Το ζήτημα των συλλήψεων σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα συζητήθηκε στη "βουλή" στα κατεχόμενα.
Ο "βουλευτής" του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Ονγκούν Ταλάτ, υποστήριξε ότι οι "επιθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς" δεν είναι κάτι καινούριο και ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί εγχώριο ένδικο μέσο με την ίδρυση της "επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας" λόγω των προσφυγών στο ΕΔΑΔ. «Η αιτία όλων των προβλημάτων είναι η πολιτική των δύο κρατών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στους Τουρκοκύπριους», είπε.
Πρόσθεσε ότι «η σοβαρότητα του ζητήματος έχει φτάσει σε σημείο που εμπλέκεται και η Interpol» σημειώνοντας ότι η "ελληνοκυπριακή διοίκηση", όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ξεκινήσει διαδικασία που αφορά και όσους κατέχουν περιουσίες που δόθηκαν ως αντιστάθμισμα για ιδιοκτησίες που εγκαταλείφθηκαν στον νότο. Τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να ενημερωθεί και να αναδειχθεί η πολιτική διάσταση του ζητήματος στη διεθνή σκηνή.
Ο Ταλάτ προειδοποίησε ότι «η πολιτική των δύο κρατών έχει καταρρεύσει, η σωτηρία έγκειται στην επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι ο λαός πρέπει να απαιτήσει την επιστροφή στον διάλογο.
Από την πλευρά του, ο "βουλευτής" του ΡΤΚ, Ουρούν Σολγιαλί, δήλωσε ότι εργολάβοι, επενδυτές και ιδιοκτήτες ανταλλάξιμων περιουσιών ζουν με φόβο και άσκησε έντονη κριτική στις πολιτικές της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.
Απαντώντας, ο "υπουργός οικονομικών" Οζντεμίρ Μπερόβα ανέφερε ότι η "κυβέρνηση" εργάστηκε για την καταβολή των αποζημιώσεων μέσω της "επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας" και ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί αποζημιώσεις που αφορούν όλες τις αποφάσεις μέχρι το 2020. Ο Μπερόβα υποστήριξε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να εργάζονται "για να εξαφανίσουν τους Τουρκοκύπριους" από το νησί.
Ο "υπουργός εσωτερικών", Ντουρσούν Ογούζ, σημείωσε ότι η αποτελεσματική λειτουργία της "επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας" είναι ζωτικής σημασίας για το ψευδοκρατος και ανέφερε ότι 222 από τους 2.032 φακέλους εξετάστηκαν και ολοκληρώθηκαν το 2024, ενώ 1.167 φακέλοι εξετάστηκαν μέσα σε 14 εβδομάδες το 2025.
Ο "υπουργός εξωτερικών", Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, δήλωσε ότι συνεχίζεται η συνεργασία με την Άγκυρα σχετικά με την πολιτική της "ελληνοκυπριακής διοίκησης" όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία στο περιουσιακό και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές διαπραγματεύσεις. «Αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα εδώ και 40 χρόνια. Όσο οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίζονται ως η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο τους επιτρέπεται να διατηρούν αυτόν τον τίτλο και η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να τους κακομαθαίνει, όσες διαπραγματεύσεις κι αν γίνουν, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα», πρόσθεσε.
Πηγή: ΚΥΠΕ