Θέλησα να στείλω το μήνυμα της ενότητας με την ανάρτηση μου αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης μου, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.Γι’ αυτό και απευθύνθηκα σε ομοσπονδιακούς και αντιομοσπονδιακούς, ανέφερε σε συνέντευξη της στον Πολίτη 107.6 η Συλβάνα Πατσαλίδου, μέλος του επιτελείου του προέδρου Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Δεν θεωρώ ότι μου έκανε ιδιαίτερη χάρη ο Πρόεδρος που δέχθηκε να με συναντήσει, ανέφερε μεταξύ άλλων. «Πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να δεχθεί τον όποιο άνθρωπο στο πλαίσιο του χρόνου του».
«Τώρα γιατί παραπονιούνται κάποιοι ότι δεν τους δέχεται κλπ, δεν μπορώ να πω εγώ. Φαντάζομαι θα έχει τον λόγο του, ας ρωτηθεί ο ίδιος να απαντήσει δεν θα απαντήσω εγώ. Όμως ξέρω πάρα πολλούς, ακόμα και από ανθρώπους που δεν τον υποστήριξαν που τον έχουν συναντήσει, όχι μόνο από εμάς που τον υποστηρίξαμε.»
Δεν έγινε καμία παρέμβαση για να κατεβάσω την ανάρτηση μου από το Facebook, διευκρίνισε η κα Πατσαλίδου. «Δεν την κατέβασα ούτε εγώ ούτε μου είπε κάποιος από το Προεδρικό να την κατεβάσω, ουδέποτε ο πρόεδρος παρενέβη σε οποιαδήποτε μου ανάρτηση και ουδέποτε τον ρώτησα για να πω την αλήθεια. Την άποψη μου την εκφράζω ελεύθερα, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση».
Ωστόσο, ξεκαθάρισε, η ανάρτηση μου αυτή – επειδή ξέρω πως λειτουργεί το Facebook- σε κάποιους δεν έχει αρέσει, παρόλο που έχω συμπεριλάβει όλους τους πολίτες και γι΄αυτό αναφέρθηκα σε ομοσπονδιακούς και αντιομοσπονδιακούς. Ήθελα όμως, συνέχισε, να στείλω το μήνυμα της ενότητας. Απευθύνθηκα σε όλους τους πολίτες, να σταθούμε δίπλα από τον πρόεδρο μας, αφού αυτός τυγχάνει να είναι ο Πρόεδρος μας, μια και θεωρητικά τουλάχιστον για την ωρα, ευνοούν και οι περιφερειακές ή διεθνείς συγκυρίες να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο την περίοδο αυτή.
Ήθελα δηλαδή να στείλω το μύνημα της εμπιστοσύνης για τον Πρόεδρο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσον προκλήθηκαν συγκεκριμένες εντυπώσεις για το θέμα της ομοσπονδιακής λύσης, ανέφερε ότι πιθανόν να συνέβη αυτό, αλλά δεν είμαι η μοναδική, είπε χαρακτηριστικά, που υποστήριξα τον πρόεδρο και τάσσομαι εναντίον της ομοσπονδίας.
Ίσως να είναι και η πλειοψηφία αυτών που τον στήριξαν εναντίον της ομοσπονδίας, εκτίμησε, αλλά δεν έχει σημασία αυτό.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το τί ήταν αυτό που ήλκυσε τους πολίτες που τάσσονται εναντίον της Ομοσπονδίας να υποστηρίξουν τον πρόεδρο, η κα Πατσαλίδου ανέφερε, ότι πιστεύει πως ήταν αυτό που ήλκυσε και την ίδια. Παρόλο που ο καθένας θα μιλήσει για τον εαυτό του, προσέθεσε. Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέβηκε ως ανεξάρτητος κι εμένα με ικανοποιούσε και δεν ήθελα να ταυτιστώ με κανένα κόμμα. Μελετώντας όμως και την πορεία του, ανέφερε, θεωρώ ότι έχει αντιστάσεις στο Κυπριακό.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν δημιουργεί ανασφάλεια στους αντιομοσπονδιακούς όπως η ίδια, η κα Πατσαλίδου ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ανησυχία πάντα υπάρχει».
Μπροστά στο ενδεχόμενο να εκλεγόταν ο κος Αβέρωφ Νεοφύτου, εκτίμησε, ο οποίος στήριξε το σχέδιο Ανάν όπως είπε, το οποίο σχέδιο Ανάν ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν το στήριξε όπως έχει δηλώσει, επέλεξα τη στήριξη Χριστοδουλίδη.
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν στήριξε το σχέδιο Ανάν για μένα σημαίνει ότι έχει αντιστάσεις. Για μένα αυτό ήταν καταλυτικό, τόνισε. Τον στήριξα επειδή είναι έντιμος και αδιάφθορος και ένας έντιμος άνθρωπος δεν πουλά πατρίδες.
Στη συνέντευξη της η κυρία Πατσαλίδου αναφέρθηκε επίσης στη συγγένεια της με την πρώτη κυρία, εξηγώντας μεταξύ άλλων γιατί δεν θεωρεί όπως είπε, ότι η πρώτη κυρία « την άδειασε» δήθεν, όπως γράφτηκε στον τύπο.
Έδωσε επίσης εκτενείς λεπτομέρεις για το ποια η σχέση της με την πρώτη κυρία, την αδερφή της τελευταίας, Κρίστια, για το πότε συνάντησε την κα Φιλίππα Καρσερά, διευκρινίζοντας σε άλλη ερώτηση ότι η κυρία Καρσερά γνωρίζει την ίδια και πως ενδεχομένως να έμαθε τη συγγένεια της με την ίδια, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά πόσον τελικά τη γνωρίζει περισσότερο ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης από ότι η συγγενής της, πρώτη κυρία, η κυρία Πατσαλίδου, τόνισε με έμφαση ότι και η πρώτη κυρία τη γνωρίζει και ότι δεν την γνωρίζει ο ένας περισσότερο από τον άλλο.
Έγινε τόσος πολύς ντόρος για το εάν στήριξα τον πρόεδρο, ενώ οι λόγοι είναι πολιτικοί και δεν έχουν να κάνουν με λόγους συγγένειας, επεσήμανε.
Θίγοντας περισσότερο το ζήτημα της συγγένειας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Πατσαλίδου συμφώνησε ότι οι πρόσφυγες όπως η ίδια και η πρώτη κυρία, που λόγω 74 διασκορπίστηκαν, είναι καλό να γνωρίζουν μέχρι που φθάνει η γραμμή αίματος τους, επειδή είμαστε και μικρό νησί με ανάλογο πληθυσμό.
Η κα Πατσαλίδου σχολίασε και τη δήλωση της πρώτης κυρίας για το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας τη συγγένεια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έχει δίκιο η κα Καρσερά όταν αναφέρθηκε στο πως αξιολογεί κανείς τις συγγένειες. Εμείς δεν είχαμε οικογενειακές σχέσεις όπως συνηθίζεται στην Κύπρο, ανέφερε. Δεν υπήρχε καμία τέτοια σχέση που να ανταλλάζουμε τραπέζια κλπ. Η σχέση μου ήταν μόνο με τη μικρή αδερφή η οποία ήταν συμμαθήτρια με την κόρη μου και στην πορεία μάθαμε ότι είμασταν συγγενείς.
Ενδεχομένως, κατέληξε η κα Πατσαλίδου, να μπορούσε να το είχε θέσει λίγο καλύτερα στις δηλώσεις της, η πρώτη κυρία, αλλά ήταν και αυτή σε δύσκολη θέση.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Σιλβάνας Πατσαλίδου στην εκπομπή «Κοσμοθεωρείο» και στην Μαρία Θεριστή στο ηχητικό που ακολουθεί.