Τη θέση ότι η αγορά εργασίας πρέπει να συνδεθεί με την εκπαίδευση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, με τίτλο «Η δική σου Ευρώπη, το δικό σου Mέλλον: Συνομιλώντας με τη νεολαία», κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα της κυβέρνησης στα θέματα κατάρτισης των Κυπρίων νέων και ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν υποδομές συνεργασίας με την ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «πρέπει να συνδέσουμε την αγορά εργασίας με την εκπαίδευση», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε αυτό.
Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη τρεις μελέτες – δύο από την ΕΕ και μια εθνική μελέτη – «για να δούμε κατά πόσο οι φοιτητές μας που έχουν αποφοιτήσει με εκπαίδευση σε ένα τομέα, εργάζονται στον τομέα αυτό ή αν έχουν αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αριστείας CYENS, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών από κυπριακά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στην παρουσία και της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτας Μέτσολα.
Αναφερόμενος στη σημασία που έχει η τεχνική κατάρτιση και τα τεχνικά επαγγέλματα στην αγορά εργασίας, είπε ότι θα λειτουργήσει Τεχνικό Γυμνάσιο από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε εξάλλου ότι η Κύπρος χρειάζεται προσωπικό και από τρίτες χώρες, σημειώνοντας ότι η ανεργία στη χώρα έχει πέσει κάτω από 5%.
Εξάλλου, αναφερόμενος στη σημασία του brain gain, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την έναρξη εκστρατείας της Κυβέρνησης στο εξωτερικό για επιστροφή στην Κύπρο, Κυπρίων επαγγελματιών με επιστημονική κατάρτιση.
Από την πλευρά της, η Ρομπέρτα Μέτσολα είπε ότι «θα προωθήσουμε θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική ολοκλήρωση στην ΕΕ». Όπως είπε, «πρέπει να εντοπίσουμε τα κενά που υπάρχουν στην αγορά εργασίας των κρατών μελών».
Ευκαιρίες για χρηματοδότηση
Σε ερώτηση για τα επιχειρηματικά προγράμματα και τις ευκαιρίες που παρέχει η ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ΕΕ προσφέρει απίστευτη πρόσβαση σε ευκαιρίες και χρηματοδότηση, όπως τη χρηματοδότηση της δημιουργίας Κέντρων Αριστείας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υστερεί η ΕΕ σε σχέση με άλλες τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ, κάτι που αγγίζει και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Ανέφερε, ακόμη, ότι το 80% των εκπροσώπων εταιρειών που συνάντησε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ήταν Ευρωπαίοι που μετέβησαν για επαγγελματικούς σκοπούς στις ΗΠΑ λόγω των συνθηκών εργασίας εκεί. Επεσήμανε ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, όπως αναφέρονται και στην έκθεση Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
Από την πλευρά της, η Ρομπέρτα Μέτσολα σημείωσε ότι «βλέπουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει στην Ευρώπη» και ότι «θέλουμε η οικονομία να επιτρέπει την ανάπτυξη».
Ακόμη, η Πρόεδρος του ΕΚ χαρακτήρισε «επείγον» το θέμα της ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη προχωρεί με ταχύ ρυθμό σε θέματα ανταγωνιστικότητας.
Σε τρεις πυλώνες η στρατηγική για ενέργεια
Σε ερώτηση για τα θέματα της ενέργειας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ως νησιωτική χώρα είμαστε απομονωμένοι και άρα για να νιώθουμε ασφάλεια, το κλειδί είναι να υπάρξει διασύνδεση με την Ελλάδα και με γειτονικά κράτη, και για αυτό ΕΕ χρηματοδοτεί συγκεκριμένο έργο.
Πρόσθεσε ότι η στρατηγική της Κύπρου για την Ενέργεια βασίζεται σε τρεις πυλώνες, στις ΑΠΕ με αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας – και για τις οποίες αναβαθμίζεται το σύστημα - στο φυσικό αέριο, το οποίο ελπίζουμε μέχρι 2027 να το αξιοποιήσουμε, είπε, και τρίτο στις διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι πολλά από τα οποία προσφέρει η ΕΕ και είναι δεδομένα για τους σημερινούς νέους, δεν ήταν ποτέ προσβάσιμα για τις προηγούμενες γενιές.