Ευφυές σύστημα διαχείρισης νερού έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Τυνησία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Η ανακάλυψη έγινε στην Οικία του Νικεντίου, μία από τις σημαντικότερες και μέχρι στιγμής λιγότερο μελετημένες κατοικίες της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τύνιδας, σύμφωνα με το Τμήμα Ιστορίας, Πολιτισμών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

Ένα ευφυές σύστημα διαχείρισης νερού στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Thuburbo Maius στην Τυνησία, ανακαλύφθηκε πρόσφατα από μια ιταλο-τυνησιακή αποστολή στην οποία συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το Εθνικό Ινστιτούτο Κληρονομιάς της Τυνησίας και το Πανεπιστήμιο της Μανούμπα.

Η ανακάλυψη έγινε στην Οικία του Νικεντίου, μία από τις σημαντικότερες και μέχρι στιγμής λιγότερο μελετημένες κατοικίες της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τύνιδας, σύμφωνα με το Τμήμα Ιστορίας, Πολιτισμών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

Ιταλοί και Τυνήσιοι φοιτητές συνεργάζονται, μαζί με ερευνητές και τεχνικούς, για την τεκμηρίωση, την έρευνα και τη μελέτη της τεράστιας αρχαιολογικής περιοχής που βρίσκεται σε μια από τις πιο εύφορες περιοχές της βόρειας Τυνησίας.

Εμφανίζει τα καλοδιατηρημένα ερείπια ενός αξιοσημείωτου αστικού ιστού, που περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο σύστημα δεξαμενών, πηγαδιών και καναλιών.

«Το Thuburbo Maius έφτασε στο απόγειό του μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου αιώνα», εξηγεί η Antonella Coralini, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, η οποία συντονίζει την αρχαιολογική αποστολή.

Οι πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές χρονολογούνται από τις αρχές του εικοστού αιώνα και συνεχίστηκαν μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και του 1990, αλλά πολλές περιοχές παραμένουν ανεξερεύνητες και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αντιμετωπιστούν τα ευρήματα που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα. Ακριβώς μέσω της επανεξέτασης παλαιότερων ανασκαφών ήρθε για πρώτη φορά στο φως το σύστημα διαχείρισης νερού στην Οικία του Νικεντίου.

«Η διαχείριση του νερού έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εποχή του Thuburbo Maius: απόδειξη αυτού είναι το πυκνό σύστημα καναλιών και δημόσιων λουτρών, με δεξαμενές, πηγάδια και μεγάλα θερμικά συγκροτήματα», προσθέτει η καθηγήτρια Coralini.

«Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν τις προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες των αρχαίων Ρωμαίων, οι οποίοι πιθανότατα είχαν ήδη αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα έλλειψης νερού σε αυτήν την περιοχή που βλέπουμε ακόμα και σήμερα», αναφέρει.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας ανασκαφικής εκστρατείας, η ιταλοτυνησιακή ομάδα διερεύνησε και ερεύνησε επίσης τμήματα του χώρου που βρίσκονται έξω από τις πύλες της πόλης.

ΚΥΠΕ

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play