Έως την Τετάρτη 14 Μαΐου θα τεθούν σε ισχύ οι όροι της συμφωνίας «ανακωχής» μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας για τους δασμούς, βάζοντας μια άνω τελεία 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έναντι του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου του.
Το «μπρα ντε φερ» των τελευταίων εβδομάδων δεν φαίνεται να έβγαλε ξεκάθαρο νικητή, καθώς παρά την ανταλλαγή πυρών και δασμών οι δύο χώρες επέστρεψαν σχεδόν στο «μηδέν».
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, οι ΗΠΑ θα μειώσουν προσωρινά τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από 145% στο 30%, και όχι στο 80% που «ήθελε» ο Τραμπ σύμφωνα με ανάρτηση του στο Truth Social λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών του Σαββατοκύριακου.
Ενώ από τη πλευρά της η Κίνα θα προχωρήσει σε μείωση από 125% σε 10%, δηλαδή σχεδόν στο ίδιο επίπεδο από το οποίο ξεκίνησαν.
«Αναγνωρίζοντας τη σημασία των διμερών οικονομικών και εμπορικών τους σχέσεων για τις δύο χώρες και την παγκόσμια οικονομία» τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να συνεχίζουν τις συζητήσεις για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας παγώνοντας τους ακραία υψηλούς δασμούς που προκάλεσαν ράλι απωλειών στις αγορές, πανικό σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, διατάραξαν τις αλυσίδες εφοδιασμού και υποδαύλισαν τους φόβους για ύφεση σε διεθνές επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο της ανακοίνωσης που αναφέρει πως η Κίνα δεσμεύεται «να λάβει όλα τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για να αναστείλει ή να άρει τα μη δασμολογικά αντίμετρα που έχουν ληφθεί κατά των Ηνωμένων Πολιτειών από τις 2 Απριλίου 2025».
Αν και δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες, αυτό είναι ενδεχομένως μια αναφορά στους ελέγχους των εξαγωγών του Πεκίνου σε επτά σπάνιες γαίες που παρουσιάστηκαν στις 4 Απριλίου. Τέλος, οι αρχές του Πεκίνου εξέδωσαν μια ξεχωριστή ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνουν την προσπάθειά τους να αποτρέψουν τις παράνομες εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών.
Τι να περιμένουν οι επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα
Οι χαμένοι του εμπορικού πολέμου είναι όσες επιχειρήσεις πλήρωσαν ήδη τους πρώτους δασμούς στο «τελωνείο» τις προηγούμενες μέρες, αλλά και οι καταναλωτές που πληρώνουν ήδη αυξημένες τιμές για τις αγορές τους λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε.
Περίπου 10 εμπορευματοκιβώτια αναμένεται να μπούν σήμερα και αύριο στα λιμάνια των ΗΠΑ και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν οι εισαγωγείς θα χρειαστεί να πληρώσουν το 145% ή αν θα μπορούν να «περιμένουν» την εφαρμογή των χαμηλότερων δασμών την Τετάρτη.
Ωστόσο, σίγουρα με καλύτερους εμπορικούς όρους και δη χαμηλότερους δασμούς αναμένεται να γίνει η εισαγωγή των περίπου 12.000 εμπορευματοκιβωτίων που βρίσκονται στον πρώτο στόλο κινεζικών φορτηγών πλοίων που καταφθάνουν στα λιμάνια των ΗΠΑ τις επόμενες μέρες.
Η Amazon, η Home Depot, η Ikea, η Ralph Lauren και η Tractor Supply είναι μεταξύ των εταιρειών με κινεζικά προϊόντα σε αυτά τα εμπορευματοκιβώτια, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών ειδών.
Η πρώτη αντίδραση των αγορών
Μετά τον «λευκό καπνό» των διαπραγματεύσεων η πρώτη αντίδραση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow ήταν θετική.
Συγκεκριμένα, σημείωσαν άλμα άνω του 2%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 ενισχύθηκαν σχεδόν 3% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq Composite, που είναι βαρύτατα τεχνολογικά, αυξήθηκαν περισσότερο από 3,5%,
Ο δείκτης ICE U.S. Dollar Index σημείωσε επίσης έντονη άνοδο. Ο δείκτης, ο οποίος μετρά το δολάριο ΗΠΑ έναντι ενός καλαθιού παγκόσμιων νομισμάτων, σημείωσε τελευταία άνοδο 1,3% στα 101,63.
Οι ασιατικές αγορές ήταν επίσης υψηλότερες, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να κερδίζει περισσότερο από 3%.
Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7% κατά τις πρώτες πρωινές συναλλαγές.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς έχουν προκαλέσει μια σοβαρή ταλάντευση στις μετοχές.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Wall Street έχει βυθιστεί στην αβεβαιότητα, καθώς οι επενδυτές παλεύουν με το μπρος-πίσω της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με την εμπορική πολιτική.