Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και δέκα λεπτά και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία των Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, στην περιοχή του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας. Μετά την ολοκλήρωσή της, όπως πληροφορείται το politis.com.cy, δεν αναμένεται να εκδοθεί ανακοινωθέν από τα Ηνωμένα Έθνη.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος ανέφερε πως η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τρεις βασικούς άξονες, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την ουσία και τη μεθοδολογία. Σε ορισμένα θέματα υπάρχει πρόοδος και συναντίληψη, μεταξύ άλλων ως προς τη σημασία των συγκλίσεων, ενώ σε άλλα εξακολουθούν να καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις.
Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η καταγραφή των συγκλίσεων βρίσκεται πλέον σε πολύ προχωρημένο στάδιο, προσθέτοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης στη Νέα Υόρκη, είτε σε επίπεδο ηγετών είτε διαπραγματευτών, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν.
Τόνισε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.
Αναφερόμενος τέλος σε πρόσφατη ανάρτηση του Τουφάν Έρχιουρμαν, είπε ότι δεν επηρεάζεται από δηλώσεις ή αναρτήσεις, υπογραμμίζοντας πως έχει ξεκάθαρο στόχο για το πού πρέπει να οδηγηθεί η διαδικασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
- Απάντησε στον Έρχιουρμαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η σημερινή κατάσταση ζημιώνει όλους τους Κυπρίους - Επιμένει ότι μπορούν να γράψουν ιστορία
- Απαντά στον Χριστοδουλίδη ο Έρχιουρμαν: Με πληγωμένη εμπιστοσύνη δεν γράφεται εύκολα κοινή ιστορία
- Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη «Γενί Ντουζέν»: Πιστεύω ότι και ο Έρχιουρμαν θέλει πράγματι λύση - Του πρότεινα την μέθοδο της «διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης»
Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρίσκονται η προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, η μεθοδολογία που θα μπορούσε να ακολουθηθεί, καθώς και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ζήτησε κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος προσερχόμενος το πρωί εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς τις δυνατότητες που υπάρχουν για πρόοδο.
Επιμένει ότι μπορούν να γράψουν ιστορία
Απαντώντας σε δηλώσεις του Τουφάν Έρχιουρμαν, ο οποίος είχε αναφερθεί στις δυσκολίες που δημιουργεί η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, οι δύο πλευρές μπορούν να πετύχουν σημαντικά βήματα. «Αν υπάρχει πολιτική βούληση, ναι, μπορούμε να γράψουμε Ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε επίσης ότι η διατήρηση της σημερινής κατάστασης δεν εξυπηρετεί ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε τους Τουρκοκύπριους. Όπως είπε, «αν παραμείνει η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, αυτοί που είναι χαμένοι είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, είναι ο κυπριακός λαός». Παράλληλα, εξέφρασε απογοήτευση για την προηγούμενη τοποθέτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, λέγοντας ότι ανέμενε ένα πιο θετικό μήνυμα. Ο Πρόεδρος επανέλαβε πάντως ότι παραμένει προσηλωμένος στην προσπάθεια για ανατροπή του σημερινού στάτους κβο και επανένωση της Κύπρου, επιμένοντας ότι η πρόοδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση των δύο πλευρών.






