Την απόφαση να κηρύξει έκπτωτο τον Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό, έλαβε μετά από πολύωρη συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου.
Η έκπτωση του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού αποφασίστηκε από την έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, η οποία εξέτασε τις καταγγελίες που είχαν τεθεί ενώπιόν της σχετικά με τη συμπεριφορά του Τυχικού.
Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Αρχιγραμματέας της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι η έκτακτη σύνοδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, αφού εξέτασε τις καταγγελίες κατά του Μητροπολίτη Πάφου, «αποφάσισε όπως ο εν λόγω αρχιερέας παραμείνει Επίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου και μέλος της Ιεράς Συνόδου».
Είπε ακόμη ότι ο Τυχικός «τίθεται στη διάθεση της Εκκλησίας, η οποία θα τον αξιοποιήσει όπου δει, θα του δοθεί τίτλος και θέση από την Ιερά Σύνοδο».
«Από σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος αναλαμβάνει χρέη τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αργότερα η Ιερά Σύνοδος θα εκδώσει εκτενέστερη ανακοίνωση.
Όταν η Εκκλησία κηρύσσει έκπτωτο έναν Μητροπολίτη, σημαίνει ότι τον απομακρύνει επίσημα και οριστικά από το αξίωμα του. Η έκπτωση είναι μια βαριά κανονική ποινή που επιβάλλεται σε ανώτερο κληρικό (όπως μητροπολίτη ή αρχιερέα), όταν κριθεί ότι έχει διαπράξει σοβαρά παραπτώματα, είτε ηθικά, πειθαρχικά είτε δογματικά.
Τι σημαίνει:
-
Χάνει το αξίωμα του μητροπολίτη, δηλαδή δεν έχει πλέον καμία διοικητική ή πνευματική εξουσία επί της Μητρόπολής του.
-
Δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί, να ιερουργεί ή να φέρει τα διακριτικά του αρχιερέα.
-
Εξαρτάται από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου αν του επιτραπεί να παραμείνει απλός μοναχός ή αν θα καθαιρεθεί πλήρως και από το ιερατικό σχήμα.
Ποιοι μπορούν να τον κηρύξουν έκπτωτο;
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας ως αυτοκέφαλη είναι αρμόδια να λάβει τέτοια απόφαση, συνήθως μετά από εκκλησιαστική δίκη ή πειθαρχική διαδικασία που αποδεικνύει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθήκοντα ή τον κανονισμό της Εκκλησίας.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ