Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες από τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης που παραλήφθηκαν από την Κύπρο ως δωρεά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αφίχθησαν στο λιμάνι της Λάρνακας το απόγευμα του Σαββάτου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, σήμερα Δευτέρα ξεκινά η μεταφορά τους σε χώρους, όπου το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μαζί με τους τεχνικούς της κατασκευάστριας εταιρείας που ήρθαν αρχές Μαΐου από τα ΗΑΕ, αποφάσισαν ως κατάλληλους. Όπως αναφέρθηκε δημόσια τις προηγούμενες μέρες, κρίθηκε ως κατάλληλος χώρος η περιοχή της Μονής στη Λεμεσό, διότι εκεί υπάρχουν έτοιμες υποδομές σύνδεσης πολλών μονάδων αφαλάτωσης με το δίκτυο ύδρευσης, αλλά και με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΑΗΚ.
Στο λιμάνι Λάρνακας για την παραλαβή & εκφόρτωση των κινητών μονάδων αφαλάτωσης που έφτασαν εγκαίρως από τα ΗΑΕ.Η διαδικασία μεταφοράς προς τη Λεμεσό αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στο μεσημέρι, εντός του πλαισίου υλοποίησης του σχεδιασμού μας@Christodulides @ckombos @letymbiotis pic.twitter.com/AJ4oUarw96
— maria panayiotou (@riapan82) May 26, 2025
Τελικά, το υπουργείο έκανε δεύτερες σκέψεις σε σχέση με τη χωροθέτηση και παρά τις επίσημες δηλώσεις του προηγούμενου διαστήματος, που ήθελαν την Πάφο να μην γίνεται αποδέκτης της βοήθειας από τα ΗΑΕ, αποφασίστηκε η εγκατάσταση μίας κινητής μονάδας και στην Πάφο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
Αρμόδια υπουργική πηγή ανέφερε στον «Π» ότι σε πρώτο στάδιο οι μονάδες που έφτασαν θα δοκιμαστούν στην περιοχή της Μονής στη Λεμεσό και ακολούθως μία από αυτές θα μεταφερθεί στην Πάφο, όταν συγχρόνως θα έχουν ολοκληρωθεί και εκεί οι αναγκαίες τεχνικές προεργασίες.
Το υπουργείο στην ανακοίνωση, σημειώνει ότι σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, ως αρχικά είχε ειπωθεί, οι αφαλατώσεις θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στη Λεμεσό και την Πάφο.
«Συγκεκριμένα, έγινε μνεία ώστε αφαλατώσεις συνολικής δυναμικότητας 13.650 κυβικών θα τοποθετηθούν στη Λεμεσό και 1.350 κυβικών στην Πάφο. Σημειώνεται πως στην Πάφο -εκτός από τη μονάδα από τα ΗΑΕ- θα τοποθετηθεί και επιπλέον μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 2.000 κυβικών», αναφέρει στην ανακοίνωση.
«Εδώ και μέρες, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) υλοποιεί με εντατικούς ρυθμούς τις προκαταρκτικές εργασίες για την τοποθέτηση και διασύνδεση των μονάδων από τα ΗΑΕ ώστε αυτές να μπορούν δώσουν νερό τέλος Ιουνίου. Ο σχεδιασμός είναι δυναμικός προς κάλυψη των αναγκών», προσθέτει.
Ο προγραμματισμός
Το υπουργείο αναφέρει ότι παράλληλα με τις κινητές μονάδες από τα ΗΑΕ, το ΤΑΥ προχωρεί στον προγραμματισμό του για τη διαχείριση του προβλήματος με την εγκατάσταση επιπλέον κινητών μονάδων αφαλάτωσης εντός του 2025 καθώς και για τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος. Στη Λεμεσό προχωρούν και οι εγκαταστάσεις κινητών μονάδων σε Γαρύλλη και λιμάνι, ενώ στην Πάφο, προχωρούν οι μονάδες σε Κισσόνεργα και Κούκλια συνολικής δυναμικότητας 25.000 κυβικών μέτρων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η εγκατάσταση των μονάδων από τα ΗΑΕ θα συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κρίσιμης υδατικής κατάστασης.
«Με την ευκαιρία της έγκαιρης υλοποίησης αυτής της διακρατικής πρωτοβουλίας, εκφράζουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ουσιαστική συνεργασία και τη στήριξη. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί απτό αποτέλεσμα της ενεργητικής εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία ενισχύει τη διμερή συνεργασία με στρατηγικούς εταίρους και ενδυναμώνει τον διεθνή ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απτά και θετικά αποτελέσματα και στην εσωτερική διακυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο Κ. Κόμπος επικοινώνησε με τα ΗΑΕ
Μετά την άφιξη των κινητών μονάδων αφαλάτωσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, επικοινώνησε με την υφυπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα ΗΑΕ «για τη στενή και πολύτιμη συνεργασία και στήριξη στο θέμα της προμήθειας, άνευ κόστους, μονάδων αφαλάτωσης».
Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», «τα ΗΑΕ αποτελούν χώρα με κρίσιμο γεωπολιτικό ρόλο και ηγέτιδα δύναμη στον φίλο αραβικό κόσμο. Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει την προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεών της με γνώμονα τα συμφέροντά μας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί έμπρακτη απόδειξη αποτελεσματικής πολιτικής και διπλωματικής δράσης».