Σε «πεδίο μάχης» μετατράπηκε τις τελευταίες ημέρες η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλαμινoύ και Μονής, καθώς δεκάδες ψαράδες –επαγγελματίες και ερασιτέχνες– ξεχύθηκαν στις ακτές με πετονιές, δίχτυα και ψαροτούφεκα. Αφορμή ένα απρόσμενο «δώρο» από τη θάλασσα μετά από ατύχημα σε φάρμα ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή Ζυγίου, που είχε ως αποτέλεσμα να «δραπετεύσουν» δεκάδες τόνοι λαβράκια. Το περιστατικό ωστόσο, πέρα από τη χαρά που προσφέρει στους λάτρεις του είδους, προκαλεί και -άγνωστες ακόμη- επιπτώσεις και στο θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και στην ιδιοκτήτρια εταιρεία που υπέστη τη ζημιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το περιστατικό σημειώθηκε στις 27 Ιουνίου, όταν εμπορικό πλοίο προσέκρουσε στα θαλάσσια κλουβιά της μονάδας Kimagro Fishfarming Ltd., προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, απελευθερώνοντας τόνους λαβρακιού στη θάλασσα. Όπως καταθέτουν ψαράδες, τα ψάρια που βρέθηκαν στα ανοιχτά έχουν μέσο βάρος γύρω στα 600 γραμμάρια.
Η ζημιά για την εταιρεία εκτιμάται ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς παράγοντες του κλάδου υπολογίζουν ότι η οικονομική απώλεια ενδέχεται να ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία, ενώ ο «Π», αν και το επιχείρησε, δεν κατέστη δυνατό να λάβει απάντηση από την εταιρεία για τους ακριβείς τόνους ψαριών που χάθηκαν και το μέγεθος της ζημιάς.
Το γεγονός διαδόθηκε αστραπιαία και προκάλεσε μαζική κινητοποίηση, με την εικόνα τόσο στις ακτές όσο και στη θάλασσα τις τελευταίες ημέρες να είναι πρωτόγνωρη. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες έσπευσαν στην περιοχή, εκμεταλλευόμενοι τη σπάνια ευκαιρία. Παράλληλα, τα καταστήματα ειδών αλιείας γνώρισαν πρωτοφανή ζήτηση, ξεπουλώντας καλάμια, δολώματα και άλλα απαραίτητα εργαλεία ψαρέματος.
Όπως δήλωσε στον «Π» ο Νικόλας Μουζούρης Κούτρας, ιδιοκτήτης εγκεκριμένου συσκευαστηρίου ψαριών στο Ζύγι, οι τόνοι ψαριών που αλιεύτηκαν εκτιμάται ότι ανέρχονται μέχρι στιγμής σε δεκάδες.
Διακινήθηκαν παράνομα
Σύμφωνα με επαγγελματίες ψαράδες, σοβαρό πρόβλημα προκαλεί η ανεξέλεγκτη και παράνομη διακίνηση ψαριών από άτομα χωρίς άδειες, περιλαμβανομένων ερασιτεχνών και ψαράδων ακτής. «Να πάρουν λίγα κιλά για τους ίδιους, να το καταλάβω. Αλλά τόσα πολλά; Κάποιοι τα διοχέτευσαν στην αγορά, υπονομεύοντας τη δουλειά μας», δήλωσε επαγγελματίας που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και πρόσθεσε ότι «άκουσα για περιπτώσεις που τα έδιναν για 2-3 ευρώ το κιλό».
Πηγή από το Τμήμα Αλιείας υπενθύμισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι πολίτες οφείλουν να καταγγέλλουν άμεσα τις περιπτώσεις παράνομης εμπορίας στο Τμήμα Ελέγχου, ώστε να επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα και κυρώσεις.
Οικολογική ανησυχία
Πέρα από το οικονομικό ζήτημα, δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί και οι περιβαλλοντικές συνέπειες της μαζικής απελευθέρωσης των ψαριών. Αν και το λαβράκι είναι εγγενές είδος της Μεσογείου και δεν θεωρείται επιθετικό, η αιφνίδια αύξηση του πληθυσμού ενδέχεται να διαταράξει την τροφική αλυσίδα και τη φυσική ισορροπία της περιοχής, προκαλώντας απρόβλεπτες συνέπειες για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Ωστόσο, η μεγάλης κλίμακας αλίευση των τελευταίων ημερών ενδέχεται να προσφέρει κάποια ισορροπία.
Τι ισχύει για τους ερασιτέχνες
Η νομοθεσία στην Κύπρο καθορίζει ότι η ερασιτεχνική αλιεία επιτρέπεται μόνο για προσωπική χρήση και απαγορεύεται αυστηρά η εμπορία αλιευμάτων από μη αδειοδοτημένα άτομα.
Όροι Τμήματος Αλιείας:
Επιτρέπεται η αλίευση έως 5 κιλά ψαριών ανά άτομο ανά 24 ώρες.
Σε περιπτώσεις αλιείας με σκάφος, το όριο ανέρχεται στα 10 κιλά συνολικά ανά σκάφος, με εξαιρέσεις ανάλογα με τα είδη και τον αριθμό επιβαινόντων.
Για όσους ψαρεύουν από την ακτή με καλάμι, δεν ισχύει ποσοτικός περιορισμός, ωστόσο ισχύουν τα υπόλοιπα όρια για εμπορία και προστασία των ειδών.
@sea.hunters.cy Thanks to the guys with the net we lost one but it was amazing.One of the best experiences ever 😍😍#fishing #cyprus #cyfishing #greece #seabass #seabassfishing ♬ πρωτότυπος ήχος - Sea Hunters Cy