Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση προς το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «ακόμα πιο ανησυχητική και θλιβερή».
«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς», δήλωσε ο νέος ποντίφικας, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομαδιαίας γενικής ακρόασης που τέλεσε στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Ο Λέων ΙΔ΄, κατά κόσμον Ρόμπερτ Πρέβοστ και πρώην καρδινάλιος, εξελέγη πάπας στις 8 Μαΐου, διαδεχόμενος τον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο. Από τις πρώτες ημέρες της παπικής του διακονίας, έχει επανειλημμένα αναφερθεί στη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Η νέα έκκλησή του διατυπώθηκε στο τέλος της ακρόασης, με λίγες αυθόρμητες φράσεις που πρόσθεσε στο προετοιμασμένο κείμενο. Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Πάπας Λέων είχε εκφράσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο ίδιος ο πάπας δεν αναφέρθηκε στη σύγκρουση αυτή κατά την ακρόαση.
Στο πρώτο του κυριακάτικο μήνυμα, στις 11 Μαΐου, ο Λέων ΙΔ΄ είχε ήδη ζητήσει «άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από την ένοπλη ομάδα Χαμάς».
Τη Δευτέρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, έπειτα από αποκλεισμό έντεκα εβδομάδων. Ωστόσο, μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η διανομή της βοήθειας δεν είχε ακόμη ξεκινήσει.
Το Τελ Αβίβ δηλώνει ότι σχεδιάζει να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς, επιδιώκοντας τον πλήρη έλεγχο της Γάζας, η οποία έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από τους αεροπορικούς και χερσαίους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, που ξεκίνησαν μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινές κοινότητες τον Οκτώβριο του 2023.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός αποσκοπεί, εν μέρει, στο να αποτρέψει την κατάχρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας από Παλαιστίνιους μαχητές. Η Χαμάς, από την πλευρά της, αρνείται ότι καταλαμβάνει ή εμποδίζει τη βοήθεια.
Η σκληρή κριτική του Φραγκίσκου και η ψυχρότητα στις σχέσεις με το Ισραήλ
Ο προκάτοχος του Λέοντα, Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος απεβίωσε στις 21 Απριλίου, είχε κλιμακώσει την κριτική του απέναντι στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής του.
Τον Ιανουάριο, είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «πολύ σοβαρή και επαίσχυντη» και είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού.
Η όξυνση αυτή των σχέσεων αντικατοπτρίστηκε και στην επίσημη στάση του Ισραήλ, το οποίο, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, δεν απέστειλε υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην κηδεία του Φραγκίσκου. Στην τελετή παρευρέθηκε μόνο ο Ισραηλινός πρέσβης στο Βατικανό.
Ωστόσο, η παρουσία του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην εναρκτήρια Λειτουργία του νέου πάπα την Κυριακή στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου ερμηνεύεται από ορισμένους παρατηρητές ως ένδειξη διάθεσης για επαναπροσέγγιση.
Στην ίδια τελετή παρέστη και αντιπροσωπεία 13 Εβραίων αξιωματούχων, ανάμεσά τους ο αρχιραβίνος της Ρώμης και ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Εβραϊκών Κοινοτήτων.
Ο νέος πάπας, ο πρώτος αμερικανός ποντίφικας και γεννημένος στο Σικάγο, μίλησε κατά κύριο λόγο στα ιταλικά, ενώ απηύθυνε μηνύματα και στα αγγλικά και στα ισπανικά προς τους παριστάμενους προσκυνητές.
Η παπική ακρόαση της Τετάρτης ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά από διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Η τελευταία δημόσια ακρόαση του Φραγκίσκου είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν την εισαγωγή του σε νοσοκομείο για νοσηλεία διάρκειας πέντε εβδομάδων.
Με πληροφορίες από Reuters / Πηγή: lifo.gr