Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο που δίνει την εξουσία σε κάθε δήμο να προχωρήσει στη σύσταση και λειτουργία Δημοτικής Αστυνομίας. Στόχος το νέο Σώμα να αποτελέσει τον πλέον σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμό για την εύρυθμη λειτουργία κάθε δήμου.
Με το επίμαχο νομοσχέδιο, οι 20 δήμοι αποκτούν πρόσθετες εξουσίες και αρμοδιότητες για την τήρηση του νόμου και της τάξης εντός των ορίων τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή νομοθεσιών που η Αστυνομία, σήμερα, αποδεδειγμένα δεν μπορεί να επιτηρήσει με αποτελεσματικότητα λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως είναι, για παράδειγμα, ο έλεγχος για το κάπνισμα, ο έλεγχος στα νυκτερινά κέντρα κ.ο.κ. Είναι, επίσης, σαφές ότι μέσα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα αυξηθούν τα έσοδα των δήμων καθώς τα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας θα μπορούν να εκδίδουν εξώδικα πρόστιμα για παραβάσεις που προκύπτουν από επτά διαφορετικές νομοθεσίες.
Το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από την Ένωση Δήμων και διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό την προώθησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και, ακολούθως, την κατάθεσή του στη Βουλή για ψήφισή του σε νόμο.
Χωρίς όπλα
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας δεν θα οπλοφορούν αλλά θα έχουν την εξουσία να ζητούν τα προσωπικά στοιχεία πολιτών για έλεγχο και καταγγελία. Πρόκειται για εξουσίες τις οποίες σήμερα δεν έχουν οι τροχονόμοι των δήμων με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εκδώσουν εξώδικα πρόστιμα για εξόφθαλμες παρανομίες. Η μόνη εξουσία που έχουν σήμερα οι τροχονόμοι είναι να εκδίδουν εξώδικα πρόστιμα καταγράφοντας τους αριθμούς εγγραφής των οχημάτων. Αν τα οχήματα δεν φέρουν αριθμούς εγγραφής, οι τροχονόμοι των δήμων δεν μπορούν να εκδώσουν εξώδικο. Ακόμη και στην περίπτωση των ηλεκτρικών σκούτερ, που η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους δήμους να καταγγέλλουν, οι δημοτικοί τροχονόμοι αδυνατούν να εκδώσουν εξώδικα πρόστιμα, διότι δεν έχουν την εξουσία να ζητούν τα στοιχεία ταυτότητας των χρηστών.
Θα μπορούν, επίσης, να ζητούν από τα δικαστήρια την έκδοση ενταλμάτων έρευνας σε υποστατικά. Κατά τις έρευνες αυτές θα έχουν την εξουσία να κατάσχουν έγγραφα ή και αντικείμενα που δυνατόν να σχετίζονται με τη διάπραξη αδικημάτων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Θα μπορούν, επίσης, να ερευνούν και πρόσωπα εντός των υποστατικών που δυνατόν να εμπλέκονται σε διάπραξη τέτοιου αδικήματος. Από το νομοσχέδιο συνάγεται ότι τα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας δεν θα μπορούν να αιτούνται εντάλματα σύλληψης προσώπων. Θα μπορούν, ωστόσο, όταν το κρίνουν αναγκαίο, να ζητούν την παρέμβαση της Αστυνομίας.
Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει χρηματικό πρόστιμο και ποινή φυλάκισης στα πρόσωπα που δεν θα συνεργάζονται με τα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας ή θα παρεμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Τι θα ελέγχουν
Πρόσφατα, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, ενημέρωσε με επιστολή του τη Βουλή για την πρόθεση κατάθεσης νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία Δημοτικής Αστυνομίας. Αναφέροντας, παράλληλα, ότι βρίσκεται ενώπιόν του σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ετοίμασε η Ένωση Δήμων.
Ειδικότερα, ο κ. Χαρτσιώτης κλήθηκε από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Γεωργίου να πληροφορήσει τη Βουλή για το ενδεχόμενο λειτουργίας Δημοτικής Αστυνομίας. Στην απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή, ημερ. 04/06/2025, ο υπουργός Δικαιοσύνης πληροφόρησε τη Βουλή ότι η Ένωση Δήμων έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο για τη δημιουργία και λειτουργία Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία θα επιλαμβάνεται παραβάσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις νομοθεσίες περί Δήμων, περί Σκύλων, περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου), περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος), περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών, περί Προστασίας της Παραλίας, περί Αποβλήτων, περί Αποφυγής της Ρύπανσης Δημοσίων Δρόμων και Δημοσίων Χώρων, περί Ρύθμισης και Διακίνησης Ποδηλατών, περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως και τον περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμο.
Με βάρδιες επί 24ώρου βάσεως
Η Δημοτική Αστυνομία θα λειτουργεί καθ’ όλο το 24ωρο και τα μέλη της θα εργάζονται με το καθεστώς της βάρδιας. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα φέρουν στολή και διακριτικά ιεραρχίας, όπως και δελτίο επαγγελματικής ταυτότητας αλλά δεν θα οπλοφορούν. Επίσης, θα ρυθμίζουν μέσω κανονισμών που θα εκδίδει ο υπουργός Εσωτερικών τις τροχαίες παραβάσεις, περιλαμβανομένων του καθορισμού χώρων στάσης και στάθμευσης, μονοδρόμων, πεζοδρόμων, χώρων χρήσης από ποδήλατα, απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων σε συγκεκριμένους δρόμους, της τοποθέτησης σημάτων ρύθμισης της κυκλοφορίας κ.ά.
Η εκπαίδευση
Τα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας θα τυγχάνουν εκπαίδευσης από την Αστυνομία. Η εκπαίδευση, θεωρητική και πρακτική, θα δώσει στα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας την αναγκαία επαγγελματική κατάρτιση για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Παράλληλα, οι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να μεριμνούν για την επιμόρφωση και την τακτική επανεκπαίδευση των δημοτικών αστυνομικών σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.
Το θέλει και η Αστυνομία
Υπέρ της σύστασης και λειτουργίας Δημοτικής Αστυνομίας είναι και η ηγεσία της Aστυνομίας, η οποία επιδιώκει να απεμπλακεί από μη αστυνομικής φύσεως καθήκοντα που της ανατέθηκαν με νόμους, όπως είναι, για παράδειγμα, ο έλεγχος της εφαρμογής των νόμων για το κάπνισμα, για τα κέντρα αναψυχής κ.ά.
Σήμερα η παρουσίαση του νομοσχεδίου από Βύρα
Η Ένωση Δήμων θα πραγματοποιήσει σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη στη Δημοσιογραφική Εστία για να παρουσιάσει το νομοσχέδιο που έθεσε ενώπιον του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προβλέπει τη θεσμοθέτηση Δημοτικής Αστυνομίας. Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα παρουσιαστεί από τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα, ο οποίος θα αναφερθεί στα βασικά σημεία του σχεδίου, τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και τη σημασία της για την καθημερινότητα των πολιτών.