Η ανάγκη θέσπισης ειδικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες ξανά ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η συζήτηση του αυτεπάγγελτου θέματος για την ανάγκη θέσπισης ειδικής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες, ανεξαρτήτως των κριτηρίων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, είπε ότι ως είχαν καθορίσει από την τελευταία φορά που συζήτησαν το συγκεκριμένο θέμα ήταν τον περασμένο Φλεβάρη, επανήλθαν για να δουν πού βρίσκεται το θέμα.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το βαθμό που έχει προχωρήσει η διαδικασία, αφού το Υφυπουργείο πλέον δηλώνει ότι το νομοσχέδιο δεν θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του χρόνου. Αυτή η καθυστέρηση συντηρεί και διαιωνίζει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, αποκλεισμούς, διακρίσεις, μηδέν στήριξη σε πολλές περιπτώσεις», πρόσθεσε.

Για αυτό, είπε ο κ. Καυκαλιάς, η Κυβέρνηση οφείλει να επιταχύνει τη διαδικασία ουσιαστικής διαβούλευσης με όλες τις αντιπροσωπευτικές ομάδες, οργανώσεις των αναπήρων και να καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο.

«Δεν μπορεί, δεν δικαιούμαστε, να αφήνουμε το χρόνο να περνά γιατί αυτό συμβαίνει εις βάρος των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Σε καμία περίπτωση και το έχουμε τονίσει σήμερα και στη συζήτηση στην Επιτροπή δεν θα αποδεχθούμε η νέα νομοθεσία να περιλαμβάνει αφαίρεση δικαιωμάτων ή και μείωση επιδομάτων σε οποιαδήποτε κατηγορία ατόμων με αναπηρία. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση το Σεπτέμβρη, ευελπιστώντας ότι αντί την εξέταση του αυτεπάγγελτου θέματος που έχουμε ενώπιον μας, θα έχουμε ενώπιον μας κατατεθειμένο νομοσχέδιο», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, σε δηλώσεις του είπε ότι «για την αναγκαιότητα δημιουργίας και ψήφισης ενιαίας νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες πιστεύω πως δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς».

«Συμφωνούμε όλοι. Υπάρχουν σήμερα άτομα με αναπηρίες που είναι άτομα αόρατα για το κράτος μας. Χρειάζονται να γίνουν τομές, χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος που αντικρίζουμε και αντιμετωπίζουμε ως πολιτεία τα άτομα με αναπηρίες. Να αποσυνδεθεί η αναπηρία από την ανάγκη επιβίωσης και από το επίδομα ΕΕΕ. Να βλέπουμε, για τα άτομα αυτά πώς θα τα εντάξουμε στην κοινωνία και όχι πώς θα τα αποκόψουμε», πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση, είπε ο κ. Δημητρίου, δυστυχώς τρέχει εκτός του χρονοδιαγράμματος που η ίδια έθεσε.

«Σήμερα ακούσαμε πως τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή στις αρχές του 2026, αν όλα πάνε καλά. Πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα η δημόσια διαβούλευση. Πρέπει όμως κυρίαρχα, η Κυβέρνηση να τολμήσει να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που χρειάζονται για να προχωρήσει η διαδικασία συγγραφής των νομοσχεδίων. Διαφορετικά, δυστυχώς, οι διακηρύξεις θα μείνουν στη θεωρία», σημείωσε.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του είπε ότι τα άτομα με αναπηρίες στην Κύπρο, «δυστυχώς και το επισημαίνουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια με την υπάρχουσα νομοθεσία είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας».

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δική τους απαίτηση και δική μας, ήταν, όπως υπάρχει, αποσύνδεση των αναπηρικών επιδομάτων από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και να έχουμε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υπάρχει και πρόταση δική μου από το 2022 για την αποσύνδεση των εισοδημάτων της οικογένειας και των παιδιών για άτομα με αναπηρία που δεν λαμβάνουν αναπηρικά επιδόματα λόγω των εισοδημάτων του ή της συζύγου. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα αυτή η στρέβλωση και πολλές άλλες δεν έχουν διορθωθεί, αλλά επιτέλους υπάρχει πολιτική δέσμευση ότι θα υπάρχει μία νέα νομοθεσία που θα ακυρώνει όλες αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, «συντάσσουμε πλήρως μαζί με το αναπηρικό κίνημα στις διεκδικήσεις τους».

«Χαίρομαι γιατί η συζήτηση του αναπηρικού κινήματος ναι, το Υφυπουργείο Πρόνοιας έχει προχωρήσει, αλλά φυσικά οφείλω και εγώ να πω ότι δεν μπορεί αυτή η νέα νομοθεσία να καθυστερήσει περαιτέρω, για αυτό και για μας ορόσημο είναι με την έναρξη των εργασιών της Βουλής το Σεπτέμβριο, το αργότερο μέχρι το τέλος του Οκτώβρη να έχουμε το νομοσχέδιο ενώπιον μας. Από κει και πέρα, έχω προτείνει και κάποια πρακτικά θέματα, τα οποία θεωρώ ότι μπορούν να υλοποιηθούν, έτσι ώστε από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της νομοθεσίας κανένα άτομο, το οποίο δικαιούται να παίρνει αυτό το επίδομα να μην καθυστερήσει η οποιαδήποτε επιβολή του επιδόματος λόγω τεχνικών προβλημάτων ή διαδικασιών του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι θα επικοινωνήσει το επόμενο διάστημα και με την Υφυπουργό, αλλά και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του οποίου η εξαγγελία ήταν εντός του 2025 να εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία, «έτσι ώστε να πετύχουμε το όσο το δυνατό συντομότερη εφαρμογή του και χιλιάδες των συνανθρώπων μας, οι οποίοι δικαιούνται αλλά δεν λαμβάνουν οποιοδήποτε αναπηρικό επίδομα λόγω της σημερινής νομοθεσίας να μπουν επιτέλους στην ομάδα των πολιτών αυτών που δικαιούνται λόγω της αναπηρίας τους να λαμβάνουν στήριξη από την πολιτεία».

Ο Πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «δυστυχώς, με μεγάλη απογοήτευση βλέπουμε ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας κινείται με ρυθμούς χελώνας και όπως δήλωσαν μέσα, κάτι που εξόργισε τους παρευρισκόμενους, προγραμματίζουν το νομοσχέδιο να τελειώσει και να προωθηθεί στη Βουλή το 2026 τον Γενάρη, κάτι το οποίο μας απογοητεύει, μας βρίσκει κάθετα εναντίον και θεωρούμε ότι το Υφυπουργείο καθυστερεί υπερβολικά και αδικαιολόγητα».

«Την ίδια στιγμή ο Γενικός Διευθυντής προσπάθησε να δαιμονοποιήσει την υποχρέωση που έχει το Υφυπουργείο να διαβουλευθεί με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες, ούτως ώστε το προσχέδιο του νομοσχεδίου να περιλαμβάνει πρόνοιες που θα εξυπηρετήσουν όλα τα άτομα με αναπηρίες στη χώρα μας. Επαναλαμβάνω και τονίζω ότι έχουμε παρατηρήσει υπέρμετρη, υπερβολική και απαράδεκτη καθυστέρηση από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για αυτή τη νέα νομοθεσία, κάτι που κρατά στον πάγο όλες τις πρόνοιες που υπάρχουν σήμερα για παροχές, υπηρεσίες και επιδόματα προς τα άτομα με αναπηρίες», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κ. Λαμπριανίδης, είναι όλα στάσιμα με τη δικαιολογία ότι θα γίνει νέα νομοθεσία, κάτι που καθυστερεί αδικαιολόγητα.

«Επίσης θέλω να προσθέσω ότι η άρνηση της Κυβέρνησης να τροποποιήσει τον νόμο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για να μην λαμβάνεται υπόψιν ο μισθός χαμηλόμισθου συζύγου ή τέκνου άγαμου που ζει με τον γονιό, είναι κάτι που δείχνει ότι δεν έχουν διάθεση να στηρίξουν πραγματικά τα πιο ευάλωτα άτομα με αναπηρίες, τα πιο φτωχά, και να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους καλύτερη ποιότητα ζωής με αξιοπρέπεια και χωρίς να εξαρτώνται από τους συζύγους ή από τα παιδιά τους, αν είναι δυνατόν το 2025», σημείωσε.

Σε παρατήρηση με ποιο τρόπο επηρεάζονται αρνητικά οι ανάπηροι της Κύπρου , ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι όλα τα αιτήματα τα οποία έθεσαν τα τελευταία 2 χρόνια, ίσως και 3 για αυξήσεις και διεύρυνση κοινωνικών παροχών, βρίσκουν απέναντι τη δημιουργία της νέας νομοθεσίας και χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να μην συζητηθούν αιτήματα μέχρι να γίνει αυτή η νέα νομοθεσία, η οποία όπως σήμερα ειπώθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας από τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας προγραμματίζουν να τελειώσει και να σταλεί στη Βουλή τον Γενάρη του 2026.

«Αντιλαμβάνεστε ότι αν φτάσει στη Βουλή το Γενάρη του 2026 μάλλον θα ψηφιστεί τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2027», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Θέμις Ανθοπούλου, σε δηλώσεις της είπε ότι αυτό το οποίο τέθηκε είναι ότι δεν έχει γίνει διαβούλευση πέραν από την ΚΥΣΟΑ με άλλες αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες.

«Δεν θα υπάρξει ούτε και μία μέρα καθυστέρηση. Αυτό το νομοσχέδιο, αυτή η νομοθεσία πρέπει και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 1/1/2026. Θέσαμε πλαίσιο το πώς θα γίνει η διαβούλευση. Θέσαμε το πλαίσιο», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Ανθοπούλου είπε ότι αίτημα της ΚΥΣΟΑ είναι κανένας άνθρωπος πλέον αόρατος, διαχρονικά, ένα στα δύο με σοβαρές αναπηρίες, δομήθηκε ένα σύστημα, το οποίο είναι στρεβλό, με αποτέλεσμα ένα στα δύο άτομα με σοβαρές αναπηρίες να μένει εκτός οποιασδήποτε κρατικής πρόνοιας.

«Βλέπουμε ενδοοικογενειακή βία ανάμεσα σε οικογένειες με αναπηρία, που το άτομο με αναπηρία λόγω εισοδηματικών κριτηρίων εξαρτάται από το σύντροφο που τον κακοποιεί. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ισχύει ένα τέτοιο σύστημα και τολμώ να πω είμαστε η μόνη χώρα στο σύγχρονο ευνομούμενο κόσμο που επικρατεί ένα τέτοιο σχέδιο. Επομένως, το προσχέδιο νομοσχεδίου που υπάρχει, βάζει κάθε άτομο με αναπηρία, οπτική, ακουστική , σωματική, ψυχική, νοητική, στο χάρτη της αναπηρίας, στο πλαίσιο της δικαιωματικής προσέγγισης», σημείωσε.

Αυτό, είπε η κ. Ανθοπούλου, ήταν αίτημα του αναπηρικού κινήματος.

«Πρώτη φορά γίνεται, πρώτη φορά καταγράφηκαν όλες οι ανάγκες κάθε ατόμου με αναπηρία, αλλά ως αναπηρικό κίνημα δεν είμαστε διατεθειμένοι για έστω και μία μέρα επιπλέον καθυστέρησης. Έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον κόσμο της αναπηρίας. 1/01/2026 η νέα νομοθεσία πλέον οφείλει να είναι σε πλήρη εφαρμογή», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play