Προβληματίζει το νομοσχέδιο για brain gain

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διαβούλευση πριν τον Σεπτέμβρη

Την ανάγκη για επανεξέταση του νομοθετικού πλαισίου για παραχώρηση φορολογικών κινήτρων και άλλων διευκολύνσεων, με στόχο τη μετακίνηση ειδικευμένων εργαζομένων στη Κυπριακή Δημοκρατία και τον επαναπατρισμό Κυπρίων πολιτών, έθεσαν αρκετοί προσκεκλημένοι στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αλλά και μέλη της Επιτροπής.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε δημόσια διαβούλευση το συντομότερο δυνατό, καθώς, όπως επεσήμανε και εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, κάποια από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν κλήθηκαν ποτέ σε δημόσια διαβούλευσή με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα αυτό.

Κατά τη συνεδρίαση έγιναν επισημάνσεις από μέλη της Επιτροπής για την ανάγκη να διευκρινιστεί τι συνιστά προσέλκυση «ταλέντου» και εάν αυτό αφορά μόνο ακαδημαϊκά προσόντα ή και εργασιακή εμπειρία.

Ιδιαίτερες ανησυχίες εκφράστηκαν και από πλευράς του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για το ενδεχόμενο άνισης μεταχείρισης φορολογούμενων, με την εφαρμογή των εν λόγω φορολογικών κινήτρων, αν και η Νομική Υπηρεσία εξέφρασε την άποψη ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς οι φοροαπαλλαγές υπολογίζονται σε συνάρτηση με τον χρόνο παραμονής στο εξωτερικό.

Πάντως, ο Δικηγορικός Σύλλογος εξέφρασε έκπληξη για την τοποθέτηση της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ σημείωσε ότι με τέτοια μέτρα ενισχύεται το “brain drain”, εξηγώντας ότι είναι σαν να ενθαρρύνουν το εξειδικευμένο προσωπικό που βρίσκεται στην Κύπρο να πάει στο εξωτερικό για κάποια χρόνια, ώστε να δικαιούται ακολούθως να διεκδικήσει φοροαπαλλαγή.

Επεσήμανε, ακόμα, προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω της έλλειψης ορισμού για το τι συνιστά «ταλέντο». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση και επεσήμανε ότι «την κατάσταση θα ξεκαθαρίσουν τα κυπριακά δικαστήρια». 

Τη συμφωνία τους με τις θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου εξέφρασαν, επίσης, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, επισημαίνοντας την ανάγκη για διαμόρφωση ενός ολιστικού πλαισίου με σκοπό των επαναπατρισμό ταλέντου (“brain gain”).

Η Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει περιθώριο για διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους, καθώς φαίνεται, όπως είπ,ε ότι το νομοσχέδιο που θέλει να προσελκύσει επιτυχημένους επιστήμονες ή και επιχειρηματίες πίσω στην Κύπρο, προκαλεί σκεπτικισμό και επιφυλάξεις ότι τα κίνητρα για μία ομάδα θα είναι αντικίνητρα για μία άλλη. Ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διαβούλευση πριν τον Σεπτέμβρη και ανέφερε ότι νέα συνεδρίαση θα οριστεί μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση, με το Υπουργείο να αναφέρει ότι είναι ανοιχτό σε επανεξέταση του νόμου.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, σημείωσε ότι είναι πολιτικό το ζήτημα της προσέλκυσης του εξειδικευμένου προσωπικού και πρόσθεσε ότι είναι αρνητικό το ότι δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση. Κάλεσε και η ίδια για επανεξέταση του νομοσχεδίου με στόχο πιο ολιστική προσέγγιση και πιο αυστηρά κριτήρια, ώστε να μη δημιουργούνται δύο ταχύτητες εργαζομένων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, σημείωσε ότι δεν τεκμηριώνεται η πρόταση που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί δεν έχουν δει τα στοιχεία που ζήτησαν από το 2022, όπως είπε, για τα αποτελέσματα του προηγούμενου σχεδίου για επαναπατρισμό Κυπρίων.

Ο Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυωνίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση σημείωσε ότι η παράταξη τοποθετήθηκε κατ’ αρχήν θετικά, σημείωσε όμως ότι μετά τη σημερινή συνεδρία, έχει διαφανεί ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συζήτηση και ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους.

«Θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τα αποτελέσματα  και τις επιπτώσεις και να γίνει μια αξιολόγηση του υφιστάμενου πλαισίου», είπε, προσθέτοντας ότι θα ζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες του ευρύτερου Στρατηγικού Σχεδιασμού για το θέμα αυτό, πέραν του φορολογικού.

«Στόχος πρέπει να είναι ένα ολιστικό πλαίσιο, όχι μόνο φορολογικό, το οποίο να είναι δίκαιο. Επίσης θέλουμε να δούμε πώς εντάσσεται στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης που επιχειρείται και να εξετάσουμε αν υπάρχει ανάγκη για παραχώρηση και άλλων κινήτρων πέραν των φορολογικών», δήλωσε.

«Θα πρέπει να εξεταστεί ποιες συνθήκες θα δημιουργηθούν και για αυτούς που ήδη επαναπατρίστηκαν αλλά και πως κρατούμε τους νέους μας επιστήμονες για να παραμείνουν στην Κύπρο», πρόσθεσε.

«Επαναλαμβάνω, η πολιτική της παροχής φορολογικών κινήτρων πρέπει να συνεχιστεί, τη στηρίζουμε, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα δημιουργηθούν παρενέργειες για άλλες ομάδες, για αυτό θα δώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο να γίνει ο διάλογος ούτως ώστε να φτάσουμε σε ένα σωστό αποτέλεσμα και να έχουμε ένα βελτιωμένο σχέδιο για όλους», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play