Όλοι το έχουμε πάθει και είναι αρκετά ενοχλητικό: Το βούλωμα των αυτιών μας κατά την απογείωση και την προσγείωση του αεροπλάνου. Και δυστυχώς αυτό το σύμπτωμα για πολλούς από εμάς δεν είναι στιγμιαίο. Αλλά μπορεί να μας μείνει για αρκετή ώρα μετά την απογείωση. Κι αυτό δεν μας αφήνει να διαβάσουμε το βιβλίο μας ή να ακούσουμε το podcast μας ήσυχοι.
Πρώτα από όλα, γιατί τα αυτιά μας βουλώνουν στο αεροπλάνο;
Στο αεροπλάνο, που οι αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης είναι απότομες, η ευσταχιανή σάλπιγγα - ο σωλήνας με τον οποίο επικοινωνεί το αυτί μας με το ρινοφάρυγγα - πρέπει να ανοίγει συχνά. Και όταν αυτό δεν συμβαίνει, η πίεση στις δύο πλευρές του τυμπάνου δεν εξισώνεται, με αποτέλεσμα τα αυτιά να βουλώνουν και να πονούν.
Ένα και μοναδικό tip για να πάψει να μας συμβαίνει αυτό
Ο πιλότος Γουίλιαμ Χόζι εξηγεί: «Στο αεροπλάνο ο αέρας είναι πιο αραιός και η πίεση του χαμηλότερη. Γι′ αυτό μερικοί άνθρωποι έχουμε προβλήματα και αντιμετωπίζουμε είτε πονόδοντο, είτε βούλωμα στα αυτιά, είτε και τα δύο μαζί. Αυτά τα ενδεχόμενα ωστόσο, δεν θα πρέπει να μας αγχώσουν. Απλά έχει σημασία να γνωρίζουμε πως όσο πιο μεγάλα ύψη αγγίζει το αεροπλάνο, τόσο περισσότερο θα υποφέρουμε αν δεν προνοήσουμε.
Τι θα πει «προνοώ» σε αυτή την περίπτωση;
Απλώς κρατάμε κλειστή τη μύτη μας με τα δάχτυλά μας. Δεν ακούγεται και τόσο δύσκολο έτσι; Βασικά είναι απλούστατο. Απλά πιέζουμε τη μύτη μας για να παραμείνει κλειστή και αναπνέουμε από το στόμα φυσώντας απαλά. Επιπλέον, ο ο πιλότος εγκρίνει την παραδοσιακή μέθοδο του να μασάμε μια τσίχλα ή να πιπιλάμε μια καραμέλα. Διότι και τα δύο αυτά μέτρα μας βοηθούν να εξισορροπήσουμε στο σώμα μας την πίεση του αέρα γύρω μας. Και έτσι τα αυτιά μας αποκλείεται να βουλώσουν.