Επίθεση με αφορμή την απόφαση του Netflix να εντάξει στην ταινιοθήκη του τη σειρά του Mega «Αμμόχωστος» εξαπέλυσαν τόσο ο αντιπρόεδρος του τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, όσο και ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Επίθεση στην οποία επιμένουν να αρνούνται την τουρκική εισβολή χαρακτηρίζοντάς την «ειρηνευτική επιχείρηση» αλλά και υποστηρίζοντας ότι η σειρά διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα.
Ειδικότερα, με ανάρτησή τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Ομέρ Τσελίκ έκανε λόγο για «προπαγάνδα» της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Το γεγονός ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο και κάνει προπαγάνδα της ελληνοκυπριακής πλευράς θα μεταδίδεται σε κινηματογραφική πλατφόρμα από τις 20 Σεπτεμβρίου είναι πολύ ανησυχητικό. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η επέμβαση που έφερε την ειρήνη και καθιέρωσε τη δικαιοσύνη στοχοποιείται από την ελληνική προπαγάνδα. Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, η ειρήνη και η δικαιοσύνη, δεν μπορεί να στοχοποιούνται μέσα από αυτή τη σειρά», υποστήριξε. Στην ίδια γραμμή ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου αν. υπουργού Πολιτισμού Μπατουχάν Μουμτζού, που ισχυρίζεται ότι η σειρά «δυσφημεί άδικα τον Τούρκο στρατιώτη που έφερε την ειρήνη στο νησί». Ισχυρίζεται δε ότι είναι «απαράδεκτο για μια πλατφόρμα όπως το Netflix, η οποία απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, να παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα διαστρεβλώνοντάς τα».
«Σκάνδαλο»
Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι και ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος κατήγγειλε το Netflix ότι αγνοεί τις ευαισθησίες της Τουρκίας. Η σειρά «Αμμόχωστος», που διαστρεβλώνει την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου του 1974 μέσω ελληνικών διατριβών, θα μεταδίδεται στο Netflix από τις 20 Σεπτεμβρίου. Στη σειρά οι Έλληνες παρουσιάζονται ως αθώοι και οι Τούρκοι ως σφαγείς. «Γιατί μεταδίδεται αυτή η σειρά; Γιατί το Netflix στοχεύει την Τουρκία; Γιατί στοχοποιούνται οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας;», διερωτήθηκε. Με τον Τατάρ να κάνει λόγο για «μαύρη προπαγάνδα που δυσφημεί την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο». «Οι αντιδράσεις είναι τεράστιες. Βλέπω ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις τόσο από την ΤΔΒΚ όσο και από τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτό με ικανοποίησε. Δεν τους ταιριάζει καθόλου να είναι το Netflix εργαλείο σε ένα τέτοιο πολιτικό γεγονός με μονόπλευρη οπτική», υποστήριξε ο Τατάρ.
Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, το 1974, ήταν ουσιαστικά μια στρατιωτική επέμβαση που έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη γενοκτονία», για να προσθέσει πως «όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η αιματοχυσία στην Κύπρο σταμάτησε με την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974. Μετά από 50 χρόνια, η ειρήνη συνεχίζεται σε αυτή τη δύσκολη περιοχή».
Ο Τ/Κ ηγέτης αναφέρθηκε και σε σφαγές Τουρκοκυπρίων πριν το 1974 και επιχείρησε για μία ακόμα φορά παραλληλισμό με τα γεγονότα στη Γάζα. Υποστηρίζοντας για το Κυπριακό ότι «όλος ο κόσμος γνωρίζει πως στρατιώτες του ΟΗΕ δεν ενεπλάκησαν στο θέμα και ότι Τουρκοκύπριοι σφαγιάστηκαν».