Την ιστορία πίσω από μία συγκλονιστική φωτογραφία ενός μωρού που λιμοκτονεί στη Γάζα παρουσιάζει το BBC. Ο φωτογράφος που αποτύπωσε σε ένα καρέ τι υφίστανται βρέφη και μικρά παιδιά στη Γάζα αφηγήθηκε την ιστορία του πώς απαθανάτισε μια σειρά από φωτογραφίες φρίκης με απισχνασμένα σε πολύ επικίνδυνο βαθμό, παιδιά. Ο Αχμέντ αλ-Αρίνι δήλωσε στο BBC Newshour ότι ήθελε να "δείξει στον υπόλοιπο κόσμο την ακραία πείνα" που βιώνουν τα μωρά και τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας.
Το μωρό ονομάζεται Μοχάμεντ Ζαχαρία. Φωτογραφήθηκε στη βόρεια Γάζα, στην αγκαλιά της μητέρας του, σύμφωνα με τη μαρτυρία της οποίας δεν έχει φάει τίποτα εδώ και πολλές μέρες, ούτε στερεά τροφή ούτε γάλα. Μητέρα και παιδί φωτογραφήθηκαν μέσα στη σκηνή στην οποία διαβιούν, καθώς το σπίτι τους έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς.
Ο φωτογράφος Αχμέντ αλ-Αρίνι υπογράμμισε ότι εκτός από τα εμφανή σημάδια υποσιτισμού, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το μωρό αντί για πάνα φοράει μια μαύρη πλαστική σακούλα σκουπιδιών, κάτι που όπως είπε, αποδεικνύει ότι στη Γάζα δεν φτάνουν προμήθειες αναγκαίων αγαθών για την επιβίωση των πολιτών.
Δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως λιμός - Γίνεται λόγος για ανθρωπογενή μαζική πείνα
Οι ειδικοί στην επισιτιστική ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν ακόμη χαρακτηρίσει την κατάσταση στη Γάζα ως λιμό, αλλά οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν ξεκινήσει να προειδοποιούν για ανθρωπογενή, μαζική λιμοκτονία που πλήττει την περιοχή.
Κρούωντας το καμπανάκι κινδύνου, κατηγορούν το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει όλες τις προμήθειες που εισέρχονται στο παλαιστινιακό έδαφος. Και σημειώνουν ότι ο έχει, εδώ και καιρό, προειδοποιήσει ότι το επίπεδο της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα είναι "μικρό" και η κρίση πείνας στην περιοχή "δεν ήταν ποτέ τόσο τρομερή" αν υπήρχε καλύτερη ροή. Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, αρνείται την ευθύνη και κατηγορεί τη Χαμάς για τυχόν κρούσματα υποσιτισμού.
Η Σαμάχ Μάταρ, από τη Γάζα κρατά στην αγκαλιά της τον υποσιτισμένο γιο της, Γιουσέφ ο οποίος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση. Στεγάζονται σε σχολείο καθώς το σπίτι τους έχει καταστραφεί.
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που αποτυπώνεται είναι ότι ένα στα πέντε παιδιά στην πόλη της Γάζας υποσιτίζεται και τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, όπως αναφέρει η υπηρεσία προσφύγων της Παλαιστίνης (UNRWA) του ΟΗΕ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, ο γενικός επίτροπος της UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες), Φιλίπ Λαζαρινί, επικαλούμενος τους ανθρώπους της υπηρεσίας του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Γάζα, δήλωσε: "Οι άνθρωποι στη Γάζα δεν είναι ούτε νεκροί ούτε ζωντανοί, είναι κινούμενα πτώματα". Ο Λαζαρινί είπε επίσης, ότι "περισσότεροι από 100 άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παιδιά, φέρεται να έχουν πεθάνει από πείνα. Τα περισσότερα παιδιά που βλέπουν οι ομάδες μας είναι αδύναμα, εξασθενημένα και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου εάν δεν λάβουν την επειγόντως απαραίτητη θεραπεία", είπε, ζητώντας από το Ισραήλ να "επιτρέψει στους ανθρωπιστικούς εταίρους να παρέχουν απεριόριστη και αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα".
Οι εργαζόμενοι της UNRWA "λιποθυμούν όλο και περισσότερο από την πείνα ενώ εργάζονται", σύμφωνα με τον Λαζαρινί, ο οποίος πρόσθεσε: "Όταν οι φροντιστές δεν μπορούν να βρουν αρκετά για να φάνε, ολόκληρο το ανθρωπιστικό σύστημα καταρρέει".
Την Τετάρτη, 24/07, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Γάζας "πεθαίνει από την πείνα".
"Δεν ξέρω πώς θα το ονομάζατε αλλιώς από μαζική πείνα, και μάλιστα είναι ανθρωπογενής", δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Περισσότεροι από 100 διεθνείς οργανισμοί παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης, προειδοποιήσει για μαζική λιμοκτονία, πιέζοντας τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση.