Να καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις, καλεί την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, υπογραμμίζοντας ότι το υδατικό είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση,
Στην επιστολή της, η κα Παναγιώτου τονίζει πως ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσει την πλήρη κάλυψη των αναγκών ύδρευσης, σημειώνοντας πως με συγκεκριμένο σχεδιασμό προχωρούν στη μόνιμη επίλυσή των προβλημάτων, ενώ σημειώνει ότι στην περίπτωση που απαιτηθούν περικοπές, στόχος της κυβέρνησης είναι αυτές να περιοριστούν στον ελάχιστο δυνατό βαθμό.
Η κα Παναγιώτου επισημαίνει ότι προτεραιότητά της Κυβέρνησης, «αποτελεί να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της κάλυψης των αναγκών ύδρευσης σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και να δώσουμε μόνιμη λύση στο πρόβλημα με απεξάρτηση της κάλυψης των υδρευτικών μας αναγκών από τις καιρικές συνθήκες».
Μεταξύ των βασικών μέτρων που έχουν ληφθεί, σύμφωνα με την απαντιτική επιστολή της Υπουργού στην πρόεδρο του ΔΗΣΥ, είναι η λειτουργία όλων των Μονάδων Αφαλάτωσης από το 2023, τη βελτίωση της υδροδότησης σε κοινότητες της Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου, καθώς και την εγκατάσταση ταχυδιυλιστηρίων στο Φρέναρος και στο φράγμα Ταμασού. Παράλληλα, έχουν γίνει αναβαθμίσεις στα συστήματα υδατοπρομήθειας, με σημαντικότερη την εγκατάσταση του νέου αγωγού Ορμήδειας - Ξυλοφάγου.
Στην επιστολή της επισημαίνει, μάλιστα, ότι η επαγγελματική ομάδα που έχει τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις της ανομβρίας είναι οι γεωργοί, τονίζοντας πως «είναι για αυτό τον λόγο που έχουμε τερματίσει την περιστασιακή χρήση των αφαλατώσεων που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μένει αρκετό νερό στα φράγματα για τις ανάγκες τους».
Για αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών, αναφέρει ότι έχουν συμπεριλάβει στα επενδυτικά προγράμματα, ήδη από το καλοκαίρι του 2024, δυνατότητα επιδότησης έως 80%, σε μόνιμες υποδομές που δίνουν λύση στο πρόβλημα με αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπως έξυπνα συστήματα άρδευσης, αγροβολταϊκά που μειώνουν σε 30% τις ανάγκες σε νερό και προστατεύουν τις καλλιέργειες, αφαλατώσεις, φωτοβολταϊκά σε αρδευτικούς συνδέσμους για μείωση του κόστους άντλησης, διπλασιασμό του προϋπολογισμού για βελτιώσεις στα αρδευτικά τμήματα που είναι υπό την ευθύνη των Επάρχων κ.ά.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις ανάγκες πυρόσβεσης, αναφέρει πως προχώρησαν σε σημαντικές τομές τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και της καταστολής, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι ενέκριναν την κάλυψη του 100% των δαπανών για αγορά θρυμματιστών σε παραδασόβιες κοινότητες, με τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε οι κοινότητες να δύνανται να καθαρίζουν αγροτικά τεμάχια που διαθέτουν καύσιμη ύλη λόγω εγκατάλειψης, για σκοπούς πρόληψης γένεσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.
Σε σχέση με τα πτητικά μέσα και συγκεκριμένα στα ελικόπτερα, τα οποία φέρουν κάδο πλήρωσης από επιφανειακά ύδατα, σημειώνει ότι «η θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο αποτελεί κύρια πηγή ανεφοδιασμού τους, διασφαλίζοντας τη συνεχή επιχειρησιακή δράση τους», για να προσθέσει πως τα πιο πάνω μέτρα πρόληψης και συντονισμού, αποτελούν ένα μικρό δείγμα του συνόλου των ενεργειών και δράσεων που λαμβάνουν χώρα και αποτελούν πρώτιστο μέλημα, τόσο του Τμήματος Δασών όσο και άλλων Κυβερνητικών Τμημάτων και Υπηρεσιών.