Ναουρού: Το μικρό νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού που πουλάει υπηκοότητες για να σωθεί

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Οποιος επιθυμεί μπορεί να γίνει υπήκοος Ναούρου με μόλις 97.000 ευρώ, βοηθώντας παράλληλα το έθνος να σωθεί από την στάθμη των νερών που ανεβαίνει επικίνδυνα.

 

Η υπηκοότητα του Ναουρού, ενός νησιωτικού έθνους με έκταση μόλις 8 τετραγωνικά μίλια στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, μπορεί να γίνει δική σας για 105.000 δολάρια (περίπου 97.000 ευρώ). Το μικροσκοπικό νησί με χαμηλό υψόμετρο ξεκίνησε μια πρωτοβουλία χορήγησης «χρυσών διαβατηρίων» με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα.

Το Ναουρού αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις καταιγίδες και τη διάβρωση των ακτών του καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, επισημαίνει το Cnn.com. Αλλά η τρίτη μικρότερη χώρα του κόσμου δεν διαθέτει τους πόρους για να προστατευτεί από μια κλιματική κρίση που προκαλείται κατά βάση από τις πλούσιες χώρες.

 

Xinhua News Agency via Getty Images

 

Η κυβέρνηση του εκτιμά ότι η πώληση της υπηκοότητας θα συμβάλει στη συγκέντρωση των κεφαλαίων που απαιτούνται για ένα σχέδιο μεταφοράς του 90% του πληθυσμού των περίπου 12.500 κατοίκων του νησιού σε υψηλότερα σημεία και τη δημιουργία μιας εντελώς νέας κοινότητας.

Τα χρυσά διαβατήρια δεν είναι καινούργια αλλά είναι αμφιλεγόμενα. Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα εκμετάλλευσης τους για εγκληματικές ενέργειες. Ωστόσο, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις κλιμακούμενες κλιματικές επιπτώσεις - ένα χρηματοδοτικό κενό που πιθανόν να επιδεινωθεί από την απόσυρση των ΗΠΑ από την παγκόσμια δράση για το κλίμα - αναγκάζονται να βρουν νέους τρόπους για να συγκεντρώσουν μετρητά.

 

Xinhua News Agency via Getty Images

 

Τα διαβατήρια θα κοστίζουν τουλάχιστον 105.000 δολάρια, αλλά δεν θα πωλούνται σε άτομα με συγκεκριμένο ποινικό ιστορικό. Ένα διαβατήριο Ναουρού προσφέρει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 89 χώρες.

Για το Ναουρού, αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζεται ως μια ευκαιρία να εξασφαλίσει το μέλλον του νησιού, το οποίο έχει μια δύσκολη, σκοτεινή ιστορία. Εκεί γίνονταν εξορύξεις για φωσφορικά άλατα από τις αρχές του 1900. Για σχεδόν έναν αιώνα, το τοπίο καταστράφηκε από ανθρακωρύχους, αφήνοντας στο κέντρο του νησιού ένα σχεδόν άγονο τοπίο από βράχους.

Το 80% του νησιού έχει μείνει ακατοίκητο, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν πλέον συγκεντρωμένοι κατά μήκος των ακτών, εκτεθειμένοι στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία αυξάνεται εκεί με ταχύτερο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

 

mtcurado via Getty Images.

 

Μόλις τελείωσε το φωσφορικό άλας, το Ναουρού αναζήτησε νέες πηγές εσόδων. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχει χρησιμεύσει ως υπεράκτιος χώρος κράτησης για πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να εγκατασταθούν στην Αυστραλία - ένα πρόγραμμα που περιορίστηκε μετά τον θάνατο κρατουμένων.

Τώρα, το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου εξόρυξης στη βαθιά θάλασσα υλικών για την πράσινη μετάβαση. Το Ναουρού βρέθηκε ακόμη και στο στόχαστρο του καταδικασμένου πλέον επιχειρηματία κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried, ο οποίος κατέθεσε σχέδιο να αγοράσει το νησί και να χτίσει ένα καταφύγιο για να επιβιώσει από μια αποκάλυψη, σύμφωνα με τις καταθέσεις σε μήνυση εναντίον του το 2023.

 

via Associated Press

 

Το Nauru αναμένει να κερδίσει περίπου 5,6 εκατομμύρια δολάρια από το πρόγραμμα με τα διαβατήρια τον πρώτο χρόνο του, φτάνοντας σταδιακά σε έσοδα περίπου 42 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ένα προηγούμενο πρόγραμμα πώλησης υπηκοοτήτων στα μέσα της δεκαετίας του 1990, πάντως, κατέληξε σε σκάνδαλο, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης στη Μαλαισία το 2003 δύο φερόμενων τρομοκρατών της Αλ Κάιντα που έφεραν διαβατήρια Ναουρού.

Το Ναουρού, βέβαια, δεν είναι η πρώτη χώρα που αναζητά τρόπους χρηματοδότησης της δράσης για το κλίμα πουλώντας διαβατήρια. Το έθνος Δομινίκα της Καραϊβικής, το οποίο πουλάει υπηκοότητες από το 1993, δήλωσε πρόσφατα ότι χρησιμοποιεί ορισμένα από τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει τη «δέσμευσή του να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο ανθεκτική στο κλίμα έως το 2030».

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play