Ο πραγματικός λόγος που κοιμόμαστε όρθιοι την ημέρα και δεν νυστάζουμε τη νύχτα

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button
Header Image
Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι αδυνατούν να κοιμηθούν το βράδυ, έχουν απίστευτη ενέργεια και μένουν ξάγρυπνοι.

 

Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι αδυνατούν να κοιμηθούν το βράδυ, έχουν απίστευτη ενέργεια και μένουν ξάγρυπνοι. Όταν όμως η μέρα ξημερώνει, τους βρίσκει να κοιμούνται δίπλα στην οθόνη του υπολογιστή.

«Ο ύπνος και η ύπαρξη ενός κανονικού κιρκάδιου συστήματος το οποίο έχει να κάνει με το εσωτερικό μας ρολόι, είναι απαραίτητα για την ψυχική, την σωματική και την γνωστική μας υγεία», δηλώνει η δρ. Άλισον Χάρβεϊ, καθηγήτρια ψυχολογίας.

Κοιμόμαστε όρθιοι την ημέρα αλλά δεν νυστάζουμε την νύχτα

«Αν κάποιος ξυπνάει συστηματικά κουρασμένος, θα πρέπει πρώτα να αρχίσει να παρακολουθεί το μοτίβο του ύπνου του, δηλαδή πότε πέφτει στο κρεβάτι, τι ώρα τον παίρνει ο ύπνος αλλά και πότε ξυπνάει», δηλώνει η δρ. Μισέλ Ντρερούπ, διευθύντρια στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Πιθανώς, το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ότι ο κιρκάδιος ρυθμός έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να παράγεται μελατονίνη πολύ αργότερα από την ώρα που πάμε για ύπνο. Εξαιτίας αυτού, η διαδικασία παραγωγής της μελατονίνης μπορεί να βρίσκεται ακόμη υπό διεργασία, προκαλώντας αδράνεια ύπνου, μια προσωρινή κατάσταση αδιαθεσίας κατά το ξύπνημα.

Κοιμόμαστε όρθιοι την ημέρα αλλά δεν νυστάζουμε την νύχτα

«Αν κάποιος ξυπνάει συστηματικά κουρασμένος, θα πρέπει πρώτα να αρχίσει να παρακολουθεί το μοτίβο του ύπνου του, δηλαδή πότε πέφτει στο κρεβάτι, τι ώρα τον παίρνει ο ύπνος αλλά και πότε ξυπνάει», δηλώνει η δρ. Μισέλ Ντρερούπ, διευθύντρια στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Πιθανώς, το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ότι ο κιρκάδιος ρυθμός έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να παράγεται μελατονίνη πολύ αργότερα από την ώρα που πάμε για ύπνο. Εξαιτίας αυτού, η διαδικασία παραγωγής της μελατονίνης μπορεί να βρίσκεται ακόμη υπό διεργασία, προκαλώντας αδράνεια ύπνου, μια προσωρινή κατάσταση αδιαθεσίας κατά το ξύπνημα.

Παράλληλα, το πρωί μπορούμε να ακολουθούμε μία ρουτίνα η οποία βοηθά το σώμα και τον εγκέφαλο μας να ξυπνήσει. «Είναι σημαντικό να κάνουμε κάτι το οποίο συνάδει άμεσα με μία πρωινή συνήθεια, όπως είναι το πλύσιμο του προσώπου ή το βούρτσισμα των δοντιών», εξηγεί η Ντρερούπ.

Το φως του ήλιου επίσης βοηθά αποτελεσματικά ενώ η επιλογή κάποιου είδους άσκησης μέσα στην ημέρα μπορεί να κουράσει το σώμα μας και να μας βάλει για ύπνο πιο γρήγορα το βράδυ.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να έχουμε κατά νου

Με το να παρακολουθούμε την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μας, μαθαίνοντας πότε αισθανόμαστε πραγματικά ξεκούραστοι, θα είναι ευκολότερο να αποκτήσουμε νέες συνήθειες ώστε να σηκωνόμαστε ευκολότερα από το κρεβάτι το πρωί.

Όσον αφορά το θέμα του μικρού υπνάκου ή «power nap», μπορεί να έχει αποδειχθεί ευεργετικός για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου αλλά αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε. Εάν είναι μεγάλοι σε διάρκεια, μπορούν πολύ εύκολα να μας κρατήσουν ξάγρυπνους την νύχτα. Μία ενδεδειγμένη μεσημεριανή σιέστα διαρκεί από 20 έως και 30 λεπτά.

Επίσης, η πρωινή ζαλάδα αποτελεί ένα κοινό σύμπτωμα για εκείνους που πάσχουν από διαταραχές του ύπνου. Για την αντιμετώπιση της, ίσως είναι απαραίτητη κάποια επίσκεψη σε γιατρό. Μερικές φορές μάλιστα, τα φάρμακα που μας βοηθούν να κοιμηθούμε μπορεί να προκαλέσουν το φαινόμενο του «hangover» με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι.

Παράλληλα, η ψυχική υγεία κατέχει ένα σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, άτομα με κατάθλιψη μπορεί να ξυπνήσουν στο μέσο της νύχτας μένοντας άυπνοι για ώρες.

huffingtonpost.gr

facebook-white sharing buttontwitter-white sharing buttonlinkedin-white sharing button

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.