Η αναθεώρηση των Εθνικών Λογαριασμών για τα έτη 1995-2022 από τη Στατιστική Υπηρεσία και η μείζονα και αναθεωρημένη εκτίμηση για το έτος 2023 αποκάλυψε μια ισχυρή αύξηση των μισθών στην Κύπρο, αποτυπώνοντας και την επίδραση της εγκατάστασης στη χώρα ξένων εταιρειών και υψηλά αμειβομένων εργαζομένων από το εξωτερικό.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΕΚ-ΠΕΟ, Παύλο Καλοσυνάτος στην παρουσίαση της Έκθεσης για την Οικονομία και την Απασχόληση 2024 του Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου ανέφερε ότι το τελικό αποτέλεσμα της αναθεώρησης ως προς τις απολαβές των μισθωτών είναι ότι ο πραγματικός μισθός παρουσιάζεται το 2024 κατά 11% ψηλότερος έναντι της περιόδου 2006-2011, με την αύξηση να φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Από το Αρχείο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΚΑ) προκύπτει μια εντυπωσιακή αύξηση των αριθμού των μη Κύπριων μισθωτών (κατά 79,1%) και των μέσων απολαβών τους (κατά 47,8%) από το 2017 στο 2023.
«Μελετώντας τα στοιχεία του αρχείου των ΥΚΑ ανά υπηκοότητα και οικονομική δραστηριότητα διαπιστώσαμε δυσανάλογα μεγάλη αύξηση, τόσο της μισθωτής απασχόλησης, όσο και των απολαβών των μη Κύπριων σε μερικές οικονομικές δραστηριότητες. Οι πιο εντυπωσιακές αυξήσεις εμφανίζονται στις δραστηριότητες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στις Χρηματοπιστωτικές και Ασφαλιστικές δραστηριότητες, όπου οι μέσες μηνιαίες απολαβές των μη Κύπριων ανέρχονταν το 2023 σε €4.733 και €6.255 αντιστοίχως», τόνισε ο κ. Καλοσυνάτος και προσέθεσε:
«Τα στοιχεία του αρχείου των ΥΚΑ αποκαλύπτουν ότι η δυσανάλογα μεγάλη αύξηση του αριθμού των μη Κύπριων μισθωτών σε οικονομικές δραστηριότητες με εξαιρετικά υψηλές μέσες μηνιαίες απολαβές οδηγεί τα τελευταία χρόνια τις μέσες μηνιαίες απολαβές του συνόλου των μισθωτών σε υψηλότερο επίπεδο, δημιουργώντας την στρεβλή εντύπωση μιας γενικότερης ευημερίας των μισθωτών. Βεβαίως, αυτές οι εξελίξεις απαιτούν περεταίρω αναλυτική διερεύνηση και γι’ αυτό δεν τις έχουμε ενσωματώσει στο κύριο μέρος της Έκθεσης. Τις παρουσιάζουμε και κάνουμε μία πρώτη ανάλυση τους στα παραρτήματα της Έκθεσης. Την επόμενη περίοδο θα πρέπει να τις αναλύσουμε περισσότερο, όχι μόνο σε ποιο βαθμό οι μισθοί των υψηλόμισθων μη Κύπριων επηρεάζουν τον μέσο μισθό του συνόλου των μισθωτών, αλλά και σε πιο βαθμό τέτοιες τομές στη δομή της απασχόλησης και των απολαβών μπορεί να έχουν ευρύτερη σημασία για την οικονομία στην χώρα μας».