Ο τρόπος που η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και ο μέσος Ελληνοκύπριος αντιμετωπίζουν την Τουρκία ορισμένες φορές ξεπερνά τα όρια της αφέλειας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιες δηλώσεις ηχούν και αστείες, κυρίως όταν χρησιμοποιούνται εκφράσεις του τύπου η Κύπρος εφαρμόζει «πολιτική καρότο και μαστίγιο» έναντι της Τουρκίας.
Ας μην παρεξηγηθούμε. Σαφέστατα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι υπερδύναμη αλλά έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπισθεί τα δίκαια και τα δικαιώματά της στα πλαίσια της λογικής και σίγουρα εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία είναι πλήρες μέλος.
Από την άλλη, η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη την οποία δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με λεονταρισμούς. Ας μην μιλήσουμε για στρατιωτικά μεγέθη. Είναι άσκοπο. Στο διπλωματικό επίπεδο επίσης τα πράγματα για την Τουρκία τους τελευταίους μήνες είναι πολύ ενδιαφέροντα και χρήζουν παρακολούθησης.
* Η Τουρκία και το Ισραήλ θεωρούνται οι δύο πιο σημαντικοί παίκτες αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, κυρίως μετά την ανατροπή Άσαντ στη Συρία. Τη στιγμή που μιλάμε, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για τον καθορισμό ζωνών επιρροής στη Συρία.
* Το κουρδικό επαναστατικό κόμμα ΠΚΚ, το οποίο αγωνιζόταν υπέρ ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη στρατιωτική του δράση και ότι ύστερα από διαβούλευση με την Τουρκία μπαίνει σε διαδικασία πολιτικής δράσης. Ας μην ξεχνούμε πόσο κάποιοι Κύπριοι αναλυτές τα τελευταία χρόνια επιχειρούσαν να μας πείσουν ότι λόγω Κουρδικού η Τουρκία οδηγείται σε διάλυση.
* Πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν στην Κωνσταντινούπολη διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Ουκρανικού. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος αυτό καταδεικνύει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία θεωρούν φιλική χώρα την Τουρκία. Για τον σκοπό αυτόν ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε προσωπικά με τον Ταγίπ Ερντογάν για να ζητήσει τη συγκατάθεσή του για να ξεκινήσουν συνομιλίες στη χώρα του. Στην Κωνσταντινούπολη δεν αποκλείεται να μεταβεί και ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο ίδιος δήλωσε.
Τούτων λεχθέντων ο καθένας μπορεί και πρέπει να αντιληφθεί ότι η Κύπρος δεν έχει πολλές επιλογές στη διάθεσή της για αντιμετώπιση της Τουρκίας. Χρειαζόμαστε ρεαλισμό και στρατηγική η οποία να οδηγεί σε λύσεις win-win με τη γείτονα χώρα. Όσοι θεωρούν ότι μπορούμε να βρισκόμαστε σε κατά μέτωπον αντιπαράθεση με την Άγκυρα μάλλον δεν έχουν επαρκή αντίληψη της πραγματικότητας.