήριο της Λέσχης Ευσέβεια και δύο άλλα παρακείμενα, όμως οι εν λόγω οικοδομές δεν μπορούν να αποτελέσουν ενιαίο γραφειακό χώρο ώστε να στεγάσουν τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Δεν μπορεί να παραχωρείται κρατική περιουσία για να ικανοποιούνται από την όποια Κυβέρνηση τα αιτήματα μεμονωμένων ομάδων ή συνόλων, κατά τρόπο που να αποκλείεται όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση μια Τοπική Αρχή. Δεν είναι θεμιτό ούτε ηθικό ούτε νόμιμο να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς κριτήρια και με παραβίαση ενός γενικευμένου κανόνα επιλεκτικά σε βάρος του Δήμου Πάφου», καταλήγει.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play