Τι σημαίνει η διακοπή παροχής όπλων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ - Η σημασία του συστήματος Patriot

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Η απόφαση της Ουάσινγκτον προκάλεσε έντονες συζητήσεις σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Κιέβου.

Η κυβέρνηση Τραμπ διακόπτει προσωρινά ορισμένες αποστολές όπλων προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων αεράμυνας, μετά από αναθεώρηση των στρατιωτικών δαπανών και της αμερικανικής υποστήριξης προς ξένες χώρες.

 

 

Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ υπέγραψε την αναθεώρηση, η οποία, όπως σημείωσε ο αξιωματούχος που μίλησε στο CNNi, βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και μήνες. Δεν ήταν σαφές εάν θα επηρεαστεί η στρατιωτική υποστήριξη που παρέχεται σε άλλες χώρες.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, οι αποστολές βρίσκονταν στην Πολωνία όταν πάγωσαν, και περιλαμβάνουν συστήματα αεράμυνας Patriot, πυραύλους αέρος-αέρος, πυραύλους αέρος-εδάφους Hellfire, πυραύλους επιφανείας-επιφανείας καθώς και βλήματα πυροβολικού και πυραύλους επιφανείας-αέρος Stinger.

Έντονη κριτική

Η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη «για να τεθούν τα συμφέροντα της Αμερικής πάνω απ' όλα».

Οι Δημοκρατικοί αποδοκίμασαν την απόφαση να παγώσουν οι αποστολές όπλων.

«Το Πεντάγωνο αποδυναμώνει σημαντικά την άμυνα της Ουκρανίας κατά των αεροπορικών επιθέσεων, την ώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις μέρα με τη μέρα, με πολυάριθμους νεκρούς και τραυματίες αμάχους», δήλωσε η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν, η κορυφαία Δημοκρατική στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Η απόφαση της Ουάσινγκτον προκάλεσε έντονες συζητήσεις σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Κιέβου. «Οι Ουκρανοί υπερασπίζονται τους ίδιους, την υπόλοιπη Ευρώπη και τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ από μια επιθετική Ρωσία», δήλωσε ο Γουίλιαμ Τέιλορ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «Το να τους αρνηθούμε τα Patriot θα κοστίσει ζωές πολιτών και στρατιωτών».

Η απόφαση να σταματήσουν ορισμένες μεταφορές όπλων στην Ουκρανία έρχεται μετά την έκκληση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τους δυτικούς συμμάχους να ενισχύσουν την αεροπορική τους άμυνα μετά την εντατικοποίηση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία, σχεδόν κάθε βράδυ, εξαπέλυε αεροπορικές επιθέσεις στην Ουκρανία, με τη χρήση εκατοντάδων drones και πυραύλων. Την Κυριακή (29/06), ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας πιλότος σκοτώθηκε μετά τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-16 κατά τη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επίθεσης.

Μετά την επίθεση, ο Ζελένσκι δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να αγοράσει «αμερικανικά συστήματα» για να ενισχύσει την αεράμυνά της.

Προτεραιότητα στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ

Όπως σημειώνει η WSJ, πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η κυβέρνηση Τραμπ ανακατευθύνει όλα τα όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία, στις αμερικανικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, ανέφερε τον περασμένο μήνα, ότι το Πεντάγωνο είχε ειδοποιήσει στα «κρυφά» το Κογκρέσο ότι ειδικοί πυροκροτητές που χρησιμοποιούνται σε συστήματα πυραύλων και τα οποία χρησιμοποιεί η Ουκρανία για την κατάρριψη ρωσικών drones, διατέθηκαν σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Το Κογκρέσο έχει διαθέσει κονδύλια για το σύστημα αυτό, ώστε να μπορούν να διατεθούν και στην Ουκρανία. Ωστόσο, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι έχει την εξουσία να τα παρακρατήσει για δική του χρήση βάσει διάταξης του νομοσχεδίου για τις στρατιωτικές δαπάνες έκτακτης ανάγκης που ψηφίστηκε πέρυσι.

Ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου υπό τον Τραμπ, Νταν Κάλντγουελ, εξήρε την απόφαση να διακοπεί η στήριξη στην Ουκρανία. «Ο πρόεδρος Τραμπ και ο υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ παίρνουν τη σωστή απόφαση να δώσουν προτεραιότητα στη δική μας ετοιμότητα και την προστασία των δυνάμεών μας έναντι του εφοδιασμού της Ουκρανίας σε έναν πόλεμο όπου δεν διακυβεύονται ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα», υποστήριξε ο Caldwell.

Τα συστήματα αεράμυνας Patriot

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μελλοντικές παραδόσεις πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας μιας πιθανή αλλαγή στον τρόπο σκέψης του σχετικά με τις ροές αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Οι Patriot θεωρούνται ευρέως από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας, ιδιαίτερα στην προστασία από προηγμένους υπερηχητικούς και βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Ουκρανία είναι γνωστό ότι διαθέτει περίπου μισή ντουζίνα από τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας Patriot, τα οποία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αεράμυνα της χώρας, προστατεύοντας εκατομμύρια πολίτες από ρωσικούς πυραύλους.

Στο μεταξύ, όμως, το Κίεβο κινδυνεύει να ξεμείνει από πυραύλους για αυτά τα συστήματα.

Άλλαξαν οι ισορροπίες

Οι ΗΠΑ παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανίας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος το 2022, προμηθεύοντας την Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας, drones, εκτοξευτές πυραύλων, ραντάρ, άρματα μάχης και αντιαρματικά όπλα, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων.

Αλλά αυτό άλλαξε σημαντικά από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μέλλον της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Κίεβο.

Τον Απρίλιο, η Ευρώπη ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε συνολική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία για πρώτη φορά, με τη συνεισφορά της να ισούται με 72 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, μιας γερμανικής δεξαμενής σκέψης που παρακολουθεί στενά την βοήθεια προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η αλλαγή αυτή ήρθε αφότου ο Τραμπ διέκοψε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύστερα από μια έντονη διαμάχη με τον Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο τον Μάρτιο. Ο Τραμπ επανέλαβε τις ροές βοήθειας προς την Ουκρανία περίπου μια εβδομάδα αργότερα.

Η στάση Τραμπ απέναντι στη Ρωσία

Στο μεταξύ, η αναστολή των νέων αποστολών, έρχεται καθώς η Μόσχα συνεχίζει τις σκληρές αεροπορικές επιθέσεις της κατά της Ουκρανίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφέρει ότι η Ρωσία θα έπρεπε να επανενταχθεί στη G7 και πίεσε ενάντια σε ένα μέτρο του Κογκρέσου που θα επέβαλε κυρώσεις και δασμούς στη Μόσχα και τους υποστηρικτές της επειδή δεν τερματίζουν τον πόλεμο.

Ο Τραμπ, ωστόσο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του ΝΑΤΟ ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο «πιο δύσκολος» εταίρος για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ προηγουμένως έχει κατηγορήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον πόλεμο.

Η κυβέρνηση Τραμπ κληρονόμησε την αποστολή όπλων στην Ουκρανία ύψους 3,85 δισ. δολαρίων από τα αποθέματα του Πενταγώνου, ωστόσο δεν το έχει κάνει. Παράλληλα, δεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο περαιτέρω χρηματοδότηση για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα βοήθειας, στο πλαίσιο του οποίου χορηγούνται χρήματα ώστε το Κίεβο να μπορεί να αγοράσει όπλα από αμερικανικούς αμυντικούς εργολάβους. 

Πηγή: cnn.gr

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play