Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image
Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε πάνω από 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που αποκαλύπτει ότι οι πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας στη Γαλλική Πολυνησία μεταξύ 1966 και 1996 υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων.

Έγγραφα που έλαβε το ερευνητικό μέσο Disclose δείχνουν ότι η γαλλική CEA ξεκίνησε μια συντονισμένη εκστρατεία για να αμφισβητήσει τα ευρήματα του βιβλίου «Toxique» του 2021, το οποίο χρησιμοποίησε αποχαρακτηρισμένα δεδομένα και συνεντεύξεις για να υποστηρίξει ότι υπήρξε εκτεταμένη ραδιενεργή μόλυνση από μόλις έξι από τις 193 δοκιμές. 

Η αντίδραση της CEA περιλάμβανε τη δημοσίευση 5.000 αντιτύπων ενός ενημερωτικού φυλλαδίου με τίτλο «Πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία: γιατί, πώς και με ποιες συνέπειες;», το οποίο διανεμήθηκε σε όλη την περιοχή. Η CEA δήλωσε ότι στόχος του φυλλαδίου ήταν να παρέχει στους Πολυνησίους τα στοιχεία για να κατανοήσουν τις δοκιμές και τις συνέπειές τους, εφαρμόζοντας την απαραίτητη επιστημονική αυστηρότητα για να εξηγήσουν τις συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον με "αντικειμενικό και διαφανή τρόπο".

Ωστόσο, η έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής έχει δείξει ότι η CEA/DAM έχει αποχαρακτηρίσει μόνο 380 έγγραφα τα τέσσερα χρόνια από τότε που ο Μακρόν ζήτησε «μεγαλύτερη διαφάνεια»γύρω από τις δοκιμές και τις συνέπειές τους, σε σύγκριση με 173.000 έγγραφα που αποχαρακτήρισε ο στρατός.

Ο Ζερόμ Ντεμόν, διευθυντής της CEA/DAM, δήλωσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή νωρίτερα φέτος ότι είναι «πολύ πιθανό, αν έπρεπε να διαχειριστούμε [πυρηνικές δοκιμές] σήμερα, το σύστημα που θα είχε εφαρμοστεί να ανταποκρινόταν σε μια διαφορετική λογική». 

Η κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία έχει εξετάσει περισσότερους από 40 πολιτικούς, στρατιωτικούδς, επιστήμονες και θύματα, αναμένεται να ολοκληρώσει την έκθεσή της μέχρι το τέλος Μαΐου 2025.

 

Πηγή: lifo.gr / ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το γνωστό «μανιτάρι» μετά την έκρηξη γαλλικής ατομικής βόμβας πάνω από την ατόλη Mururoa, γνωστή και ως Aopuni το 1971. Από το 1966 έως το 1996 ήταν το γαλλικό πεδίο δοκιμών για 193 βόμβες που πυροδοτούνταν πρώτα ατμοσφαιρικά και στη συνέχεια υπόγεια στη Γαλλική Πολυνησία στον Ειρηνικό/ φωτ.: Getty Images

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play