Η Ουκρανία θα φιλοξενήσει συνάντηση των ηγετών των χωρών της αποκαλούμενης «συμμαχίας των προθύμων» που θα γίνει αύριο Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Βρετανία, η συμμαχία αυτή σχηματίστηκε νωρίτερα φέτος ενόψει της ανησυχίας των Ευρωπαίων ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον ασπίδα υποστήριξης στην Ουκρανία στον πόλεμο της κατά της ρωσικής εισβολής «Χρειαζόμαστε αυτή τη συμμαχία και θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή ώστε να εγγυάται την ασφάλεια σύμφωνα με το κοινό μας όραμα», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Η πρόοδος σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ευρώπη στην παροχή εγγυήσεων ασφάλειας μετά τον πόλεμο αποδεικνύεται δύσκολη, με την προοπτική μιας εκεχειρίας να είναι μακρινή και να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα ανταποκριθεί η Ρωσία και σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τους συμμάχους τους.
Η Ουκρανία επιδιώκει σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους για να την προστατεύσουν από οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική στρατιωτική δράση.
Η «συμμαχία των προθύμων» εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμένης ανάπτυξης ξένων δυνάμεων στην Ουκρανία ως μέρος πιθανών εγγυήσεων. Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι μια «30ήμερη εκεχειρία» είναι «πραγματικός δείκτης» προόδου προς την ειρήνη με τη Ρωσία και ότι το Κίεβο ήταν έτοιμο να την εφαρμόσει αμέσως.
Μια 30ήμερη εκεχειρία προτάθηκε αρχικά από τον Τραμπ τον Μάρτιο και η Ουκρανία συμφώνησε, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μόνο όταν τεθούν σε εφαρμογή αξιόπιστα μέτρα παρακολούθησης και τήρησής της. Ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε ποιος από τους ηγέτες επρόκειτο να πάει στο Κίεβο για τη συνάντηση του συνασπισμού, αλλά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι σκόπευε να επισκεφθεί την Ουκρανία στο εγγύς μέλλον.
Η Γαλλία θα συμμετάσχει στη συνάντηση της λεγόμενης «Συμμαχίας των Προθύμων» που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πΠόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δέχθηκε σήμερα τον Πολωνό Πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, στην πόλη Νανσί. Νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία και η Πολωνία υπέγραψαν συνθήκη για την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ενέργειας.
Εξάλλου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, στη σημερινή συνάντησή τους στο Λβιβ, ενέκριναν τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου που θα δικάσει τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει η Ρωσία στην Ουκρανία. Παράλληλα, εγκρίθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας.
«Κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει», δήλωσε η Κάγια Κάλας από το Λβιβ. «Το μήνυμα είναι σημαντικό. Είναι πολλές οι χώρες που ήδη συμμετέχουν στην Κεντρική Ομάδα, αλλά όλες οι χώρες που είναι υπέρ των αξιών και αρχών που περιλαμβάνει η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει επίσης να ενωθούν μαζί μας και να στηρίξουν αυτό το ειδικό Δικαστήριο», ανέφερε η ίδια, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στο «Χ».
Σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση ποσού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την ουκρανική αμυντική βιομηχανία, τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτηθούν από τόκους που θα προκύψουν από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας που έχουν δεσμευτεί στην ΕΕ.
Η Δύση έχει παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 235 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη του πολέμου το 2022, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Ευρώπη. Πριν από μερικούς μήνες, η ΕΕ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους τόκους που εισπράττονται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Πηγή: ΚΥΠΕ