Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με την ώρα έναρξης των συνομιλιών για το ουκρανικό στην Κωνσταντινούπολη, που είναι προγραμματισμένες για σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, το ρωσικό πρακτορείο TASS, είχε μεταδώσει πως ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν περίπου στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου), επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης. Η πηγή αυτή δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ και θα είναι κλειστές για τον Τύπο.
Ωστόσο, η πληροφορία ότι ξεκινούν στις 10.00 , που δόθηκε από τα πρακτορεία Tass και Reuters, διαψεύστηκε από την ουκρανική πλευρά, την ώρα που η διαδικασία χαρακτηρίζεται ήδη ως θρίλερ ως προς τη σύνθεση των διαπραγματευτών.
Βίντεο δείχνει δημοσιογράφους να βρίσκονται έξω από το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ:
🇹🇷🇷🇺🇺🇦 Journalists have gathered outside the Dolmabahce Palace in #Istanbul, where negotiations between #Russia and #Ukraine are expected to begin shortly. pic.twitter.com/uihal7xKxQ
— Caliber English (@CaliberEnglish) May 15, 2025
Ουκρανός αξιωματούχος: Δεν υπάρχει συμφωνία για την ώρα έναρξης των συνομιλιών
Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την ώρα έναρξης των συνομιλιών με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, απορρίπτοντας τις πληροφορίες που μετέδωσαν νωρίτερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Αντρίι Κοβαλένκο, στέλεχος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, επεσήμανε στο Telegram ότι "δεν είναι προγραμματισμένο και δεν είναι αλήθεια" ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί (ώρα Κωνσταντινούπολης και Κύπρου), όπως είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Στο μεταξύ, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα παραστούν στις συνομιλίες αυτές, τις πρώτες άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν πρότεινε την Κυριακή τη διεξαγωγή αυτών των άμεσων συνομιλιών με την ουκρανική πλευρά «χωρίς προϋποθέσεις».
Αργά χθες, Τετάρτη, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τα μέλη της ρωσικής αποστολής, στην οποία θα συμμετέχουν έμπειροι τεχνοκράτες, μεταξύ των οποίων ο σύμβουλος του Πούτιν, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν και ο υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.
Ωστόσο το όνομα του Πούτιν δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο.
Μετά την ανακοίνωση αυτή Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τραμπ, που πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες του Κόλπου, δεν θα πάρει μέρος στις συνομιλίες.
Η απουσία των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας μειώνει τις πιθανότητες να επιτευχθεί κάποια σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προκαλέσει τον Πούτιν να συμμετάσχει στις συνομιλίες, «αν δεν φοβάται».
Ο Ζελένσκι βρισκόταν χθες καθ’ οδόν προς την Τουρκία, για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, και Ουκρανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μόνο αν παραστεί και ο Πούτιν.
Στο καθιερωμένο βίντεο που αναρτά κάθε βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία θα αποφασίσει για τις κινήσεις της στις ειρηνευτικές συνομιλίες, μόλις ξεκαθαριστεί η συμμετοχή ή όχι του Πούτιν.
«Οι απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις για αυτόν τον πόλεμο – γιατί ξεκίνησε, γιατί συνεχίζεται – όλες αυτές οι απαντήσεις βρίσκονται στη Μόσχα», τόνισε ο Ζελένσκι. «Το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος εξαρτάται από τον κόσμο», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ επιθυμεί οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία 30 ημερών, με τον Ζελένσκι να στηρίζει την πρόταση αυτή. Ωστόσο ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι θέλει πρώτα να ξεκινήσουν συνομιλίες στις οποίες θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες μιας εκεχειρίας.
Εξάλλου ένας Ρώσος βουλευτής δήλωσε χθες ότι ένα ακόμη θέμα που ίσως να συζητηθεί σήμερα είναι μια μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών.
Στην αμερικανική αντιπροσωπεία που θα πάρει μέρος στις συνομιλίες συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και απεσταλμένοι του Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ και ο Κιθ Κέλογκ.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι συναντήθηκε με τον Ρούμπιο για να του παρουσιάσει το όραμα του Ζελένσκι για ειρήνη και «για να συντονίσουμε τις θέσεις μας αυτή την κρίσιμη εβδομάδα».
Με βάση το προσύμφωνο Μαρτίου 2022 στις συνομιλίες η ρωσική αντιπροσωπεία
Κατά τους Ρώσους αξιωματούχους βάση της συζήτησης είναι το προσύμφωνο, που είχε μονογραφηθεί μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας, αλλά έμεινε μετέωρο όταν διακόπηκαν οι συνομιλίες τον Μάρτιο του 2022, λαμβανομένων υπ’ όψη των αλλαγών της τελευταίας τριετίας, δηλαδή με σαφώς χειρότερους σήμερα όρους για την ουκρανική πλευρά, η οποία καλείται από τη Μόσχα να αποδεχθεί de jure την απώλεια τουλάχιστον πέντε ουκρανικών επαρχιών.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πολεμικό ανταποκριτή Αλεξάντρ Κοτς στη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετέχει και ένας «σκληρός διαπραγματευτής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», ο Αλεξάντρ Ζόριν, ο οποίος είχε χειριστεί διαμάχες μεταξύ αντιπαρατιθέμενων φυλών στη Συρία, αλλά και είχε εξαναγκάσει σε παράδοση την περικυκλωμένη μονάδα Ουκρανών, που αποτελούσαν περί τους 2.000 άνδρες, οι οποίοι είχαν υποχωρήσει στο εργοστάσιο της Μαριούπολης «Αζόφσταλ». Ο Ζόριν είναι σήμερα υποδιοικητής της Διεύθυνσης Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας και θα συνοδεύεται από εμπειρογνώμονες με αρμοδιότητα ανθρωπιστικά και αμυντικά θέματα.
Κατά τον Ρώσο αναλυτή Ίγκορ Ζντάνοφ, η απόφαση Πούτιν δηλώνει την ικανοποίησή του από την δραστηριότητα του Μεντίνσκι και την εντολή να ολοκληρώσει το έργο, που είχε ξεκινήσει με κεντρικά θέματα προς συζήτηση το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και τη μείωση του στρατιωτικού της δυναμικού, καθώς «προσπαθώντας να εξοπλιστεί ακόμη περισσότερο η Ουκρανία ουσιαστικά δέχθηκε χτύπημα στα δόντια και εξαναγκάστηκε και πάλι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Με μικρή πτώση 1.93 % αντέδρασε το χρηματιστήριο της Μόσχας στην ανακοίνωση της σύνθεσης της ρωσικής αντιπροσωπείας, ένδειξη κατανόησης ότι η διαδικασία δεν θα είναι απλή ούτε γρήγορη, ενώ κατά τον επικεφαλής της υπό ρωσικό έλεγχο Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, είναι δυνατή η αναγνώριση της χερσονήσου ως ρωσικής από το Κίεβο «μόνο μετά από την πλήρη κατάρρευση όχι μόνο του σημερινού καθεστώτος του Κιέβου, αλλά και εν γένει όλου του δόγματος της Ουκρανίας ως αντι-Ρωσίας». Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΤΑΣΣ, «το καθεστώς Ζελένσκι οπωσδήποτε θα αξιοποιήσει τυχόν εκεχειρία 30 ημερών για να επανεξοπλιστεί και να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις του».
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία πρέπει να κάνει τα επόμενα απαραίτητα βήματα
Εναπόκειται στη Ρωσία να κάνει "τα επόμενα βήματα" στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, εκτίμησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, αν και πρόσθεσε ότι παραμένει "συγκρατημένα αισιόδοξος" για μια ενδεχόμενη πρόοδο τις επόμενες δύο εβδομάδες.
"Η μπάλα βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ρωσίας", δήλωσε ο Ρούτε κατά την άφιξη του στην Αττάλεια της Τουρκίας για μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι τώρα "εναπόκειται στους Ρώσους να φροντίσουν να κάνουν τα επόμενα απαραίτητα βήματα".
"Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος και πιστεύω ότι, αν οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να παίξουν το παιχνίδι, και όχι μόνο οι Ουκρανοί, (...) θα μπορούσαν να σημειωθούν πρόοδοι τις επόμενες δύο εβδομάδες", σημείωσε.
ΥΠΕΞ Λετονίας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα επιθυμεί την ειρήνη
Η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Μπάιμπα Μπράζε δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία επιθυμεί την ειρήνη στην Ουκρανία και χαρακτήρισε σημαντικό να αποδυναμωθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της Μόσχας.
"Η αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας είναι ο πιο άμεσος και ο οικονομικότερος τρόπος ... για να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία", είπε η Μπράζε στους δημοσιογράφους ενόψει ανεπίσημης συνάντησης υπουργών Εξωτερικών στην Τουρκία.
Από την πλευρά του ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάκνα σχολίασε ότι το γεγονός πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στέλνει στην Τουρκία μια αντιπροσωπεία χαμηλόβαθμων αξιωματούχων για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία συνιστά "προσβολή".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίσημη θέση της χώρας του είναι ότι ο στόχος για τις μελλοντικές αμυντικές δαπάνες για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι το 5% του ΑΕΠ τους.
Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ ανυπομονούν να δουν πρόοδο στις συνομιλίες
Οι ΗΠΑ "ανυπομονούν" να δουν να σημειώνονται "πρόοδοι" στις συνομιλίες για την Ουκρανία "τις επόμενες δύο ημέρες", δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
"Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτόν τον δρόμο. Προφανώς, όπως όλοι, ανυπομονούμε, θέλουμε να γίνει, αλλά είναι δύσκολο (...) ελπίζουμε ότι θα σημειωθούν σύντομα πρόοδοι", επεσήμανε ο Ρούμπιο από την Αττάλεια της Τουρκίας πριν την έναρξη συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.
Εξάλλου ο Ρούμπιο πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ανοικτός σε οποιονδήποτε μηχανισμό που θα έχει ως αποτέλεσμα μια δίκαιη ειρήνη στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση.
Συνάντηση Πούτιν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ συνάντηση με ορισμένους από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ρωσίας για τις επερχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελοούσοφ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού, ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και Ρώσοι υψηλόβαθμοι διοικητές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ / ertnews.gr