Τη θέση ότι η απόφαση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) να διαλυθεί και να παραδώσει τα όπλα, έπειτα από περίπου τέσσερις δεκαετίες ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία, δεν συνεπάγεται με εγκατάλειψη του δίκαιου αγώνα των Κούρδων, διαμηνύουν Κούρδοι της Κύπρου.
Μιλώντας στον «Π», ο Κούρδος ακτιβιστής και μέλος της κουρδικής κοινότητας Κύπρου, Σουλεϊμάν Τεμέλ, έστειλε το μήνυμα ότι η παράδοση των όπλων δεν ισοδυναμεί με παράδοση των δικαιωμάτων των Κούρδων. «Εδώ και 50 χρόνια βρισκόμαστε σε πόλεμο. Το PKK είχε απήχηση μεταξύ των Κούρδων και υποστήριζε τα δικαιώματά μας», είπε ο ακτιβιστής, και πρόσθεσε ότι η παράδοση των όπλων δεν σημαίνει ότι παραδινόμαστε στην Τουρκία» καθώς «ο αγώνας τώρα αρχίζει».
Ο Τεμέλ επεσήμανε ότι οι Κούρδοι ζητούν λογικά δικαιώματα από την Τουρκία, όπως η αναγνώριση της γλώσσας και της κουλτούρας τους, τα οποία η Άγκυρα αρνείται να παραχωρήσει. «Εμείς θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο. Αλλά δεν θα παραδοθούμε στην Τουρκία.»
Η απόφαση του PKK να διαλυθεί και να παραδώσει τα όπλα ανακοινώθηκε μετά από συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου 2025, ακολουθώντας την έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε την κίνηση ως σημαντικό βήμα προς μια νέα εποχή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και δικαιωμάτων. Ωστόσο, η παράδοση των όπλων και η επιβεβαίωση του αφοπλισμού θα επιβλέπονται στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ, με τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών και των τοπικών αρχών.
Ο Τεμέλ τονίζει ότι η κουρδική κοινότητα στην Κύπρο και την Ευρώπη συνεχίζει να αγωνίζεται ειρηνικά για την αφαίρεση του PKK από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ. «Εδώ και 30 χρόνια δίνουμε αγώνα εντός ΕΕ για να αφαιρεθεί το PKK από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά δεν τα καταφέραμε, και για αυτό, κατόπιν πιέσεων, παραδόθηκαν τα όπλα. Η δύση λέει ότι στηρίζει τα δικαιώματα μας, αλλά δεν στηρίζει τους αγώνες μας για την εξασφάλιση των εν λόγω δικαιωμάτων».
Η απόφαση του PKK να διαλυθεί και να παραδώσει τα όπλα αποτελεί ιστορική καμπή στην πορεία του κουρδικού ζητήματος. Ωστόσο, η επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας εξαρτάται από την ειλικρινή δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για την προώθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των Κούρδων και την επίλυση των μακροχρόνιων διαφορών.